Malmö 2024

MALMO 2024MALMO 2024 INFO

Meer zeggenschap voor producers in startvolgorde finale Songfestival 2024

In de finale van het Songfestival dit jaar krijgen de producenten van de wedstrijd meer vrijheid in hoe ze de startvolgorde van de 26 finalisten bepalen. Dat meldt Eurovision.tv.

Er werd al even wild gespeculeerd over wat de andere aangekondigde ‘grote wijziging’ in het concept zou worden nadat vorig jaar was bekendgemaakt dat de zes al geplaatste landen voor de finale ook zullen optreden in de halve finales.

Drie opties bij het loten

Daarover is intussen uitsluitsel gekomen. In vorige jaren lootten de 26 artiesten die de finale van het Songfestival halen of ze daarin in de eerste of de tweede helft zullen aantreden. Daar komt nu een derde optie bij, de zogenaamde Producer’s Choice.

Concreet zullen zes landen een plek in de eerste helft van de finale loten (startposities 2-13) en zes in de tweede helft (14-26). De overige dertien finalisten loten de Producer’s Choice en moeten zich onderwerpen aan de grillen van de producers van de wedstrijd. Zij krijgen met de nieuwe spelregel vrij spel om de artiesten en hun landen waar dan ook in het finaleveld te plaatsen.

Een nog spannendere finale

‘In vorige jaren gebeurde dat veel ballades of favorieten in hetzelfde deel van de show werden ingeloot. Dankzij de Producer’s Choice heb ik de mogelijkheid om een nog betere flow van verschillende tempo’s en een nog spannendere finale te creëren’, klinkt het bij de Zweedse producent Christer Björkman (foto).

Wat ongewijzigd blijft, is de startpositie van het gastland. Die wordt nog steeds willekeurig bepaald. Zweden werd dit jaar ingeloot in de eerste startplek. Marcus en Martinus zullen de zaterdagavond dus op gang mogen trekken.

Lees alles over de kandidaten van het Songfestival 2024 in onze handige kandidatenfiches:

candidateflag

Albanië

candidateflag

Armenië

candidateflag

Denemarken

candidateflag

Frankrijk

candidateflag

Griekenland

candidateflag

Letland

candidateflag

Luxemburg

candidateflag

Noorwegen

candidateflag

Oostenrijk

candidateflag

Portugal

candidateflag

San Marino

candidateflag

Slovenië

candidateflag

Tsjechië

candidateflag

Verenigd Koninkrijk

candidateflag

Zwitserland

Advertentie