Rotterdam 2021

ROTTERDAM 2021

Songfestival 2021 gaat door met ongeveer de helft van publiek

Het Songfestival 2021 zal doorgaan met de helft van het vooropgestelde publiek. Het Nederlandse kabinet wil het evenement als een zogenoemd fieldlab organiseren, een test in de praktijk om te onderzoeken hoe grote evenementen op een veilige manier kunnen plaatsvinden met publiek erbij.

Bij alle negen de shows, zes repetities, twee halve finales en de finale,  kunnen per keer maximaal 3500 mensen aanwezig zijn. Die moeten dan eerst een negatieve coronatestuitslag kunnen tonen alvorens binnen te mogen. Het aantal, 3500 mensen per show, is ongeveer de helft van het aantal dat vorig jaar per show werd verwacht. Vooralsnog gaat het, door de reisbeperkingen, enkel over mensen uit Nederland. Voorwaarde is ook dat de coronacijfers niet te slecht zijn.

Het afgelopen jaar heeft de organisatie gewerkt rondom vier scenario’s om het Songfestival door te kunnen laten gaan. De grootste focus lag daarbij op alle 39 deelnemende landen naar Nederland te kunnen krijgen. Eerder werd al bekend dat er in Rotterdam uitgebreide coronamaatregelen zullen gelden en een heuse teststraat aanwezig zal zijn.

De organisatie is blij met een Songfestival met publiek

Uitvoerend producent Sietse Bakker is heel blij met de keuze om toch publiek te hebben op het festival: ‘Dat we nu de mogelijkheid krijgen om het draaiboek voor een Eurovisiesongfestival met publiek weer open te slaan, is iets waar we alleen maar van kunnen dromen. We zijn het kabinet en Fieldlab Evenementen dankbaar voor dit perspectief en het vertrouwen dat ze ons hierin geven.’ Op Twitter laat hij weten dat het niet om een grap vanwege 1 april gaat.

Gezondheid en veiligheid

Ook de EBU heeft gereageerd op het nieuws vanuit Nederland, bij monde van executive supervisor Martin Österdahl. ‘We verwelkomen deze beslissing van de Nederlandse overheid en de mogelijkheid fans uit te kunnen nodigen wanneer we het Songfestival terugbrengen in mei. We zullen die opties die nu beschikbaar zijn overwegen en meer details aankondigen in de komende weken over hoe we veilig publiek toe kunnen laten in de Ahoy in Rotterdam in het geval de situatie het toelaat. De gezondheid en veiligheid van allen die het evenement bijwonen, blijft onze topprioriteit.’

Later meer over de kaartverkoop

In de komende weken zal de organisatie meer informatie geven over de manier waarop het publiek op 18, 20 en 22 mei wordt ontvangen en hoe de kaartverkoop zal plaatsvinden. Dat gebeurt natuurlijk in overleg met de EBU, de gemeente Rotterdam en Ahoy.

Advertentie