Rotterdam 2021

ROTTERDAM 2021

De interne selecties van de week – 22 tot 28 februari

De eerste zogenaamde Super Saturday van het Songfestivalseizoen vond afgelopen zaterdag plaats. Drie nieuwe nummers, met name die van Finland, Spanje en Noorwegen, werden toegevoegd aan het lijstje voor Rotterdam. Deze week wordt het op het vlak van het Songfestival een ongewoon drukke week: het resultaat van maar liefst vijf interne selecties wordt bekend gemaakt.

Door de huidige COVID-19-pandemie schakelen verschillende landen over op interne selecties. Er zijn nog steeds tal van restricties die gelden in een grote groep van landen binnen Europa waardoor het in de huidige omstandigheden vaak onmogelijk, dan wel onveilig is om een nationale finale te organiseren. Tel daar de landen bij die wel vaker voor een interne selectie kiezen, en je komt tot een mooi lijstje. Deze week staan vijf nummers uit een interne selectie op het programma. Hieronder vind je een overzicht dat doorheen de week zal worden aangepast aan de nieuwe bekendmakingen.

San Marino 

Op 23 februari maakt San Marino het nummer voor Senhit bekend. Waar de San Marinezen vorig jaar nog opteerden voor een interne selectie van zowel nummer als artiest, waarbij de fans konden stemmen op hun favoriet en dus het laatste woord kregen, wordt het dit jaar een puur interne selectie. Het is niet de eerste keer dat Senhit op het Songfestivalpodium zal verschijnen. In 2011 mocht zij voor de dwergstaat afreizen naar Düsseldorf. Het nummer Stand By wist de harten in Europa niet te veroveren en strandde op een zestiende plaats in de eerste halve finale. Senhit wou het in 2020 proberen met Freaky, maar de COVID-19-pandemie gooide roet in het eten. De omroep gaf haar echter een nieuwe kans voor 2021. San Marino treedt aan in de tweede halve finale op donderdag 20 mei.

Opgelet: de bekendmaking is uiteindelijk verplaatst naar 8 maart.

Cyprus 

Op 24 februari, maken de Cyprioten hun inzending bekend. In Cyprus is er in ieder geval wel nieuw volk te bespeuren. Sandro, de zanger die de eilandstaat met Running zou vertegenwoordigen in 2020, werd niet opnieuw intern aangeduid door de Cypriotische omroep. In 2021 maken we kennis met de Griekse Elena Tsagrinou. Zij brengt El diablo in Rotterdam. Meer lezen over de nieuw geselecteerde artiest kan je hier. Cyprus is, net zoals België, ingedeeld in de eerste halve finale op dinsdag 18 mei.

play

Duitsland

De Duitsers zijn aan de beurt op 25 februari om 17.50 uur. Ook daar is er sprake van een nieuwe artiest genaamd Jendrik Sigwart. Ben Dolic, de artiest die onze oosterburen in 2020 had moeten vertegenwoordigen, koos er zelf voor om geen tweede poging meer te ondernemen. Meer lezen over de nieuwe artiest kan je hier. Duitsland moet zoals gewoonlijk niet langs de halve finales passeren als lid van de Big Five.

play

Ierland

Wie Ierland dit jaar vertegenwoordigt,  is al een hele poos geen verrassing meer. Het is namelijk opnieuw Lesley Roy, de zangeres die door de Ierse omroep al werd geselecteerd voor het festival in 2020. Story Of My Life werd vorig jaar gezien als een fan favoriet door sommigen. Of ze dit jaar weer weet te scoren, zullen we op vrijdag 26 februari ontdekken. De Ieren treden aan in de eerste halve finale op donderdag 18 mei.

play

Slovenië 

Deze drukke week op gebied van interne selecties eindigen we op zaterdag 27 februari met de bekendmaking van het Sloveense nummer. Naar goede gewoonte gingen de Slovenen initieel hun nationale finale genaamd EMA organiseren. Het ging er iets anders aan toe gaan dan normaal aangezien de artiest reeds intern was geselecteerd. Ana Soklič kreeg van de Sloveense omroep namelijk een nieuwe kans, zij zou in normale omstandigheden het nummer Voda hebben gebracht in Rotterdam. De omroep kwam echter op de initieel voorgestelde plannen terug en besloot om het nummer ook intern te gaan selecteren. Nu zaterdagavond wordt het nummer met het Sloveense (en Europese) publiek gedeeld tijdens de feesteditie EMA 2021. De Slovenen vieren namelijk dit jaar dat ze al zestig jaar deelnemen aan het Eurovisiesongfestival, weliswaar in de periode van 1961-1991 als onderdeel van de Socialistische Federale Republiek Joegoslavië. Ook Slovenië zit in de eerste halve finale op dinsdag 18 mei.

Advertentie