Malmö 2024

MALMO 2024MALMO 2024 INFO

Liveblog – finale Songfestival 2024

Welkom bij onze liveblog! We starten extra vroeg vandaag om jullie, na de diskwalificatie van Nederland, op de hoogte te houden over alle gebeurtenissen in de Malmö Arena en daarbuiten. Vanavond volgt redacteur Dennis live de finale van het 68e Eurovisiesongfestival voor jou op de voet.

Het Eurovisiesongfestival 2024 is gewonnen door Zwitserland. Nemo behaalde de meeste punten met het nummer The Code. De volledige uitslagen lees je zo snel mogelijk op onze website.

We gaan nu over naar de publieksstemming. Alle punten vanuit de televoting worden per deelnemer opgeteld en in één keer bekend gemaakt. Er wordt begonnen met het land met de minste punten uit de jurystemming en zo wordt er steeds een plek opgeschoven. Zwitserland zal dus als laatste de televoting punten horen.

Alle jury’s hebben hun punten uitgedeeld. Zwitserland is bovenaan de jurystemming geëindigd met 365 punten. De top vijf wordt gecompeteerd door Frankrijk (218 punten), Kroatië (210 punten), Italië (164 punten) en Oekraïne (146 punten).

Ook de Belgische jury heeft inmiddels hun punten bekend gemaakt. Livia Dushkoff maakte bekend dat de twaalf punten gaan naar Frankrijk. De overige punten zijn gegeven aan Zwitserland (10), Duitsland (8), Italië (7), Verenigd Koninkrijk (6), Israël (5), Ierland (4), Zweden (3), Portugal (2) en Oekraïne (1).

De Nederlandse jury punten zijn bekend gemaakt via de schermen in de Malmö Arena. Osterdahl maakte onder luid gejoel de Nederlandse twaalf punten bekend, die naar Zwitserland gingen. Ook gaf de vakjury punten aan: Frankrijk (10), Portugal (8), Kroatië (7), Italië (6), Duitsland (5), Litouwen (4), Armenië (3), Oekraïne (2) en Letland (1).

Inmiddels hebben twintig jury’s hun stemmen gedeeld. Zwitserland heeft de meeste punten. De top drie wordt aangevuld door Frankrijk en Italië. Ierland staat momenteel op de vierde plek. Kroatië sluit de top vijf. Estland heeft al enige van de deelnemers nog geen enkel punt gekregen.

Na de eerste tien landen leidt Zwitserland, gevolgd door Ierland en Italië.

Jurystemming

We gaan beginnen met de stemmen. Martin Osterdahl opent de stemming en wordt uitgejoeld door het publiek.

Watermeloen

Tijdens de recap zijn beelden van een watermeloen te zien op het moment dat Bambie Thug in beeld komt. De watermeloen staat symbool voor steun aan Palestina vanwege de kleuren die zowel in een watermeloen als de vlag van Palestina zitten. De Ierse deelnemer is uitgesproken pro Palestina.

Loreen

De winnares van vorig jaar mag ook optreden. Ze zingt haar nieuwe single, Forever. Uiteindelijk verwerkt ze hierin ook Tattoo, haar winnende liedje van afgelopen jaar.

Boegeroep bij Israël

Er wordt een volgende recap getoond. Vanuit de zaal is duidelijk boegeroep te horen wanneer de Israëlische inzending wordt getoond.

Beelden: Stephan Monsieur

Gastoptredens

Tijd voor een gastoptreden. Alcazar komt het podium op! Ze brengen hun hit Crying at the Discotheque. Het optreden wordt echter onderbroken door de hologrammen van ABBA. Afgesloten wordt er met een optredens van Charlotte Perrelli, Carola en Conchita Würst.

Alle 25 landen zijn geweest. Er volgt een recap van alle optredens.

Tv-beeld bleef hangen

Tijdens het laatste optreden, van Oostenrijk, is het tv-beeld enkele seconden blijven hangen. Ook op de officiële stream op het YouTube-kanaal was dit het geval.

Oostenrijk | Kaleen – We Will Rave

En dan het laatste nummer van de avond! Kaleen brengt een door de 90’s geïnspireerde rave knaller. De Oostenrijkse danst ontzettend goed, maar zingt hier weinig bij. De zang staat met name op band.

De act zit wel enorm goed in elkaar en met alle laserstralen lijkt het alsof je ook daadwerkelijk op een rave beland bent. Een mooie afsluiter! Dat vindt het publiek ook. Kaleen krijgt een groot applaus.

Frankrijk | Slimane – Mon amour

Na het energieke optreden uit Georgië nu weer ruimte voor een rustig nummer. De Franse zanger, die ook erg bekend is in Wallonië, brengt zijn nummer met veel gevoel.

Aan het einde van zijn optreden stapt Slimane naar achteren en zingt hij zijn nummer op afstand van de microfoon. Heel indrukwekkend. Het zou goed kunnen dat Slimane de jurystemming wint.

Georgië | Nutsa Buzaladze – Firefighter

Nutsa Buzaladze uit Georgië is aan de beurt. Ze bewijst dat zang en dans combineren op het Eurovisiepodium wél degelijk mogelijk is.

Het is één van de meest energieke acts van de avond en Georgië staat terecht voor het eerst sinds 2018 weer in de finale. Op het podium is veel vuur te zien en de zangeres overtuigt met zowel de dancebreak als haar uithalen.

Kroatië | Baby Lasagna – Rim Tim Tagi Dim

Dé favoriet bij de bookmakers mag dan nu aantreden. Baby Lasagna werd in eerste instantie niet eens geselecteerd voor de Kroatische preselectie maar is nu de grote favoriet voor de eindoverwinning op het Songfestival.

Zijn act zit goed in elkaar, er zijn veel kleuren te zien, er is rook en de kenmerkende armbeweging tijdens de dancebreak wordt door de arena geïmiteerd. De zanger staat met zelfvertrouwen op het podium. Het publiek in de Malmö Arena gaat volledig uit zijn dak.

Gaan we volgend jaar naar Kroatië? Die kans is heel aannemelijk.

AVROTROS maakt bezwaar tegen diskwalificatie

Aran Bade meldt op X dat NPO heeft aangegeven dat de Nederlandse omroep AVROTROS bezwaar heeft gemaakt tegen de diskwalificatie van Joost Klein. Het bezwaar is kort voor de start van de finale ingediend.

Slovenië | Raiven – Veronika

Een bijzondere inzending uit Slovenië. Zangeres Raiven zingt Veronika, over een meisje dat van hekserij werd beschuldigd.

Ze brengt het zeer innemend op het podium en levert met haar dansers een indrukwekkende act af.

Zwitserland | Nemo – The Code

Nog maar zes deelnemers te gaan. Nu staat de Zwitserse Nemo op het podium, of eigenlijk op een draaiplatform. Nemo zwiert van de ene naar de andere kant.

Het nummer is modern, Nemo brengt het vocaal sterk en de act zit prima in elkaar. We spraken bij Olly Alexander al over een duizelingwekkende act, het optreden van Nemo is dat zeker.

Zowel jury als televoting gaan dit goed beoordelen. Een kanshebber voor de winst. Ook het publiek in de Malmö Arena is enthousiast.

Cyprus | Silia Kapsis – Liar

Silia Kapsis is slechts 17 jaar en hiermee de jongste deelnemer dit jaar. Ze brengt een energieke act op het podium, die overigens deels van Nederlandse makelij is. Elke Tiel is mede verantwoordelijk voor het nummer.

Silia staat samen met dansers op het podium en laat haar danscapaciteiten zien tijdens een spectaculaire dancebreak. Het publiek gaat uit zijn dak.

EBU reageert op statement AVROTROS 

Noel Curran, directeur-generaal van de EBU, tegen de Zweedse radiozender Sveriges Radio vertelt dat de in het incident betrokken cameravrouw een “ander verhaal” heeft over het voorval met Joost Klein. Wat haar verhaal dan is, deelt hij niet.

Curran reageerde op de verklaring van de Nederlandse omroep AVROTROS over het incident waardoor de Nederlander niet mag meedoen aan de finale van het Eurovisiesongfestival. Volgens de omroep maakte Klein een “dreigende beweging” richting de camera van de vrouw omdat ze hem bleef filmen, terwijl hij herhaaldelijk had aangegeven dat niet te willen. Hierbij heeft Joost de cameravrouw volgens het statement van de Nederlandse omroep niet aangeraakt.

Armenië | Ladaniva – Jako

Traditonele muziek uit Armenië! Het duo Ladaniva maakt er een groot feest van op het podium. Gekleed in traditionele kleding brengen zij het aanstekelijke Jako. Het is zeker de meest vrolijke act van de avond.

De act is kleurrijk en wordt goed in beeld gebracht. Ook op de zang is niets aan te merken.

Portugal | Iolanda – Grito

De Portugese Iolanda staat nu op het podium. De zangeres brengt haar Grito vol overtuiging. De vocaal sterke Portugese brengt een authentieke act.

Op de act is dan ook helemaal niets aan te merken: zowel de Iolanda als haar dansers zijn stijlvol wit gekleed en brengen het nummer ook stijlvol in beeld. Jury’s gaan dit zeker belonen met veel punten. Als de kijkers dit ook smaken, ligt een top tien notering in het verschiet.

Finland | Windows95man – No Rules

Het is snel gedaan met de rust, want Finland mag het podium betreden. De Fin begint zijn optreden vanuit een ei waaruit hij vervolgens tevoorschijn komt. Hij staat op het podium met een zanger, gekleed in verschillende stukken jeansstof. Een bijzondere outfit.

Niet zo bijzonder als de hoofdartiest, die pretendeert namelijk geen benedenkleding te dragen. In een huidkleurige onderbroek staat hij op het podium, tot een kort jeansbroekje zijn kant op komt waaien. Met een hoop show en vuurwerk trekt hij deze aan.

Samen brengen zij een 90’s dance nummer die waarschijnlijk wel wat punten van kijkers thuis gaat opleveren.

Servië | Teya Dora – Ramonda

Een rustpunt in de show. De Servische zangeres brengt haar ballad in het begin vanaf een rots maar loopt halverwege het nummer het podium verder op.

Ze lijkt minder goed bij stem in vergelijking met de repetities en eerste halve finale. Ze brengt het nummer met veel emotie. Onzeker of het publiek thuis hier voor gaat stemmen, maar het nummer kan door verschillende jury’s goed beloond worden.

Italië | Angelina Mango – La noia

Angelina Mango mag voor Italië het podium betreden. De zangeres zingt een modern uptempo popnummer. La noia betekent verveeldheid, maar we raken alles behalve verveeld.

De zangeres weet het nummer prima over te brengen en zorgt voor een opzwepende show met behoorlijk wat danseressen. Ook vocaal is deze inzending prima in orde. Opvallend: Angelina draagt een andere outfit in vergelijking met de tweede halve finale waarin zij mocht optreden.

Italië mag zich voorbereiden op een hoge notering.

Noorwegen | Gate – Ulveham

Noorse folkrock! De band Gate brengt een mysterieuze sfeer op het podium in Malmö. We zien, zoals bij meerdere acts deze editie, het draaiend platform terug.

Vocaal is alles prima in orde en de band levert een goede prestatie. Het is het enige nummer in het genre in deze finale en zal naar verwachting bij zowel jury als televoting best wat punten bij elkaar gaan sprokkelen.

Het publiek in Malmö trakteert de band op een groot applaus.

Verenigd Koninkrijk | Olly Alexander – Dizzy

Zoals de titel al doet vermoeden, een duizelingwekkend optreden van Olly Alexander! In een bijzondere setting, een doucheruimte, voert de zanger een act op geflankeerd door diverse dansers.

Helemaal family friendly is de act niet. Wel is het geheel mooi in beeld gebracht. Het wordt dan ook door het publiek beloond met een groot applaus.

Net als tijdens de preparties en eerdere repetities waren Olly’s vocale capaciteiten wisselvallig.

Update situatie buiten de arena

Deze foto ontvingen we vanuit een journalist in het perscentrum. We zien de politie massaal op de been net buiten de Malmö Arena met veel betogers die Palestijnse vlaggen vasthouden. De sfeer is momenteel nog steeds constructief en ordelijk.

Griekenland | Marina Satti – Zari

Het moment van rust was van korte duur. Ook Griekenland brengt een energieke act op het podium. Marina Satti zingt een modern popnummer met veel traditionele invloeden in de eigen taal.

Ze start haar optreden in de visual van een livestream. Ze lijkt veel likes te krijgen. Naar verwachting zal ze ook door de kijkers thuis leuk gevonden worden en veel stemmen krijgen.

Marina staat samen met dansers op het podium en levert een strakke act af.

Letland | Dons – Hollow

Door naar Letland. Ook dit land staat voor het eerst sinds jaren weer op het podium in de finale. Dons wist afgelopen donderdag de finale behalen. Het is een moment van rust na de energieke optredens hiervoor.

De zanger levert vocaal prima werk af. Opge-let: Dons draagt een opmerkelijke outfit: een blauw schild met hierop duidelijke buikspieren die in het kledingstuk zijn opgenomen.

De jury’s zullen hier zeker punten voor over hebben. Of het publiek thuis massaal zal stemmen, is te betwijfelen.

Ierland | Bambie Thug – Doomsday Blue

Ierland staat voor het eerst sinds 2018 weer in de finale van het Songfestival en met wat voor een act! Bambie Thug brengt ouija pop naar het podium.

Hoewel het nummer misschien niet iedereens smaak is, wordt de act fantastisch in beeld gebracht. Ierland mag zich op gaan maken voor een positie in de top tien, waarbij er veel punten uit de televoting zullen komen.

Bambie Thug sluit af met hun inmiddels bekende slogan: ‘Crown the witch’!

Vanmiddag ontbrak Ierland nog op het podium tijdens de repetitie.

Bambie Thug afwezig tijdens laatste generale repetitie Songfestival 2024

Estland | 5Miinuust x Puuluup – (Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi

Nog een act die misschien in eerste instantie als een joke entry over komt, maar wel degelijk een serieuze boodschap bevat. De Estse groepen 5Miinuust en Puuluup hebben zich verenigd en zingen er over dat drugsgebruik niet nodig is.

Of ze het helemaal met elkaar kunnen vinden is nog te vraag, gezien er een hoop geduw over en weer lijkt te zijn.

Het nummer, waarvan de songtitel de langste titel ooit in het Songfestival betreft, komt wel over en het publiek doet volop mee. Of er voldoende punten worden binnengehaald voor een toppositie, is nog afwachten.

Spanje | Nebulossa – Zorra

Na de korte onderbreking gaan we door met de deelnemende finalisten. En hoe! Er volgt nog een feestje in de zaal. Dit maal met echtpaar Nebulossa als aanstichter.

Vanaf het begin van het nummer gaat de zaal uit zijn dak. Het echtpaar heeft onder andere twee dansers op het podium, die iets meer mogen oefenen op symmetrie. De zangeres brengt geen vocaal hoogstandje en roept op een gegeven moment ook de hulp in van het publiek.

Een feestelijke poging van Spanje, met overigens een serieuze boodschap over female empowerment, maar een topnotering zit er niet in.

Protesten buiten de Malmö Arena

Journalist Lammert De Bruin deelt beelden van net buiten de Malmö Arena. Daarop zien we protesten en veel aanwezige politie die oproerkraaiers arresteert. Belgische journalisten zijn momenteel ter plaatse. We houden jullie op de hoogte als er grote verwikkelingen zijn.

Boegeroep na optreden Israël

Op X verschijnen beelden van het einde van het optreden van de Israëlische kandidate. Er is veel boegeroep te horen.

Litouwen | Silvester Belt – Luktelk

Silvester Belt betreedt voor Litouwen het podium. In een goed verzorgde act brengt hij een opzwepend nummer. Je krijgt er spontaan zin van in een avondje uit.

Samen met zijn dansers maakt de Litouwenaar dan ook een feestje op het podium. De Malmö Arena krijgt een mooie lichtshow. Luktelk slaat aan bij het publiek.

Afgelopen jaar wist Litouwen nét niet de top tien te behalen en eindigde het land op een elfde plek. Verbeteren ze deze prestatie dit jaar? Het zou zomaar kunnen.

Israël | Eden Golan – Hurricane

De zangeres brengt het nummer Hurricane. Samen met haar dansers staat ze op het podium. Er is volgens de Nederlandse commentator Cornald Maas veel boegeroep te horen.

Luxemburg | Tali – Fighter

Nog meer buren! Ook Luxemburg is er weer bij. Voor het eerst sinds 1993 staat het Groothertogdom op het Songfestival. Aan zangeres Tali de eer om het land te vertegenwoordigen.

Ze brengt een cliché popnummer, gezongen in het Frans en Engels. Tali wordt ondersteund door een aantal dansers en verschillende visuals op de achtergrond. Waaronder die van twee grote tijgers. Dit past niet helemaal bij de act of het nummer.

Duitsland | Isaak – Always on the Run

Onze oosterburen sturen zanger Isaak dit jaar naar het Songfestival. De zanger heeft een sterke stem, maar zijn liedje kabbelt iets te lang door.

Isaak start in een donkere setting, later is er veel vuur op het podium. Ondanks hij bezingt te vluchten, blijft hij op het podium staan.

De Duitse resultaten zijn de afgelopen jaren niet goed, ook Isaak zal niet voor een Duitse overwinning zorgen. Wél zou hij best wel wat jury punten kunnen binnen harken.

Toespraak regisseur

Op X duiken beelden op een regisseur van het Songfestival die het publiek toespreekt. Hij herkent zich niet in de huidige sfeer rondom het Songfestival. Hij maakt een vergelijking met de rivaliteit tussen verschillende voetbalclubs.

Oekraïne | alyona alyona & Jerry Heil – Teresa & Maria

We gaan door met alyona alyona & Jerry Heil, twee bekende artiesten in Oekraïne die voor dit Songfestival een gelegenheidsduo vormen.

Oekraïne brengt een mooie act naar het Songfestivalpodium. We zien zangeres Jerry een rotsblok oplopen. Rapster alyona alyona komt later op het podium en brengt haar rapgedeelte. De dames eindigen samen, waarin ze van bovenaf in beeld gebracht worden in een zee van Oekraïense vrouwen.

Een sterke poging. Oekraïne zal ondanks de tweede startpositie, die traditioneel gezien niet vaak scoort op het festival, een mooie notering gaan behalen.

Zweden | Marcus & Martinus – Unforgettable

Het gastland mag gelijk aftrappen. De Noorse tweeling probeerde afgelopen jaar ook al voor Zweden deel te nemen, maar moest hun meerdere erkennen in Loreen. Dit jaar lukte het wel en de act die zij tijdens de Zweedse preselectie opvoerden, is meegenomen naar het Songfestival.

De heren worden geflankeerd door dansers en de totale act ziet er tot in de puntjes verzorgd uit. Zweden bewijst opnieuw dat ze kunnen presteren op het Songfestivalpodium.

Unforgettable is een dansbaar, modern popnummer en komt over. Winnen zal Zweden niet doen, maar een top tien notering moet haalbaar zijn.

Stemperiode geopend

Er wordt wat gekeuveld en het praatje wordt afgesloten met de mededeling dat er gestemd kan worden. Nieuw dit jaar, vanaf het eerste nummer is er te stemmen. De woorden waar iedereen naar uit kijkt: ‘Let the Eurovision Song Contest begin’ worden uitgesproken. We gaan naar de acts!

De presentatoren!

En daar zijn ze dan! De vlaggenparade is voorbij en Petra Mede en Malin Akerman, presentatrices van deze editie, betreden het podium op muziek van ABBA. We horen The Winner Takes It All.

Vlaggenparade

Na de opening volgt de vlaggenparade! Alle deelnemende finalisten van dit jaar betreden in startvolgorde het podium. Op de achtergrond horen we bekende Zweedse muziek. Van Icona Pop tot Roxette. Het land staat bekend om hun muziekindustrie en dit wordt nu aangetoond. Uiteraard komt ook muziek van ABBA voorbij. De Ierse Bambie Thug, die vanmiddag tijdens de generale repetitie ontbrak, is er bij. Ook Marina Satti uit Griekenland en Nemo uit Zwitserland, die wel repeteerden maar vanmiddag tijdens de flag parade ontbraken, zijn er bij.

Start show

Het 68e Eurovisiesongfestival is begonnen. Door de overwinning van Loreen afgelopen jaar, wordt het festival dit jaar georganiseerd in Zweden. Malmö dient voor de derde keer als gaststad.

De opening van de finale wordt verzorgd door Björn Skifs. Hij vertegenwoordigde Zweden twee maal op het Songfestival.

Opnieuw vakbondsactie

De vakbond van de Vlaamse omroep VRT heeft opnieuw een statement gemaakt vlak voor de uitzending van de finale van het Songfestival.

Nederland deelt live geen punten uit

In navolging op het bericht van Nikkie de Jager, maakt AVROTROS nu bekend dat Nederland helemaal geen live punten uitdeelt tijdens de show.

Nikkie De Jager haakt ook af als puntengeefster

Nikkie De Jager zal dan toch niet de Nederlandse punten bekendmaken tijdens de finale van het Songfestival vanavond. Dat meldt de ex-presentatrice op Instagram.

Ze was nochtans wel te zien deze namiddag in de derde generale repetitie, maar besloot dus nadien, in samenspraak met AVROTROS, om geen punten voor te lezen. Wie haar vervangt, is nog niet geweten.

Eerder haakten ook al Alessandra uit Noorwegen en Käärijä uit Finland, beide ex-kandidaten van vorig jaar, ter elfder ure af als spokespersons.

Kroatië en Zwitserland winnen Marcel Bezençon Awards

Baby Lasagna heeft de Press Award gewonnen in de Marcel Bezençon Awards, die al sinds 2002 worden uitgereikt door de aanwezige pers op het Songfestival vlak voor de finale.

De Artistic Award én de Composer Award gingen naar Nemo uit Zwitserland. De prijzen werden uitgereikt door de Zweed Christer Björkman, die ook de startvolgordes samenstelde dit jaar.

‘EBU: ‘Versie van AVROTROS stemt niet overeen met onze”

‘AVROTROS’ versie van de gebeurtenissen stemt niet overeen met de verklaringen die met ons en de politie gedeeld werden. Maar aangezien dit nu afhankelijk is van wettelijke procedures, kunnen we momenteel niet meer reageren’, meldt de EBU aan Songfestivaljouranlist James Rowe.

Nederlandse comentator Cornald Maas reageert voor de camera

Ook Cornald Maas, de Nederlander die het commentator verzorgt voor het Eurovisiesongfestival, reageerde ondertussen al voor de camera. ‘Shitshow‘, met dat woord begint de commentator het interview. Commentaar geven zal hij vanavond wel doen, samen met zijn co-commentator Jacqueline Govaert. De Nederlandse omroep heeft immers nog contractuele verplichtingen tegenover de EBU.

Daarnaast vinden de Nederlanders ook dat recht moet worden gedaan aan alle andere artiesten die met hun eigen verhaal vanavond nog op het podium staan.

Iedereen vindt het schandelijk en buitenproportioneel‘, zo gaat Cornald verder. Hij is woedend over de situatie. Joost Klein zou, zo zegt Maas, meerdere malen lastig zijn gevallen door een medewerker van de productie met een draaiende camera in de hand. Zoiets wou Klein absoluut niet, vooral niet omdat hij pas net het emotionele deel van zijn nummer achter de rug had. Blijkbaar zou tijdens de repetities ook al een kleine ervaring hebben plaatsgevonden. Donderdagavond zou hij de camera uiteindelijk naar beneden hebben gedrukt.

De uiteindelijke diskwalificatie kwam als een verrassing voor AVROTROS. De Nederlandse delegatie dacht dat het goed zou komen.

Er is nog niet nagedacht over de toekomst. Of Nederland aanwezig is in 2025, is dus nog koffiedik kijken. Hij heeft ook geen idee waar Joost op dit moment is. ‘Fuck de EBU‘, zo stelt Maas op het einde van het interview.

Crisisoverleg op verzoek van delegaties

Volgens RTP, de Portugese omroep, zou er gisteren een crisisoverleg hebben plaatsgevonden tussen de EBU en verschillende delegaties. Onderwerp van dit overleg zou de houding van de Israëlische delegatie op het festival zijn geweest.

Gustaph: ‘United by Music is holle slogan geworden’

In een post op Instagram meldt onze Songfestivalkandidaat van vorig jaar terug op zijn deelname… en spreekt hij zich uit over de huidige situatie:

‘Onze hoop, dromen en trots worden gereflecteerd door de kracht van muziek. (…) Maar vanavond is dat allemaal veranderd. Artiesten die vredesboodschappen brengen wordt het zwijgen opgelegd, worden gepest en gecensureerd. (…) ‘United by Music’ is helaas een holle slogan geworden.’

Straks vanaf ongeveer 19.50 uur is Gustaph te gast in onze Instagram Live-uitzending. Onze redacteur bespreekt met Dennis de relevante actualiteit en natuurlijk de nakende finale.

Minuut voor minuut: dit is schema Songfestival 2024

Op Twitter vonden we een tijdsschema voor de finale vanavond dat tot op de minuut nauwkeurig zegt wat er wanneer zal gebeuren. Het eerst lied start om 21.17 uur en iets minder dan twee uur later zitten ze er alle 26 op.

De finale zou net geen vier uur mogen duren, als er tenminste geen grote onverwachte gebeurtenissen meer komen vanavond. We wachten af!

AVROTROS reageert op diskwalificatie Joost

De Nederlandse omroep AVROTROS heeft in meer detail gereageerd op de diskwalificatie van Joost Klein: ‘Tegen duidelijk gemaakte afspraken in werd Joost gefilmd nadat hij net van het podium was gekomen en hij snel naar de greenroom moest. Op dat moment gaf Joost meermaals aan dat hij niet gefilmd wilde worden. Dat werd niet gerespecteerd.

Dat leidde tot een bedreigend gebaar van Joost naar de camera toe. Dat incident werd aangegeven, met als gevolg een onderzoek door de EBU en de politie.

Gisteren en vandaag hebben we uitvoerig overlegd met de EBU en meerdere oplossingen voorgesteld. Toch besloot de EBU Joost Klein te diskwalificeren. AVROTROS vindt deze straf zeer zwaar en buitenproportioneel. We staan voor goede manieren, laat daar geen twijfel over bestaan, maar volgens ons staat een uitsluiting niet in verhouding tot het incident.

We zijn zeer teleurgesteld en boos voor de miljoenen fans die zo uitkeken naar vanavond. Wat Joost naar Nederland en Europa bracht had niet op deze manier moeten eindigen.’

Eden Golan op Times Square in New York

Israëlische ambassades voeren massaal campagne om te stemmen op Israël in de finale. Zo is zangeres Eden Golan onder meer te zien op Times Square in New York City met de oproep voor Americanen om mee stemmen via de Rest of the World-stemming.

Nikkie de Jager: ‘Ik wist niet dat we nog mochten stemmen’

Tijdens de puntentelling in de generale repetitie zien we ook de echte spokespersons aan bod, waaronder Joanna Lumley voor het Verenigd Koninkrijk en Nikkie de Jager voor Nederland. Nederland is gediskwalificeerd van deelname, maar stemt nog wel mee.

‘Ik wist niet dat we nog mochten stemmen’, grapt de voormalige Songfestivalpresentatrice vanuit Leeuwarden, waarna ze twaalf fictieve punten aan Noorwegen geeft. Benieuwd wat we vanavond nog van haar mogen verewachten.

Geen Martin Österdahl 

Normaal moet tijdens deze laatste repetitie ook Executive Supervisor Martin Österdahl in beeld komen om de correctheid van de (gesimuleerde) stemmen te valideren. Vreemd genoeg komt hij dit keer niet in beeld. Mogelijk heeft dat te maken met het crisisoverleg waarover we hieronder schreven.

Wie nog verdwijnt: Petra Mede. Petra leidt de bekendmaking van de stemmen als gastvrouw in goede banen, maar een showmedewerker doet dat nu in haar plek. Uiteraard is dat enkel zo tijdens deze repetitie.

Vleugje ABBA

Opgelet voor een grote spoiler!

De virtuele ‘ABBAtars’, die te zien zijn tijdens de hologramconcerten van ABBA in Londen, duiken op in de show van vanavond. Ze voeren een virtueel gesprekje waarna het optreden van 1974 in beeld komt.

Geen hologrammen, maar écht op het podium zien we ex-winnaressen Carola, Charlotte Perrelli en Conchita Wurst. C3 zingen samen Waterloo.

Slimane stopt met zingen en brengt vredesboodschap

De laatste generale repetitie is volop aan de gang en die loopt alles behalve zoals gepland. Slimane uit Frankrijk stopt plots met zingen en houdt een vredesboodschap: ‘United by music, with love, with peace’.

EBU was blijkbaar op de hoogte van dat intermezzo. De Franse kandidaat zou in de eerste plaats zijn stem willen sparen, de organisatie verwacht dat Slimane tijdens de liveshow vanavond géén vredesboodschap meedeelt.

De show was trouwens met twintig minuten vertraging gestart. Wat heel ongewoon is voor een tot in de puntjes voorbereidde show als het Eurovisiesongfestival.

Geen Ierland bij de laatste repetitie 

De Ierse Bambie Thug schitterde door afwezigheid tijdens de derde en laatste generale repetitie van het Songfestival 2024. De artiest eist tekst en uitleg over de commentaren van de Israëlische omroep over hun optreden afgelopen dinsdag, zo meldt de Ierse omroep RTÉ.

Bambie Thug afwezig tijdens laatste generale repetitie Songfestival 2024

Repetitie vlaggenparade zonder Griekenland en Zwitserland

Naast Ierland ontbraken ook de deelnemers uit Griekenland en Zwitserland tijdens de gerepeteerde vlaggenparade. Noors tabloid VG schrijft dat deze landen samen met Portugal en het Verenigd Koninkrijk een overleg hebben gehad met vertegenwoordigers van de EBU.

Die vergadering zou tot diep in de nacht aangesleept hebben. Blijkbaar zouden verschillende delegaties overwogen hebben zicht terug te trekken uit het Songfestival 2024.

Crisisoverleg op Songfestival

Dat de situatie uit de hand aan het lopen is, is ook Songfestivalorganisator EBU niet ontgaan. Volgens organiserende omroep SVT is er momenteel een heus crisisoverleg aan de gang in Malmö. Blijkbaar breken ze zich bij de EBU over gepaste communicatie.

Geen Nederland

Alle commotie gaat natuurlijk over Nederland en deelnemer Joost Klein. Joost zou de regels van het Songfestival overtreden hebben en is als gevolg gediskwalificeerd.

Joost Klein uitgesloten van Songfestival 2024, AVROTROS: ‘disproportioneel’

Nederland stemt, Nikkie De Jager deelt punten uit

Komt het Songfestival op de Nederlandse tv? Ja, zo blijkt. Volgens RTL Boulevard moet AVROTROS verplicht de finale uitzenden. De Nederlanders mogen ook meestemmen.

Dat wil ook zeggen dat Nikkie De Jager (presentatrice Rotterdam 2021) zoals gepland de Nederlandse jurypunten mag bekend maken.

Dat zou weleens een ongemakkelijk en tegelijk spannend moment kunnen worden. Want De Jager zal in beeld verschijnen terwijl ze in Leeuwarden staat. Daar zou normaal gezien een groot feest ter ere van Joost aan de gang moeten zijn. Afwachten of Nikkie iets zal zeggen over het ontbreken van Nederland

Geen startpositie 5

Het 68e Songfestival zal de geschiedenis in gaan als het enige festival zonder de vijfde startpositie. Vanavond gaan we gewoon van 4 (Luxemburg) naar 6 (Israël). Dit om geen fouten te laten ontstaan bij de televoting. Stemmen voor nummer 5, waarop Nederland had opgetreden, zijn niet geldig.

De EBU heeft al laten weten hoe de stemprocedure vanavond zal verlopen en hoe ze de jurystemming van gisterenavond hebben aangepast. Hoewel Joost gisterenavond ook al niet optrad, konden juryleden wel op hem stemmen. De jury’s kregen zijn optreden uit de tweede halve finale te zien.

Punten voor Nederland zijn uit de jurystemming gehaald, waardoor alle landen die onder ons buurland waren geëindigd een positie stijgen. Sommige landen, die bijvoorbeeld 11e waren geëindigd in de ranking van de jury’s, doen hier voordeel mee.

Allesandra & Käärijä willen geen punten meer voorlezen

De diskwalificatie van Nederland komt zoals hier geschreven met heel wat commotie en vraagtekens. De deelname van Israël komt zo nog meer onder vuur te leggen. ‘Nederland niet en Israël wel’, is de teneur. Omdat het Songfestival dit jaar zo beladen is, wil Alessandra (Noorwegen 2023) de jurypunten niet meer presenteren, schrijft een Noorse krant. Ze zal vervangen worden.

Ook Käärijä laat via Instagram weten dat hij geen punten zal uitdelen vanavond. ‘Het zou niet goed voelen om dit te doen’, zo stelt de zanger.

Loreen

Normaliter geeft de winnaar van het voorgaande jaar altijd de trofee af aan de winnaar van de meest recente editie. Volgens The Sun zou daar dit jaar verandering in kunnen komen. Loreen zou volgens deze Engelse nieuwssite aangegeven hebben dat ze mogelijk haar protocollaire verplichtingen niet zal naleven wanneer op het einde van de avond Israël als winnaar uit de bus komt.

‘Bring Joost back’

Een online petitie, Qmusic Nederland dat elk uur Europapa zal draaien, grote boosheid op sociale media … Het Songfestival zit in het oog van de storm. Andere Songfestivaldeelnemers hebben nog niet van zich laten horen, behalve … Besa, die zich namens Albanië niet wist te plaatsen voor de grote finale.

Op X gaat ze in gesprek met haar volgers:

Volgens Nederlands journalist Aran Bade krijgt Joost alvast geen steun van Tali uit Luxemburg:

Reacties van voormalige Belgische Songfestivaldeelnemers

Uit Belgische hoek komt vooral teleurstelling. Zowel Tom Dice (ESF 2010) als Gustaph (ESF 2023) laten weten teleurgesteld zijn. ‘Eurovisie, voor mij, betekent blijdschap en liefde. Een plaats waar je jezelf kan zijn. Een plaats waar dromen realiteit worden. Vandaag is dat gevoel voorbij. En dat doet pijn’, zo stelt Dice op zijn Instagram.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Tom Dice (@tomdiceofficial)

Ook Gustaph haalt mooie herinneringen op aan zijn Songfestivaldeelname. De zanger wenst al de artiesten eenzelfde mooie en positieve ervaring toe. ‘Vandaag is alles veranderd. Artiesten die een boodschap van vrede willen overbrengen, worden gepest en het zwijgen opgelegd’, zo stelt Gustaph. Volgens de zanger is de slogan van dit jaar, United by Music, een statement zonder enige betekenis geworden.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Gustaph (@stefgustaph)

Advertentie