Rotterdam 2021

ROTTERDAM 2021

Vanavond en morgen: Eurovision Song Celebration

Vanavond en morgenavond, vrijdag 28 en zaterdag 29 mei, kun je op het YouTube-kanaal kijken naar het evenement Eurovision Song Celebrations. Daarin worden de eerder opgenomen live-on-tape optredens van alle kandidaten van 2021 vertoond.

Door de coronamaatregelen werd elke omroep verplicht op voorhand zelf een volwaardig optreden op te nemen. De bedoeling was dat dat gebruikt zou worden als afreizen naar Rotterdam onmogelijk zou blijken. Uiteindelijk werden de beelden enkel bij Australië gebruikt tijdens de liveshows vorige week, omdat plaatselijke reisrestricties het onmogelijk maakten naar Nederland te komen. De IJslandse delegatie kon weliswaar niet live optreden in de Ahoy na een vastgestelde coronabesmetting, maar in plaats daarvan waren repetitiebeelden te zien.

Geen 39, maar 37 optredens

Om de opgenomen optredens toch niet volledig verloren te laten gaan, worden ze uitgezonden door de EBU op het eigen YouTube-kanaal van de wedstrijd. Op vrijdag 28 mei vanaf 21.00 uur gaan twaalf van de optredens van de afgevallen landen in de halve finales in de digitale ether. Zaterdag 29 mei volgen 25 van de 26 finalisten, dus ook van Hooverphonic uit België en Jeangu Macrooy uit Nederland. In beide gevallen gaat het om dezelfde startvolgordes als tijdens de halve finales en de finale.

Opvallend: de Britse en Ierse live-on-tape optredens worden niet vertoond en verdwijnen in de prullenmand. Volgens de EBU zelf willen de artiesten van beide landen dat ‘het live optreden dat ze gaven in Rotterdam de versie is die mensen zich herinneren’. De herinnering zal alvast niet levendig zijn, want het Verenigd Koninkrijk en Ierland finishten afgelopen week troosteloos laatste in respectievelijk de finale en de eerste halve finale.

Advertentie