Rotterdam 2021

ROTTERDAM 2021

Organisatie Songfestival 2021 in Rotterdam gaat voor ‘scenario B’

Het Songfestival 2021 zal niet verlopen zoals de edities tot aan 2019. Het zogenaamde ‘scenario A’ valt af en er wordt gehoopt dat ‘scenario B’ nog door kan gaan. Dat meldt de EBU in een persbericht.

Eerst het goede nieuws: de wedstrijd gaat dit jaar sowieso door, zoals gepland op 18, 20 en 22 mei vanuit de Ahoy in Rotterdam. Dat het geen reguliere editie zou worden, stond in de sterren geschreven. De EBU en de Nederlandse organisatie stellen zich nu flexibel en hoopvol op: ze gaan uit van het ‘scenario B’, een editie waarbij zoveel mogelijk delegaties fysiek in Rotterdam kunnen zijn om te repeteren en op te treden. Een strikt protocol voor delegaties met geregelde coronatests wordt uitgewerkt om de veiligheid van iedereen te garanderen. Delegaties die niet kunnen en/of mogen reizen, worden vertegenwoordigd door het speciale optreden dat iedere delegatie hoe dan ook uiterlijk 27 maart ingestuurd moet hebben bij de EBU. Onze redacteurs Gunther en Joël leggen alles nog eens haarfijn uit in onderstaande video:

In ‘scenario B’ is er, in het beste geval, beperkt publiek aanwezig in de zaal, waarbij social distancing gerespecteerd wordt. Ook komt er dan nog wel een Eurovision Village in Rotterdam. Daarnaast mogen 500 geaccrediteerde journalisten fysiek aanwezig zijn om de repetities bij te wonen en te verslaan, terwijl dat er in ‘gewone jaren’ drie keer zoveel zijn. Het exact aantal toegestane mensen in de Ahoy wordt later pas beslist op basis van op dat moment geldende maatregelen in Rotterdam en Nederland.

Af- of opbouwen

Naast ‘scenario B’ zijn er ook nog opties C en D. Afhankelijk van hoe de coronasituatie in Nederland en de rest van Europa de komende weken evolueert, kan de organisatie naar eigen zeggen nog snel schakelen door af- of weer op te bouwen. ‘Scenario A’, een gewoon Songfestival zoals we dat twee jaar terug nog zagen in Tel Aviv, is hoe dan ook definitief van tafel.

De maatstaven van scenario’s C en D zijn wel gewijzigd: volgens ‘scenario C’ komen er nog steeds uitzendingen vanuit de Ahoy met live presentatoren en gastoptredens, maar alle kandidaten treden wel op via hun op voorhand ingeblikte optreden. Ook hier is beperkt zaalpubliek nog steeds mogelijk. ‘Scenario D’ gaat uit van een nieuwe totale lockdown, met video-optredens, geen publiek en virtuele activiteiten in en rond gaststad Rotterdam. In beide scenario’s is er enkel een virtueel perscentrum. Het overzicht van de scenario’s vind je hieronder terug in tabelvorm (bron: Songfestival.nl)

 

Advertentie