Rotterdam 2020

ROTTERDAM 2020

VRT komt met aangepaste programmering Songfestival

Verschillende openbare omroepen maakten al plannen bekend om de leemte in de Songfestivalweek op te vullen en zo ‘het gevoel’ toch in leven te houden. Ook de VRT blijft niet achter en heeft heel wat in petto. Het aanbod in een notendop.

Zowel op radio, tv als online komen er speciale uitzendingen in het teken van het Eurovisiesongfestival.Hooverphonic brengt een live versie van Release Me voor De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow op MNM, en presentator Peter Van de Veire nodigt enkele Belgische ex-deelnemers uit om live een cover te brengen van hun favoriete Songfestivalnummer. Tom Dice (met Kato), Blanche en Kate Ryan brengen een eigen versie van hun favoriet.

VRT NU

Verder zijn er nog twee extra programma’s die niet op de lineaire televisie komen, maar wel online terug te vinden zijn. Op dinsdag 12 en donderdag 14 mei zendt de EBU op zijn YouTube-kanaal ook het alternatief programma Eurovision Song Celebration uit met alle clips van de 41 artiesten die dit jaar zouden deelnemen. Op dinsdag 12 mei komen de artiesten aan bod die normaal gezien zouden deelnemen in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival – waaronder ook onze Belgische inzending Hooverphonic – en op donderdag 14 mei is het de beurt aan de artiesten die in de tweede halve finale zouden aantreden. Deze twee programma’s zullen ook te zien zijn via één.be en op VRT NU.

Dinsdag 12 mei

VRT NWS lanceert op dinsdag 12 mei een podcast over de 65ste editie van het Eurovisiesongfestival – helaas een verjaardag in mineur dit jaar – met experts als André Vermeulen en artiesten waaronder Alex Callier van Hooverphonic. De podcast is via vrtnws.be en de gebruikelijke podcastkanalen terug te vinden in de reeks Podvis. Ook Het Journaal op Eén laat deze ongebruikelijke verjaardag natuurlijk niet zomaar passeren. André Vermeulen blikt daar donderdag en vrijdag telkens terug op de meest memorabele momenten van de afgelopen jaren.
Woensdag 13 mei

Helaas kunnen we dit jaar niet onze favoriet kiezen tijdens het Eurovisiesongfestival, maar daar heeft Eén iets op gevonden: op woensdag 13 mei vanaf 21.00 uur kan iedereen tijdens de online live awardshow En de 12 punten gaan naar… in allerlei categorieën naar hartenlust stemmen op zijn of haar favoriete Eurovisie-deelnemers. Tijdens deze Facebook Live, gepresenteerd door Peter Van de Veire, komen verschillende deelnemers van de afgelopen twee decennia aan bod in 8 categorieën – zoals ‘Strafste vocale hoogstandje’ of ‘Meest opvallende deelnemer’. Kijkers kunnen live stemmen op hun favoriet in elke categorie, met als hoogtepunt ‘Grootste hit van de voorbije 20 jaar’.

Ook belt Peter tijdens deze online uitzending live met enkele bekende koppen die in het verleden voor België deelnamen aan het Eurovisiesongfestival, waaronder Tom Dice en Sergio. Deze Facebook Live is te volgen op de online kanalen van Eén en MNM.

??? Yeees toch een week vol Eurovisie Songfestival!

Geplaatst door MNM.be op Woensdag 6 mei 2020

Zaterdag 16 mei

Radio 2 maakt samen met de luisteraars (net als vorig jaar) De Songfestival top 40, gepresenteerd door Iris Van Hoof. Luisteraars kunnen stemmen op hun favorieten onder alle deelnemers van het Eurovisiesongfestival, zowel nationaal als internationaal, van maandag 11 tot vrijdag 15 mei om 16.00 uur. Tijdens deze Top gaat Bart Verbeeck in gesprek met artiesten die een band hebben met het Eurovisiesongfestival. Onder andere Barbara Dex, Laura Tesoro, Lisa del Bo, Nicole & Hugo en Alex Callier van Hooverphonic komen langs.

Luisteraars kunnen deze gesprekken volgen in de app en vragen stellen aan de artiesten. In de dagen voordien wordt er in De topcollectie ook aandacht besteed aan het Eurovisiesongfestival. Opvallende juryleden, ex-deelnemers en presentatoren, waaronder Luc Appermont, Marcel Vanthilt en Peter Van de Veire, vertellen hun straffe verhalen van vroeger.

’s Avonds zendt Eén vanaf 21.00 uur live de EBU-show Eurovision: Europe Shine a Light uit. In de show worden alle nummers van 2020 geëerd en worden korte fragmenten van de videoclips getoond. Ook brengen de kandidaten samen een versie van Love Shine a Light, het iconische nummer van Katrina and The Waves waarmee het Verenigd Koninkrijk in 1997 het Eurovisiesongfestival won. Naast de 41 nummers van 2020 wordt ook elk deelnemend land geëerd via Light a landmark: in elk deelnemend land zal een belangrijk monument spectaculair verlicht worden. Voor België wordt dat het AtomiumEurovision: Europe Shine A Light wordt gepresenteerd door Edsilia Rombley, Chantal Janzen en Jan Smit. Peter Van de Veire geeft voor Vlaanderen commentaar bij de show.

Advertentie