Nederland

NEDERLANDMALMO 2024

Joost Klein uitgesloten van Songfestival 2024, AVROTROS: ‘disproportioneel’

De EBU heeft Joost Klein gediskwalificeerd van het Songfestival 2024. Nederland neemt niet deel aan de finale vanavond. Omroep AVROTROS noemt de beslissing ‘disproportioneel’. De Nederlandse jurypunten zullen vanavond wel gewoon worden voorgelezen door Nikkie de Jager. Ook kijkers in Nederland zullen kunnen stemmen.

Nederland had zich donderdagavond nochtans geplaatst uit de tweede halve finale van het Songfestival nadat hij als laatste Europapa had opgevoerd. De kijkers thuis hadden Joost Klein beloond met een plek in de top tien en dus een ticket voor de finale, vanavond.

Incident en politieverhoor

Na afloop van de tweede halve finale raakte Klein betrokken in een ‘incident’ met een vrouwelijke tv-werknemer van het Songfestival. Details daarover ontbreken, maar wel is intussen zeker dat er een klacht werd ingediend.

Gisterenavond laat werden de Nederlandse zanger en de persoon die klacht indiende verhoord door de Zweedse politie. De zaak kan nog weken aanslepen. Meer details daarover lees je in onderstaand artikel.

Klacht tegen Joost Klein, deelname finale Songfestival onzeker

Geen optredens tijdens generale repetities

Gisteren tijdens de eerste generale repetitie van het Songfestival 2024 in de Malmö Arena werd Nederland als vijfde land in de rij zonder enige boodschap overgeslagen. Van Tali uit Luxemburg ging het, niet toevallig misschien, naar Eden uit Israël.

Na uren wachten op informatie meldde de EBU en omroep AVROTROS dat er sprake was van een incident dat onderzocht werd. Uiteindelijk trad Joost Klein ook niet op in tweede generale repetitie, waarin de vakjury’s meestemmen. Zijn optreden van donderdagavond werd vertoond.

EBU: Joost Klein neemt niet deel aan juryshow Songfestival 2024

Mededeling EBU

Iets over twaalf uur ’s middags op zaterdag 11 mei kwam de EBU met een mededeling over de uitsluiting van Joost Klein:

‘De Zweedse politie heeft een klacht onderzocht die werd gemaakt door een vrouwelijk lid van de productieploeg over een incident na zijn optreden in de halve finale op donderdag. Omdat de wettelijke procedures hun tijd vergen, zou het niet gepast zijn [Joost Klein] te laten deelnemen aan het Songfestival.

We willen duidelijk maken dat, in tegenstelling tot sommige berichten in de media en speculatie op sociale media, het incident niets te maken had met een andere kandidaat of delegatielid.

We behouden een nultolerantiebeleid als het aankomt op ongepast gedrag op ons evenement en zijn toegewijd om een veilige werksfeer voor alle werknemers van het Songfestival te garanderen. Daarom wordt Joost Kleins gedrag beschouwd als een breuk van de regels.’

AVROTROS reageert

De Nederlandse omroep AVROTROS reageerde via Twitter:

‘We hebben kennis genomen van de diskwalificatie door de EBU. AVROTROS vindt de diskwalificatie disproportioneel en is geschokt door de beslissing. We betreuren het enorm en komen er later inhoudelijk op terug.’

Ook de Nederlandse commentator Cornald Maas spreekt van een ‘schandelijke beslissing’ en dat het incident ‘nauwelijk iets voorstelt’. Maas bevestigt ook dat het incident niets met Israël te maken heeft.

25 in plaats van 26 landen

Bovenstaand nieuws betekent dat er slechts 25 in plaats van 26 landen zullen deelnemen aan de finale van het Songfestival. De startvolgorde wordt behouden zoals vrijdagnacht bekendgemaakt. Alleen zal, net als bij de eerste generale repetitie vandaag, Nederland als vijfde in de rij worden overgeslagen.

Update: Ierland, Griekenland en Zwitserland verschijnen niet tijdens vlaggenparade repetitie

In Malmö gaat de show vanmiddag onverminderd door. Zaterdagmiddag begon namelijk de generale repetitie. Opvallend: de deelnemers uit Ierland, Griekenland en Zwitserland verschijnen tijdens deze flag parade niet op het podium. Dit melden Aran Bade en Wiwibloggs.

Nederland stemt wel nog mee vanavond. Ex-Songfestivalpresentatrice Nikkie De Jager zal tijdens de finale zoals gepland de Nederlandse jurypunten bekendmaken, zo meldt de NOS en wordt ondertussen bevestigd door de EBU in onderstaande tweet:

Het is in 68 edities van het Eurovisiesongfestival de allereerste keer ooit dat amper een dag voor de finale het nieuws bekend raakt dat een gekozen kandidaat niet kan deelnemen.

Facebook Live met vragen

Onze hoofdredacteur Jonathan hield in een speciale Facebook Live-uitzending stil bij de diskwalificatie en beantwoordde een aantal van jullie vragen:

Advertentie