Malmö 2024 info

MALMO 2024 INFO

Alles over finale Songfestival 2024

Vanavond vanaf 21.00 uur wordt de grote finale van het 68e Eurovisiesongfestival uitgezonden. Plaats van afspraak is de Malmö Arena in de Zweedse stad Malmö, waar de wedstrijd ook in 2013 doorging.

25 landen nemen deel, maar België en ook Nederland zitten daar niet bij. Nederland is gediskwalificeerd door de EBU na een incident met een Zweedse tv-werkneemster. Meer lees je in onderstaand artikel:

Joost Klein uitgesloten van Songfestival 2024, AVROTROS: ‘disproportioneel’

Het volledige deelnemersveld op startvolgorde vind je hieronder terug:

49% jurystemming, 51% televoting

Vijfkoppige vakjury’s per land bepalen bijna de helft van de einduitslag. Hun punten worden door puntengevers apart bekendgemaakt. De Belgische jurypunten worden voorgelezen door Livia Dushkoff, de Nederlandse door voormalig Songfestivalpresentatrice Nikkie de Jager.

Televoting in alle 37 deelnemende landen en de stemming van de internationale Rest of the World bepalen de publieksuitslag. De presentatoren maken die punten aan het einde van de show bekend. België en Nederland nemen beide verplicht deel aan de stemming in de finale.

Meer informatie over hoe de stemming werkt op het Songfestival dit jaar, vind je terug in onderstaand artikel:

Zo werkt stemming Songfestival 2024

Twee presentatoren

De drie liveshows worden dit jaar gepresenteerd door Petra Mede, die ook al in 2013 en 2016 die rol vervulde, en actrice Malin Åkerman. In onderstaand artikel kun je de hosts voor de editie van 2024 beter leren kennen.

Wie zijn Petra Mede en Malin Åkerman, presentatoren Songfestival 2024?

Gastoptredens

In de finale krijgen we geen reünie van ABBA te zien, maar wel van Alcazar. Die Zweedse popgroep komt speciaal voor het Songfestival nog eens samen. Het (huidig) trio had enkele Europese hitjes en nam verschillende keer deel aan de preselecties van Zweden.

Een vleugje ABBA krijgen we van C3: Carola, Conchita Wurst en wederom Charlotte Perrelli. Zij zullen de Zweedse hitmachine een gepast eerbetoon geven.

Songfestival.be helpt

Songfestival.be helpt je op weg om de finale optimaal te beleven. Naast alle bovenstaande informatie en links krijg je vanavond om 19.30 uur een voorbeschouwing op de liveshow op ons Instagramkanaal met als speciale gast Gustaph, onze kandidaat van vorig jaar. Om 20.00 uur gaan we vanuit Malmö live op ons Facebookaccount.

We geven je daarnaast de mogelijkheid om zelf en/of met vrienden of familie punten te geven aan alle inzendingen van vanavond met ons puntenblad.

Zelf punten geven? Download hier puntenblad finale Songfestival 2024

Tot slot vind je een overzicht van veelvoorkomende vragen over het Songfestival, en heldere antwoorden daarop, in onze handige gids:

Jouw handige gids: antwoorden op meest gestelde vragen over Songfestival

Advertentie