Liverpool 2023

LIVERPOOL 2023

Liedjes Songfestival 2023: hier gaan de teksten over (2e halve finale)

Alle liedjes van het Eurovisiesongfestival in Liverpool zijn uitgebracht. We weten wie de vertolkers van die songs zijn en hoe die artiesten visueel voor dag (zullen) komen. Maar waar gaan de 37 liedjes eigenlijk over? Waar zingen de Songfestivaldeelnemers over? Wij doken in de liedjesteksten van 2023. ‘Ons lied gaat over wij die bezeten zijn door een geest.’ Ontdek welke, soms verrassende, boodschappen schuil gaan achter de nummers.

In dit artikel hebben we het over de teksten van de liedjes uit de 2e halve finale. Ook automatische finalisten Oekraïne, Spanje en Verenigd Koninkrijk komen aan bod. In ons eerder gepubliceerd artikel ontdek je waarover de liedjes uit de 1e halve finale gaan.

Denemarken: Reiley – Breaking My Heart

Niet alleen de titels van de Cypriotische en Deense inzending lijken op elkaar, ook de boodschap achter hun lied is zeer gelijkaardig. Net als Andrew zingt jonge knaap Reiley over een toxische relatie. Hij schreef het lied zelfs toen de relatie nog in volle gang was. Reiley wist dat zijn toenmalig liefje ‘no good’ was, maar durfde de persoon in kwestie niet loslaten.

Hij zingt: ‘If we could go back to the start. Bet we’d still be falling apart. I’m not scared to love you. But I’m scared of breaking my heart.’

ESC 2023 – Denmark – Reiley – Breaking My Heart

Armenië: Brunette – Future Lover

Brunette zingt voor Armenië over haar toekomstige prins op het witte paard. Heel het nummer is een ode aan de liefde van haar leven die ze nog niet ontmoet heeft. Iemand waarmee ze ‘oude boekenwinkels’ wil bezoeken. Of smoothies drinken in een ‘near cafe’. Haar liefdesverhaal mag ‘standaard’ zijn, de Engelse grammatica is dat allerminst. Leuk weetje: Brunette zingt ook in het Armeens. Die taal was in 2009 voor het laatst in een Songfestivalfinale te horen.

ESC 2023 – Armenia – Brunette – Future Lover

Roemenië: Theodor Andrei – D.G.T. (Off and On)

Onze Theodor zit vast in een knipperlichtrelatie. Hij en zijn liefje gaan altijd van af naar aan. En dat maakt de jongeman helemaal gek en radeloos. De ‘D. G. T’ uit de titel heeft geen échte betekenis. Maar het zou, in het Roemeens, een verwijzing zijn naar iemand die je om zijn of haar vinger draait (‘Pe degete’). Wat dus past bij dit liedje over je grote liefde niet kunnen loslaten.

ESC 2023 – Romania – Theodor Andrei – D.G.T. (Off and On)

Estland: Alika – Bridges

Dit lied werd geproduceerd door Wouter Hardy. Deze producer-songwriter was eerder (mede)verantwoordelijk voor het winnende Arcade van Duncan Laurence in 2019 en de derde plek van Gjon’s Tears in 2021 met Tout l’univers. Dat jaar dook de naam van de Belgische Nina Sampermans op bij het team achter het Zwitserse lied. Zij is dit jaar een van de tekstschrijvers van Bridges.

Alika zingt over de bruggen in iemands leven. Bruggen die je verbinden met verschillende herinneringen, ervaringen, problemen en ook positieve gevoelens.

ESC 2023 – Estonia – Alika – Bridges

België: Gustaph – Because of You

Stef Caers alias Gustaph schreef de tekst samen met Jaouad AlloulBecause of You is een ode aan de queergemeenschap en het idee van een zelfgekozen familie die elkaar ondersteunt, draagt en hoger tilt. Al mag iedereen zijn eigen invulling geven aan de ‘you’ in het lied.

Het nummer heeft duidelijke nineties house referenties en is een liefdesbrief aan de vrijheid: vrijheid van expressie en vrijheid om altijd jezelf te kunnen zijn.

ESC 2023 – Belgium – Gustaph – Because of You

Cyprus: Andrew Lambrou – Break a Broken Heart

Andrew, die in Australië woont, heeft het in zijn lied over toxische relaties die je met een gebroken hart achterlaten. Maar volgens de zanger zijn nét dat de momenten waar je later sterker uitkomt. Want, zingt Ambrou, hij is een ‘survivor’ die je nooit kan stoppen of breken.

ESC 2023 – Cyprus – Andrew Lambrou – Break a Broken Heart

IJsland: Diljá – Power

Noem Power gerust een ‘breakup song’. Een volgens de zangeres krachtig en inspirerend lied over liefhebben en loslaten. Dat gaat niet zonder slag of stoot, want ‘de ander’ voelde voor Diljá aan als een deel van zichzelf. Maar de jongedame vindt uiteindelijk haar eigen kracht terug. Want, zo zingt ze, ‘You hold no power over me.’

ESC 2023 – Iceland – Diljá – Power

Griekenland: Victor Vernicos – What They Say

Met zijn zestien jaar zal Victor de jongste deelnemer zijn in Liverpool. Het nummer zelf schreef hij al twee jaar eerder. Het lied ligt hem nauw aan het hart. Dat komt doordat het nummer ontstond na een periode waarin Victor met verschillende angsten rondliep.

In zijn nummer hoor je hoe de tiener zich toen voelde. Victor hoopt dan ook anderen te inspireren met zijn openhartig verhaal.

ESC 2023 – Greece – Victor Vernicos – What They Say

Polen: Blanka – Solo

In zowel haar voorronde-optreden als clip heeft Blanka weinig om het lijf. Dat geldt ook voor de tekst van haar lied. Blanka liet haar oogje op iemand vallen. Maar die uitverkorene probeert haar aan het lijntje te houden. Dus trekt de zangeres haar conclusies. Ze is beter af … solo.

ESC 2023 – Poland – Blanka – Solo

Slovenië: Joker Out – Carpe diem

Pluk de dag. Deze boodschap brengt Slovenië op het Songfestival. Al gaan de bandleden van Joker Out nog een stapje verder als het over Carpe diem gaat. Ze zingen dat je werkelijk alles uit het leven moet halen. Dansen en elkaar liefhebben alsof er geen morgen meer bestaat.

ESC 2023 – Slovenia – Joker Out – Carpe diem

Georgië: Iru – Echo

Ook deze tekst is een ‘creatief’ Engelstalig knutselwerkje. Iru zingt letterlijk: ‘I’ve got a big faith’ en verderop onder andere ‘Life is love. Thing is known.’ Taalpuristen die bekomen zijn van hun appelflauwte, horen in Echo een vergezocht manifest van geloof.

De tekst gaat over hoe liefde een strijd is. Het maakt van Echo Iru’s innerlijke stem, die dus een manifestatie van liefde en vrede is.

ESC 2023 – Georgia – Iru – Echo

San Marino: Piqued Jacks – Like an Animal

‘I can smell you like an animal. And bring the party, Aphrodite, and I’ll chase you on the dancefloor’, die passage vormt de belangrijkste catchphrase uit het rocklied van Piqued Jacks.

Het personage in dit nummer heeft het zwaar te pakken voor iemand. Hij kan zijn ogen niet van haar (Aphrodite?) afhouden. ‘Je bent als een drug door mijn aders, zoals vergif’, komt zelfs terug in de tekst.

ESC 2023 – San Marino – Piqued Jacks – Like an Animal

Oostenrijk: Teya & Salena – Who The Hell Is Edgar?

Dit duo zingt dat het bezeten is door de geest van ene Edgar. Maar wie is Edgar Allan Poe? Wel, hij was een Amerikaans schrijver en dichter. Hij staat te boek als een van de eerste Amerikaanse schrijvers die van zijn pen probeerde te leven. Hij had op verschillende vlakken invloed op de literaire wereld.

‘Soms stroomt de creativiteit door je lijf alsof je bezeten bent door een geest. We willen overbrengen hoe het voelt om een goed liedje te maken’, zegt Salena over hun lied.

Volgens Teya moeten we deze song zien als een soort satire: ‘In ons liedje hoor je hoe het is om vrouwelijke liedjesschrijvers te zijn. Het lijkt vaak alsof we ons telkens weer moeten bewijzen om serieus genomen te worden. Door te stellen dat Edgar Allan Poe ons liedje geschreven heeft, willen we de aandacht vestigen op dit frustrerende aspect van de muziekwereld.’

ESC 2023 – Austria – Teya & Salena – Who The Hell Is Edgar?

Albanië: Albina & Familja Kelmendi – Duje

Albina staat samen met haar hele familie op het podium. Zowel haar ouders als haar broers en zussen zingen mee op Duje. Om het plaatje compleet te maken zingt de groep over …  een familieruzie. Duje gaat over het belang van je familie, ook al dreigt die door hoogoplopende ruzies uit elkaar te vallen.

ESC 2023 – Albania – Albina & Familja Kelmendi – Duje

Litouwen: Monika Linkytė – Stay

Terugkerende Monika brengt een hymne over pijn en beter worden. ‘I’ve carried sadness with me. I hid it well since sixteen’, zingt ze over gekwetst opgroeien en het onderdrukken van die pijnlijke gevoelens. Maar door die gevoelens eindelijk onder ogen te komen, sterkt Monika weer aan.

In het refrein van Stay keert het Litouwse begrip ‘Čiūto tūto’ telkens terug. Dat is blijkbaar een eeuwenoude zin die vroeger gebruikt werd bij religieuze rituelen zoals in een cirkel folkliedjes zingen. Dat zingen in een kring komt ook in het live-optreden van Monika en haar koortje terug. Het is een manier om je innerlijke zelf te horen.

ESC 2023 – Lithuania – Monika Linkytė – Stay

Australië: Voyager – Promise

Volgens de leden van rockband Voyager is dit een van hun beste liedjes ooit. Beginnen aan het grootste avontuur van je leven, daar gaat Promise over. De Australiërs willen dat je uit jezelf breekt, stopt met op veilig te spelen. Het nummer start dan ook met de strofe: ‘If you’ve never done anything like this before, then you haven’t been alive.’

ESC 2023 – Australia – Voyager – Promise

Oekraïne: TVORCHI – Heart of Steel 

Als winnaar 2022 rechtsreeks geplaatst voor de finale

Rusland voert nog steeds oorlog in en tegen Oekraïne. Geen wonder dus dat deze inzending een politieke insteek heeft. Weliswaar niet uitgesproken, omwille van de regels die op het Songfestival gelden. In dit lied waarschuwt TVORCHI ons voor de gevaren van een kernoorlog.

De staal is trouwens een verwijzing naar Azovstal. Dat is de staalfabriek in het gebombardeerde Marioepol. De Oekraïense soldaten gebruikten de ‘onverwoestbare’ fabriek een tijdlang als hun belegerde burcht. Toen die gevechten aan de gang waren, ontstond bij de artiesten het idee om een nummer zoals Heart of Steel te schrijven.

ESC 2023 – Ukraine – TVORCHI – Heart of Steel

Verenigd Koninkrijk: Mae Muller – I Wrote a Song

Als (gast)land van de ‘Big 5’ rechtsreeks geplaatst voor de finale

Mae’s lied voor Liverpool is een humoristische sneer naar haar ex-vriendje. Je vroegere liefjes in een liedje op hun plaats zetten is tegenwoordig populair. Dat thema komt namelijk ook terug in het nummer Flowers van Miley Cyrus. Ze scoort er momenteel een dikke wereldhit mee.

Muller over haar ‘afrekening’: ‘Ik fantaseer over wat ik mijn ex allemaal zou willen aandoen. Hem uitschelden, zijn Benz beschadigen … Maar in plaats daarvan schrijf ik een liedje! Zo voel ik me beter en kan ik lekker uitgaan met mijn vrienden. Dat, dames en heren, noemen we groei.’

ESC 2023 – United Kingdom – Mae Muller – I Wrote a Song

Spanje: Blanca Paloma – Eaea

Als land van de ‘Big 5’ rechtsreeks geplaatst voor de finale

Op het eerste zicht lijkt het alsof het Spaanse lied niet meer is dan het scanderen van de titel. Toch is deze tekst eentje voor de meerwaardezoeker. Blanca zegt zelf dat je in dit flamencoliedje ‘haar verhaal, haar wortels’ voelt.

In dit nummer spreekt een oma tot haar kleinkind. ‘Kom, mijn kindje, dat mijn boezem jouw schuilplaats mag zijn.’ De oma zal altijd waken over haar oogappel, op één avond na. Want op dat ene moment zal de oude vrouw begraven worden in de maan. En daar groei je en neem je weer af, zoals de echte maan. Tot er een maansverduistering volgt …

ESC 2023 – Spain – Blanca Paloma – Eaea

Luister naar alle liedjes en kies je favorieten

Nieuwsgierig hoe al die liedjes en teksten klinken? Via onze website beluister je alle liedjes van het Songfestival 2023. Met onze handige rankingmaker (‘Eurovision sorter’) maak je nadien je eigen top 37.

Advertentie