Liverpool 2023

LIVERPOOL 2023

Liedjes Songfestival 2023: hier gaan de teksten over (1e halve finale)

Alle liedjes van het Eurovisiesongfestival in Liverpool zijn uitgebracht. We weten wie de vertolkers van die songs zijn en hoe die artiesten visueel voor dag (zullen) komen. Maar waar gaan de 37 liedjes eigenlijk over? Waar zingen de Songfestivaldeelnemers over? Wij doken in de liedjesteksten van 2023. ‘Ik schreef mijn nummer op vijf minuten tijd, terwijl ik een huis aan iemand ging verkopen.’ Ontdek welke, soms verrassende, boodschappen schuil gaan achter de nummers.

In dit artikel hebben we het over de teksten van de liedjes uit de 1e halve finale. Ook automatische finalisten Italië, Franrijk en Duitsland komen aan bod. In een ander artikel ontdek je waarover de liedjes uit de 2e halve finale gaan.

Azerbeidzjan: TuralTuranX – Tell Me More

Deze tweeling brengt een zelfgeschreven lied. Het nummer mag dan ‘Brits’ klinken, het is volledig van Azerbeidzjaanse makelij. Wat eerder uitzonderlijk is voor dit land. In Tell Me More hoor je de broers luidop zingen over hun gedachten en twijfels. De vertolker wil te weten komen hoe zijn ex-liefje denkt over hem en hun (spaak gelopen) romance.

ESC 2023 – Azerbaijan – TuralTuranX – Tell Me More

Duitsland: Lord of the Lost – Blood & Glitter

Als land van de ‘Big 5’ rechtsreeks geplaatst voor de finale

‘Blood and glitter, sweet and bitter. We’re so happy we could die’, dat is het simpele maar tegelijk bizarre refrein van de Duitse Songfestivalinzending. Zowel bloed en glitter als zoet en bitter symboliseren de tegenpolen die ruwheid en tederheid zijn.

Ons leven bestaat namelijk uit allerlei kenmerken, kwaliteiten én gebreken. Op die manier kom je tot leven, aldus de gothic metalband Lord of the Lost.

ESC 2023 – Germany – Lord of the Lost – Blood & Glitter

Finland: Käärijä – Cha Cha Cha

Waar zingt Käärijä, een van de favorieten voor de eindwinst, over? Goeie vraag! De tekst lijkt hier van ondergeschikt belang. De Finnen willen vooral een feestje bouwen, eentje met veel piña colada’s. Want het is pas als hij tipsy is, dat onze flamboyante artiest alle remmen losgooit. Dat is alvast wat hij zingt.

Met Cha Cha Cha wil Käärijä dat je de werkweek achter je laat, een paar drankjes achterover kapt en wild gaat op de dansvloer. Blijven hangen van Margriet Hermans 2.0!

ESC 2023 – Finland – Käärijä – Cha Cha Cha

Frankrijk: La Zarra – Évidemment

Als land van de ‘Big 5’ rechtsreeks geplaatst voor de finale

De Fransen komen met een ‘universeel liefdeslied’ aan de bak. Volgens zangeres La Zarra is haar nummer een hymne die door iedereen kan meegezongen worden. Het gaat over je veerkracht terugvinden nadat je een moeilijke liefdesrelatie achter je hebt gelaten.

Ondanks alle tegenslagen ontdekt de artieste wie ze écht is. Ze zal – blijkbaar – nooit meer het naïeve meisje van vroeger zijn.

ESC 2023 – France – La Zarra – Évidemment

Ierland: Wild Youth – We Are One

De jongens uit Ierland willen met We Are One diversiteit vieren. Wild Youth zingt dat we dan wel verschillend mogen zijn, uiteindelijk zijn we vooral uniek . De eerder simpele tekst gaat als volgt: onder de ondergaande zon zijn we – juist ja – allemaal ‘one’.

ESC 2023 – Ireland – Wild Youth – We Are One

Israël: Noa Kirel – Unicorn

De eenhoorn waar Noa over zingt is een vol voorzettingsvermogen en innerlijke kracht. Daar zingt ze namelijk over. Dat ze de sterkte van een eenhoorn heeft. Maar waarom zingen over een sprookjesfiguur?

‘Omdat het een mythisch, sterk symbool is dat met zijn hoorn klaarstaat voor iedereen die op z’n pad komt. Ik vind Israël als land even sterk. Nu de coronapandemie voorbij is, draait de wereld sneller dan ooit tevoren. Terwijl een eenhoorn zo schattig en puur is’, is de creatieve uitleg van de zangeres zelf. Door het woord ‘phenomenon’ te laten klinken als ‘feminine’ lijkt het nummer ook te gaan over de kracht die vrouwen bezitten.

ESC 2023 – Israel – Noa Kirel – Unicorn

Italië: Marco Mengoni – Due vite

Als land van de ‘Big 5’ rechtsreeks geplaatst voor de finale

De titel van het Italiaanse lied mag je vertalen als ‘twee levens’. Marco zingt hoe twee levens elk hun eigen weg gaan na een relatiebreuk. Terwijl hij vast zit, voelt hij dat zijn ex-geliefde naar een ‘verre woestijn’ is afgedwaald. In de tekst hoor je beeldende taal. ‘Je bent als een wazige foto’, ‘We zijn als een boek op de vloer, in een leeg huis dat op het onze lijkt.’

De emotioneelste stukken hoor je in het refrein. Want Marco hoopt op een nieuwe start met zijn love interest. Met zijn liedje doet hij een laatste poging om de liefde van zijn leven toch nog voor zich te winnen. Om samen een gloednieuwe start te nemen.

ESC 2023 – Italy – Marco Mengoni – Due vite

Kroatië: Let 3 – Mama ŠČ!

Een inzending die over de tongen zal gaan: de carnavaleske heren van Let 3. Ze zingen onder andere dat ze van hun mama een tractor gekregen hebben. Maar heeft het lied een diepere betekenis? Ja, zo blijkt. Een subtiele politieke boodschap zelfs. Want niemand minder dan Vladimir Poetin kreeg vorig jaar een tractor cadeau. Verder zingen de mannen hoe bepaalde psychopaten denken dat de wereld hun speelgoed is waarop ze ‘oorlogje’ spelen.

De ‘Crocodile psychopath’ uit het nummer zou ook een sneer zijn naar de Russische president. Terwijl de ‘mama’ uit het nummer zou kunnen staan voor ‘Moeder Rusland’.

Hoezeer Let 3 graag provoceert, ze zullen nooit voluit toegeven dat hun lied over Rusland gaat. Want liedjes met rechtstreekse politieke boodschappen zouden meteen gediskwalificeerd worden.

ESC 2023 – Croatia – Let 3 – Mama ŠČ!

Letland: Sudden Lights – Aijā

Op het Songfestival scoren met een liedje waarvan je in slaap valt? Dat is alvast het doel van Sudden Lights. Want volgens de groep mag je hun inzending zien als een soort slaapliedje. De titel van het lied, Aijā, is namelijk en veelgebruikt woord in Letse slaapliedjes. Ze zingen dat woord trouwens pas op het einde van hun nummer.

Het Letse lied is een nummer dat de jongens van Sudden Lights voor zichzelf zingen, maar ook voor iedereen die er naar luistert … en erdoor in slaap valt?

ESC 2023 – Latvia – Sudden Lights – Aijā

Malta: The Busker – Dance (Our Own Party)

Het liedje mag dan wel vrolijk en luchtig zijn, er zit wel degelijk een betekenisvolle boodschap in de liedjestekst. The Busker zingt over hoe je je slecht en ongemakkelijk voelt op een veel te druk feest. Je wil niets liever dan ontsnappen en met een paar vrienden zelf een klein feestje bouwen. Zonder al te veel poespas: ‘I feel better in my sweater.’

Het trio spreekt uit eigen ervaring. Want sinds de uitbraak van het coronavirus voelen ze zich veel geruster in hun eigen omgeving, omringd door vrienden waar je je goed bij voelt.

ESC 2023 – Malta – The Busker – Dance (Our Own Party)

Moldavië: Pasha Parfeni – Soarele şi luna

Pasha Parfeni neemt je op mee op zijn trip, in alle betekenissen van het woord. Je kan het nummer vrij vertalen naar ‘De zon en de maan’. In het nummer zingt Pasha dat liefde even magisch is als oude folkverhalen.

Moldaviërs zullen in dit lied verschillende metaforen, folkloristische symbolen en natuurelementen herkennen. Zo gaat de tekst over een bos en de rivier Nistru, die door Moldavië stroomt.

Die insteek moet van liefde een heilige en spirituele ervaring maken, aangedreven door krachten in de kosmos. De zon en de maan spelen een grote rol. Niet in het minst omdat ze de getuigen lijken te zien van iemands huwelijk.

Pasha zingt dat de twee planeten hun zegen geven aan het koppel en hun ‘bruiloftskroon’ bezitten. Veel van deze elementen zitten in zijn act verwerkt.

ESC 2023 – Moldova – Pasha Parfeni – Soarele şi luna

Nederland: Mia Nicolai & Dion Cooper – Burning Daylight

Het Songfestivalliedje van Mia en Dion gaat over vallen, fouten maken en dan weer opstaan. Dat je leert van die fouten, van je verleden, dat je dingen achter je kunt laten zodat je een betere versie van jezelf kan worden. Maar het gaat ook over accepteren dat we allemaal menselijk zijn en dat we als mensen ook pijn ervaren, maar dat we daar doorheen moeten. In het lied neemt het duo afscheid van hun oude leven.

ESC 2023 – Netherlands – Mia Nicolai & Dion Cooper – Burning Daylight

Noorwegen: Alessandra – Queen of Kings

Niet alleen Alessandra’s act straalt kracht uit, heel haar nummer is een triomftocht. Een tocht die duidelijk overzee gaat. ‘Broken her cage, threw out the keys? She will be the warrior of North and Southern seas’, is een deel van de tekst. Door in de vrouwelijke zij-vorm te spreken, bevat dit lied ook een vrouwenversterkende boodschap.

ESC 2023 – Norway – Alessandra – Queen of Kings

Portugal: Mimicat – Ai coração

Deze inzending heeft een leuk verhaal. Tien jaar geleden werkte Mimicat als immomakelaar. In een pand wachtte ze op een geïnteresseerde koper. Toen die op zich liet wachten, begon de zingende makelaar uit verveling een liedje te bedenken. Dat werd uiteindelijk Ai coração. Leuk detail: al die tijd deed de zangeres niets met haar naar eigen zeggen op vijf minuten in elkaar gestoken lied.

De tekst zelf gaat over hopeloos verliefd zijn op iemand. Mimicat heeft het zelfs zo zwaar te pakken, dat er volgens haar dokter niets meer aan te doen is. De ‘Ai’ wil trouwens evenveel zeggen als ‘auw’.

ESC 2023 – Portugal – Mimicat – Ai coração

Servië: Luke Black – Samo mi se spava

Hopelijk heeft Luke het slaapliedje van Sudden Lights al ontdekt. De jongeman wil graag voor altijd slapen. Want de Serviër zingt dat wanneer hij slaapt, de wereld er beter uitziet. Want de échte wereld zit volgens Black vol oorlogen en monsters. Alles staat in brand. In zijn dromen ontsnapt hij aan die harde realiteit. Verder verwijst hij verschillende keren naar de gamingwereld. ‘Game over’, ‘choose my fighter’

ESC 2023 – Serbia – Luke Black – Samo mi se spava

Tsjechië: Vesna – My Sister’s Crown

Deze kroon van je zus is er eentje met een handleiding. Langs de ene kant gaat dit nummer over de strijd tegen genderongelijkheid. De zangeressen vinden dat er een Slavisch zusterschap gevormd moet worden. Maar niet alleen tussen vrouwen, want de strijd voor ongelijkheid gaat ons allemaal aan.

Anderzijds kan je in de tekst een steunbetuiging aan Oekraïne horen. Wat de hele inzending dan weer eerder controversieel maakt, zo blijkt.

ESC 2023 – Czech Republic – Vesna – My Sister’s Crown

Zweden: Loreen – Tattoo

Iemand die aan je blijft plakken zoals een tattoo, daar zingt Songfestivalwinnares Loreen over. Over weten dat het voorbij is, maar hopen op die tweede kans. En als dat zover is, als de sterren op de juiste lijn bij elkaar staan, zal ook zij er staan. En ook al voelt Loreen dat die queeste haar pijn zal doen, het is alleen liefde wat telt voor haar.

ESC 2023 – Sweden – Loreen – Tattoo

Zwitserland: Remo Forrer – Watergun

Waterpistolen mogen dan wel plezant zijn, Watergun heeft een ernstige boodschap. Het lied is een veroordeling van oorlogen. Zo zingt Remo: ‘I don’t wanna be a soldier. I don’t wanna have to play with real blood.’

‘Mijn generatie moet leven met de gevolgen van beslissingen die wij niet hebben genomen’, zegt de 21-jarige uit Toggenburg over zijn nummer. ‘Dat is frustrerend, maar ik heb nog steeds hoop dat veranderingen mogelijk zijn.’

ESC 2023 – Switzerland – Remo Forrer – Watergun

Luister naar alle liedjes en kies je favorieten

Nieuwsgierig hoe al die liedjes en teksten klinken? Via onze website beluister je alle liedjes van het Songfestival 2023. Met onze handige rankingmaker (‘Eurovision sorter’) maak je nadien je eigen top 37.

Advertentie