Oekraïne

OEKRAINE

Geen Tayanna in Oekraïense nationale finale?

Slecht nieuws voor de Oekraïense favoriet Tayanna. De zangeres stuurde haar liedje, Kvitka, in voor de Oekraïense nationale finale genaamd Vidbir 2018. De Oekraïense omroep, UA:PBC, maakte echter bekend dat het lied de regels van de EBU breekt en daardoor niet kan deelnemen.

Tayanna begon dit jaar al vroeg aan haar jacht op het ticket naar Lissabon. Vorig jaar deed ze namelijk ook al mee met het lied I Love you, maar moest ze helaas de band O.Torvald voor laten gaan, ondanks haar favorietenrol. O.Torvald eindigde op de 24e plaats in de finale.

1-septemberregel

Voor het selecteren van haar lied, besloot de 33-jarige zangeres haar fans te laten kiezen. Ze bracht vier liedjes uit waarvan ze de winnaar zou insturen naar de Oekraïense omroep. De winnaar was dus eigenlijk Kvitka. Het lied bleek al voor de welbekende 1 september te zijn gezongen, wat normaal verboden is. Interessant genoeg lijkt deze regel wat vaag te zijn geworden gedurende de laatste jaren.

Voorheen waren de liedjes 1944 van Jamala, Oekraïne 2016, en Birds van Anouk, Nederland 2013, ook al te vroeg gezongen. De EBU meldde later dat er geen commerciële release is toegestaan voor 1 september, waardoor deze liedjes toch konden deelnemen. Of Tayanna deze regel heeft gebroken, is niet geheel duidelijk. De Oekraïense omroep liet haar beslissing in ieder geval al weten via Twitter:

De UA:PBC liet wel weten dat Tayanna de kans krijgt om een nieuw lied in te sturen, ook al heeft ze nog weinig tijd tot de deadline. Het ziet er naar uit dat Tayanna nog steeds haar focus heeft staan op het vertegenwoordigen van Oekraïne in Lissabon. Binnenkort zal ze een nieuw uptemponummer naar buiten brengen, naar aanleiding van dezelfde tweet.

play

Advertentie