San Marino

SAN MARINO

San Marino kiest kandidaat op 19 februari 2022

San Marino liet eerder al weten aanwezig te zullen zijn op de 66ste editie van het Eurovisiesongfestival, dat in 2022 wordt georganiseerd in grote buur Italië. De inzending wordt op zaterdag 19 februari 2022 gekozen via Una Voce Per San Marino.

Dit jaar gaf het kleine landje ons een verrassing van formaat. Niet alleen wisten ze Senhit (Eurovisiesongfestival 2011) terug op het Eurovisiesongfestivalpodium te brengen, ook brachten ze de Amerikaanse artiest Flo Rida mee. Het duo zorgde, naast een zekere plek in de geschiedenisboeken, voor een derde finaleplek voor San Marino.

Het land, dat nog maar sinds 2008 deelneemt aan het festival en slechts 11 deelnames op de teller heeft staan, lijkt nu in ieder geval de smaak te pakken te hebben. Ze proberen er echt een punt van te maken om er elk jaar bij te zien. Tijdens de persconferentie eerder vandaag was, het ondertussen Songfestivalicoon, Valentina Monetta aanwezig. Valentina kreeg al vier keer (in 2012, 2013, 2014 én 2017) de eer om San Marino te vertegenwoordigen. Zij benadrukte dat het een ongelooflijke opportuniteit is voor artiesten, en dat de voordelen op toeristisch vlak voor San Marino niet te onderschatten zijn.

1in360 en Una Voce Per San Marino

Het is niet de eerste keer dat San Marino opteert voor een nationale selectie, al moet ‘nationaal’ toch met een korreltje zout genomen worden. In 2018 werd de San Marinese inzending geselecteerd via 1in360. Het was echter zo dat iedereen die wou, kon deelnemen aan dit selectieproces. De finale werd ook niet uitgezonden vanuit San Marino zelf, maar wel vanuit de Slowaakse hoofdstad Bratislava. San Marino heeft geen al te grote vijver om uit te vissen met een bevolking van om en bij de 30 000 inwoners, waardoor de vraag naar buitenlandse artiesten te rechtvaardigen valt.

De selectie voor 2022 zal op een andere manier verlopen. In het nieuwe Una Voce Per San Marino-format zal, net zoals bij het San Remo Festival van grote buur Italië, een opdeling worden gemaakt tussen enerzijds opkomende artiesten en anderzijds artiesten met al een zekere naam en faam (de zogenaamde gevestigde artiesten). Artiesten in deze laatste groep krijgen automatisch een ticket naar de grote finale. De opkomende artiesten dienen wat meer hordes te passeren, meer specifiek de voorrondes, die plaatsvinden tussen 13 en 19 december 2021 en 5 en 11 januari 2022, te overleven. De voorrondes zullen vooraf worden opgenomen, en gebundeld worden in het programma Aspettando il Festival-Una Voce per San Marino.

Na de voorrondes zullen de opkomende artiesten nog moeten strijden voor een ticket naar de grote finale. Er zullen  twee halve finales en een finale worden gehouden om de negen opkomende artiesten te kiezen. De eigenlijke selectie zal plaatsvinden op 19 februari 2022. In de grote finale zullen 18 artiesten (negen opkomende/negen gevestigde artiesten) strijden voor het ticket naar Italië. De uiteindelijk winnaar zal gekozen worden door een expertenjury.

Er zijn opnieuw geen beperkingen op vlak van taalkeuze of nationaliteit. Iedereen kan dus een gooi doen naar de overwinning (en het daaruit voortvloeiende ticket voor het Eurovisiesongfestival). In tegenstelling tot de selectie in 2018, zal deze nationale finale wel volledig worden georganiseerd op San Marinees grondgebied.

Hier kan je de San Marinese inzending van 2021 nog eens beluisteren:

play

Advertentie