Malmö 2024

MALMO 2024

Big Five kiest plekje in finale Songfestival 2024

Een belangrijke dag vandaag voor de Big Five, de vijf grootste geldschieters op het Eurovisiesongfestival. Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk betraden vandaag de arena voor hun tweede repetitieronde. Hoe de kandidaten het ervan afbrachten en hoe de act op het scherm zal te zien zijn, lees je in het artikel van reporter Sven. Daarnaast hadden deze vijf landen vandaag nog een andere belangrijke taak; hun plekje kiezen in de finale via loting.

Gastland Zweden weet al sinds maart welke plek zij in de finale toebedeeld kregen. Tijdens de zogenaamde Head of Delegation Meeting in Malmö werd twee maanden geleden via loting bepaald dat Marcus en Martinus de eer krijgen om de finale af te trappen. De overige vijf landen die rechtstreeks geplaatst zijn voor de finale mochten vandaag, na hun tweede repetitie, een lotje trekken.

Een exacte plaats kregen Olly Alexander en co nog niet toebedeeld, dat wordt pas op vrijdag 10 mei, na de tweede halve finale dus, definitief bepaald. Wat we wél weten, of toch van sommigen, is in welke helft ze zullen optreden tijdens de grote finale.

  • Duitsland: eerste helft
  • Frankrijk: tweede helft
  • Verenigd Koninkrijk: eerste helft

Het lot van Spanje en Italië is nog niet bezegeld. Nebulossa en Angelina Mango wonnen bij de trekking namelijk een blanco lotje, wat gelijkstaat aan Producer’s Choice. Met deze nieuwe spelregel krijgen de producers nog meer vrijheid om landen en artiesten waar dan ook in het finaleveld te plaatsen. Een maatregel die volgens de Zweedse producent Christer Björkman nodig is om een betere flow van verschillende tempo’s en een nog spannendere finale te creëren.

Wachten dus tot 10 mei om te weten wanneer we Zorra horen weerklinken tijdens de grote finale op zaterdag 11 mei. Zo blijft het op z’n Italiaans gezegd niet La Noia.

Advertentie