Lissabon 2018 repetities

LISSABON 2018 REPETITIESLISSABON 2018

Jury finale – Live updates

Vanavond om 21 uur, Belgische tijd, start de jury finale. Tijdens deze show, die niet op televisie uitgezonden wordt, delen de verschillende professionele jury’s de eerste 50% van de toe te kennen punten uit. Alle, aan het festival deelnemende landen, kunnen hier meestemmen. Het is dus belangrijk dat de kandidaten hier ook al hun beste beentje voorzetten en zoveel mogelijk punten in de wacht slepen. Volg dit artikel voor updates na elk optreden.

flagOekraïne

Melovin krijgt de eer dit festival te openen en weet dit ook op een overtuigende manier te doen. Zijn nummer is herkenbaar, vlot en eigentijds en hij brengt het met het nodige enthousiasme. Zijn vocale capaciteit is meer dan behoorlijk en je gelooft hem als hij op ’t podium staat. Een meer dan goede opener voor dit festival, vermoedelijk wint hij het festival niet, maar hij gaat meer dan behoorlijk scoren.

flagSpanje

Amaia en Alfred krijgen de twijfelachtige eer op de gevreesde tweede plaats te mogen starten. Velen zien dit als een potentiële Spaanse winnaar, maar vermoedelijk is het nummer daar iets te zeemzoet voor. Amaia zingt, zoals we ondertussen van haar gewend zijn, meer dan behoorlijk. Ook Alfred klinkt goed, alhoewel zijn stemklank sommige mensen vermoedelijk niet zal kunnen bekoren. Een mooie Disney ballade die ongetwijfeld beter zal scoren dan ‘Do it For Your Lover’ van Manel Navarro uit 2017.

flagSlovenië

Lea Sirk heeft Slovenië opnieuw in de finale gezet. Bij de bookmakers deed dit nummer het nooit echt goed, maar ondertussen staat ze toch maar in die grote finale. Lea is nog wat moe van gisteren lijkt het wel en haar stem klinkt nooit echt krachtig, maar nooit vals. Een toppositie zal er niet inzitten voor Slovenië, maar vermoedelijk zijn ze daar al lang blij dat ze in die grote finale staan.

flagLitouwen

Iedereen die dacht dat ‘When we’re old’ een nummer was dat mensen niet zouden belonen met punten hadden het mis. Ieva staat in de finale en doet het daar bijzonder goed. Bij de bookmakers is ze ondertussen gestegen naar de vijfde plaats. Dat ze het goed gaat doen in de puntentelling is zeker te verwachten. Het nummer is mooi opgebouwd en een moment van rust tussen alle dansnummers door. Het thema is ook universeel genoeg om door iedereen geapprecieerd te worden. Hou dit nummer in de gaten, het gaat hoog eindigen op zaterdag.

flagOostenrijk

Over Oostenrijk zijn de meningen verdeeld, ofwel hou je van het nummer, ofwel vind je er niets aan. Desondanks staat Cezar in de grote finale en zet hij zijn beste beentje voor. Het nummer wordt vocaal meer dan goed gebracht en de zanger is charismatisch genoeg om de aandacht van de kijker vast te houden. Of het nummer desondanks heel hoog zal eindigen valt te betwijfelen.

flagEstland

Elina zingt de longen uit haar lijf en laat geen enkele noot vallen. Dat dit veruit de beste zangers van het festival is staat buiten twijfel. Estland gaat hiermee scoren en een top tien notering lijkt niet ver af. Of het nummer het festival ook zal kunnen winnen lijkt mogelijk te hoog gegrepen.

flagNoorwegen

Alexander Rybak weet opnieuw de zaal in te pakken. Vocaal is hij niet de sterkste zanger, maar hij zingt nooit vals. Het entertainment gehalte van het nummer is hoog genoeg om zowel kinderen, tieners als grootmoeders in te pakken, daarbij komt nog dat veel mensen de zanger nog kennen uit 2009. Dat dit punten gaat pakken is nu al zeker, mogelijk is dit zelfs een kandidaat voor de eindzege.

flagPortugal

Dat Claudia kan zingen is duidelijk, maar de act blijft simpel en weinig memorabel. De tweede zangeres op het podium, Isaura, is de schrijfster van het nummer. Portugal doet een goede poging om terug te keren naar de oorspronkelijke bedoeling van dit festival, namelijk de muziek laten primeren zonder al te veel spektakel, jammer genoeg kabbelt het nummer daardoor maar wat voort zonder ooit een climax te bereiken. Dat dit geen tweede Salvador Sobral effect zal worden is nu al vrijwel zeker.

flagVerenigd Koninkrijk

SuRie heeft over het algemeen weinig moeite met zingen, maar tijdens deze repetitie klonk het allemaal wat minder, zeker in de uithalen was het met momenten zelfs vals. SuRie kan het met haar stem naar een hoger niveau tillen, maar dat gebeurt momenteel niet. Mogelijk strijdt dit voor een potentiële laatste plaats.

flagServië

Sanka Illic & Balkanika zijn als een van de weinige Balkan landen doorgestoten naar de finale, dit gaat hen ongetwijfeld wat punten opleveren van de overige Balkanstaten die uitgeschakeld werden. De zang zit meer dan goed en het geheel oogt professioneel maar weinig opwindend. Een overwinning voor Servië zit er vermoedelijk niet in.

flagDuitsland

Michael Schulte brengt een nummer met een hoog Ed Sheeran gehalte en dat werkt. Hij zingt het goed en de visuele ondersteuning beeldt uit waarover hij zingt en dat komt het nummer zeker ten goede. In tegenstelling tot de afgelopen jaren doet Duitsland nog eens mee voor een toppositie en wie weet, zelfs een derde overwinning.

flagAlbanië

Eugent Bushpepa zit verdient in deze finale. Hij heeft een van de krachtigste stemmen van dit festival en verkoop zijn nummer perfect. Het volledige plaatje klopt, act, zang en uitstraling. Dit gaat ongetwijfeld wat punten sprokkelen uit Oost-Europa en daar is in dit geval niets mis mee.

flagFrankrijk

Madame Monsieur begint aan deze wedstrijd als een van de te kloppen topfavorieten en bewijzen vanavond waarom. De zang zit perfect en de simpele maar efficiënte act werkt. Je kan dit nummer leuk vinden of niet, het moment dat het laatste stuk van het nummer start en heel de zaal meedoet met de zangeres werkt aanstekelijk. Dit zou zo maar eens een nieuwe overwinning voor Frankrijk kunnen worden.

flagTsjechië

Mikolas Josef is na zijn val van vorige week helemaal hersteld. Hij doet zijn acrobatische act opnieuw en danst en zingt als voor zijn ongeval. Het is nog maar de tweede keer dat Tsjechië doorstoot naar de finale, maar hier gaan ze veel meer punten scoren dan ze met al hun andere inzendingen bijeengesprokkeld hebben.

flagDenemarken

Rasmussen staat opnieuw zelfzeker op het podium, de act, de zang, de blauw bewegende golven op de achtergrond, het is een totaalplaatje dat klopt. Dit gaat ongetwijfeld heel wat punten sprokkelen en daardoor mogelijk in de top tien terecht komen. Winnen is misschien te moeilijk voor dit nummer, maar een radiohit zit er wel in voor de groep.

flagAustralië

Jessica is niet de beste zangeres van dit festival maar kan haar nummer wel verkopen. Niet elke noot wordt even zuiver gezongen maar dat is voor dit dansnummer iets minder van toepassing. De zangeres straalt energie uit en weet heel de zaal te laten dansen. De valse noten komen naar het einde van het nummer meer en meer naar boven en dat zal de vakjury niet zo leuk vinden. Benieuwd hoe dit haar uiteindelijke classificatie zal beïnvloeden.

flagFinland

Saara Aalto keek al lang uit naar het moment dat ze het songfestivalpodium mocht betreden en je ziet ook dat ze van dit optreden geniet. Ze is gemaakt om op het podium te staan en brengt haar nummer ook meer dan behoorlijk ten gehore. De concurrentie van de andere dansnummers is in deze selectie groot en het zal nog af te wachten zijn hoeveel punten Saara daarvan zal weten te bemachtigen.

flagBulgarije

Equinox is subliem op het podium en brengt het nummer opnieuw feilloos. De belichting en beeldregie zitten nog steeds perfect, Bulgarije is voor het derde jaar op rij een zeer sterke kandidaat voor een van de topnoteringen van dit festival.

flagMoldavië

Het nummer van de DoReDo’s is misschien niet het meest vernieuwende nummer van het festival, maar wel een van de leukste. De act is hilarisch en past perfect bij het nummer. De driehoeksverhouding, waar het nummer over gaat, wordt perfect in beeld gebracht. De zang is niet altijd zuiver, maar daar zal niemand van wakker liggen tijdens het zien van deze act.

flagZweden

Benjamin Ingrosso brengt zijn nummer als videoclip en dat werkt. Hij klinkt nooit vals, maar ook niet echt sterk vanavond. Zweden wordt gezien als mogelijke winnaar van het festival, maar op basis van de prestatie van deze avond lijkt dat onwaarschijnlijk.

flagHongarije

Het metal nummer van Hongarije werkt. De zanger van AWS is goed bij stem en ondanks het zingend roepen in het nummer, is het nooit vals. De zaal gaat helemaal uit zijn dak bij dit nummer en ook de hoeveelheid vuurwerk dat tijdens het nummer afgeschoten wordt zijn voldoende om de zaal in vuur en vlam te zetten. Dit gaat zonder twijfel hoog scoren.

flagIsraël

Netta geeft het beste van zichzelf vanavond en brengt een perfecte uitvoering van haar nummer. Dit doet ongetwijfeld mee voor de hoogste plaats in de rangschikking.

flagNederland

Waylon staat opnieuw sterk op het podium, hij is zelfzeker, weet de camera te bespelen en haalt elke noot zonder problemen. Het is in de line-up misschien een ongelukkige positie voor Nederland, na het geweld van Israël en de rust van Ierland valt het nummer wat weg. Benieuwd op welke positie hij gaat eindigen.

flagIerland

Ryan brengt zijn nummer opnieuw feilloos en sereen. Dat hij in de finale staat is misschien wel de grootste verrassing van het festival. Toen het nummer gekozen werd, kon het niet veel mensen bekoren, maar nu het in de finale staat, is het naar een derde plaats gestegen bij de bookmakers.

flagItalië

Italië brengt een lied protesteert tegen de terroristische aanslagen die de afgelopen jaren in de wereld gebeurden. De zangers zijn professioneel en weten hoe ze dit nummer op een goede manier moeten neerzetten. Italië is dit jaar niet zo’n topfavoriet als in 2017, maar het nummer is daarom niet minder sterk dan dat van Francesco Gabbani. Waar het land dit jaar zal stranden is nog onzeker.

Advertentie