Malmö 2024

MALMO 2024

EBU stelt onafhankelijk onderzoek in over organisatie Songfestival 2024

De EBU heeft opdracht gegeven om door een onafhankelijke partij onderzoek te laten doen naar de organisatie van het Songfestival 2024, nadat meerdere delegaties hun beklag hadden gedaan over de gang van zaken. Dat meldt het Nederlandse RTL Boulevard, die ook van de EBU zelf bevestiging kreeg.

Dat het er achter de schermen van de jongste editie van de liedjeswedstrijd niet altijd even vlotjes aan toeging, was al langer geweten. Meerdere delegaties dreigden er tot luttele minuten voor de start van de finale mee om zich terug te trekken door de vermeende onveilige werksfeer, zo schreven we eerder in onderstaand artikel:

Zes landen overwogen tot laatste moment zich terug te trekken uit Songfestival

Delegatie uit Israël in de schijnwerpers

Het nieuws van het onderzoek werd volgens Euronews eerst gedeeld door Bambie Thug, de Ierse kandidaat van dit jaar. Eerder had die niet deelgenomen aan de laatste generale repetitie voor de finale. Toen al had hun delegatie actie van de EBU gevraagd over uitspraken van de Israëlische Songfestivalcommentator met Thug in de hoofdrol.

Een redacteur van de Songfestivalsite ESCUnited meldde eerder vandaag dat hij van verschillende delegaties een statement had ontvangen. Ondertekenaars ervan worden niet benoemd, maar de schrijvers vermelden hun kritiek op met name delegatieleden uit Israël over vermeend ‘ongepast gedrag en een breuk van de regels’.

‘Inzichten en lessen delen’

De EBU heeft inmiddels bevestigd dat ze een onafhankelijk onderzoek heeft ingesteld. Er zal met verschillende delegatieleden, waaronder Songfestivalkandidaten, gesproken worden. Dat kan ook anoniem gebeuren. Aan RTL Boulevard gaf de EBU volgende verklaring:

De European Broadcasting Union (EBU) streeft ernaar haar diensten en evenementen voortdurend te verbeteren. Om het (Eurovisiesongfestival) verder te versterken, hebben we een onafhankelijke expert gevraagd om naar (het Songfestival) 2024 in Malmö te kijken om inzichten en lessen te delen met de bestuursorganen van de EBU om de voortdurende verbetering van dit mondiale evenement te ondersteunen.

Ruim dertien klachten

Ook volgens RTL Boulevard zijn er inmiddels ‘meer dan 13 klachten bekend van diverse delegaties na afloop van het Songfestival.’ Van de delegaties uit Ierland, Portugal en Zwitserland is formeel geweten dat ze geklaagd hebben. De Noorse nam inmiddels al deel aan het onafhankelijke EBU-onderzoek.

Een bron nabij de Belgische delegatie meldt aan onze redactie dat er tot dusver geen Belgische aanwezigheid is, zowel bij de klagers als bij de delegaties die betrokken worden bij het onderzoek. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Advertentie