Malmö 2024

MALMO 2024

Zes landen overwogen tot laatste moment zich terug te trekken uit Songfestival

De eindrangschikking van het Eurovisiesongfestival 2024 had er zomaar even heel anders uit kunnen zien. Maar liefst zes landen overwogen tot ongeveer een half uur vóór de start van de finale zich terug te trekken. Na overleg met EBU is door alle deelnemers beslist toch aan te treden in de finale.

Tijdens de generale repetitie van de finale waren al wat deelnemers afwezig, bijvoorbeeld Bambie Thug uit Ierland en de Noorse band Gåte overwoog zich terug te trekken voor de finale. Nu blijkt dat de band niet de enige was die dat overwoog. Volgens het Zweedse VG overwogen zes landen zich terug te trekken vlak voor de live finale. Behalve Ierland en Noorwegen waren dat Griekenland, Portugal, het Verenigd Koninkrijk en winnaar Zwitserland.

Verenigen in muziek

Magnus Børmark, bandlid van Gåte, zegt aan VG het volgende.

We hebben tot de laatste seconde overwogen om ons terug te trekken. Velen van ons reageerden op het feit dat Israël de kans kreeg om het Songfestival als politiek instrument te gebruiken. Ons gemeenschappelijke punt was dat we niet wilden deelnemen aan het Songfestival om gebruikt en gebrandmerkt te worden in een oorlogspropagandamachine in Israël. We deden mee om een ruimte te creëren waar we ons kunnen verenigen in muziek.

Overeenkomst

Ook de diskwalificatie van Joost Klein was een factor die mee speelde. De zes voornoemde landen zijn volgens VG amper 25 minuten vóór de start van de finale tot een overeenkomst gekomen met EBU en de Zweedse organiserende omroep SVT om toch te starten.

Tegenover Eurovisionfun ontkent de Griekse omroep echter terugtrekking overwogen te hebben.

We hebben nooit besproken of overwogen om ons om welke reden dan ook terug te trekken uit de competitie. De publicatie is in ieder geval ontoereikend als het gaat om Griekenland.

Ook Zwitserland ontkent

Ook Zwitserland ontkent bij monde van het delegatiehoofd overwogen te hebben zich terug te trekken.

Er was geen sprake van dat de Zwitserse delegatie zich uit het Songfestival terug wilde trekken.

Songfestivalwinnaar Nemo wilde niet op het nieuws reageren. ‘Ik denk niet dat dat momenteel nuttig is’, was het enige wat ze vertelden.

Portugal: ‘Nooit ter sprake gekomen’

Het management van de Portugese iolanda zegt eveneens bij het Portugese Expresso dat een terugtrekking nooit een optie was.

Wat Portugal betreft, was er nooit sprake van dat we ons uit de wedstrijd zouden terugtrekken of dat we daarover met de EBU zouden hebben gesproken 25 minuten voor het begin van de show. Er waren veel controversiële kwesties in deze editie, maar de terugtrekking van Portugal op de dag van de finale is nooit ter sprake gekomen.

Wat de uiteindelijke overeenkomst met EBU en SVT inhield, is niet geweten.

Advertentie