Ex-deelnemers

EX-DEELNEMERSSTOCKHOLM 2016

Greta Salóme Stefánsdóttir wint in IJsland

Greta Salóme Stefánsdóttir wint de IJslandse finale met het nummer Hear Them Calling en haalt daarmee het ticket binnen om het land te vertegenwoordigen in Stockholm.

Het is dit jaar 30 jaar geleden dat IJsland voor het eerst deelnam aan het festival. De eerste deelname dateert uit 1986 in Bergen (Noorwegen), waar de groep Icy op een 16e plaats eindigde met het nummer Gleðibankinn.

Greta Salóme Stefánsdóttir vertegenwoordigde IJsland al op het Eurovisiesongfestival 2012. Ze werd 20e met het lied Never Forget. Dit jaar zal ze dus voor de tweede maal aantreden.

Greta was op voorhand getipt als een van de favorieten om het felbegeerde ticket in de wacht te slepen, maar tijdens de puntentelling leek dat toch niet zo vanzelfsprekend. Het was pas bij de bekendmaking van de laatste punten dat Greta op een tweede plaats terecht kwam en zo in de superfinale belandde. In die superfinale moest ze het opnemen tegen Alda Dís Arnardóttir die met het nummer Now de eerste plaats wegkaapte tijdens de eerste stemronde. In de superfinale, die enkel uit televoting bestond, kon Greta het uiteindelijk toch winnen van Alda.

De show, die maar 6 nummers bevatte, werd opgeluisterd door onder andere onze eigen Sandra Kim en Loreen,  winnaressen van de Eurovisiesongfestivals uit 1986 en 2012, en Maria Olafsdóttir, die vorig jaar voor IJsland in de halve finales strandde.

Bekijk hier winnende nummer:

play

Het nummer werd tijdens de finale in het Engels gezongen maar is ook beschikbaar in het IJslands. Op het Eurovisiesongfestival zal naar alle waarschijnlijkheid de Engelse versie te horen zijn.

De volledige deelnemerslijst van de finale van deze avond kan je in onderstaande tabel vinden.

#Deelnemer(s)NummerQ?
1Greta Salóme StefánsdóttirHear Them CallingQ
2Hjörtur Traustason & Erna Hrönn ÓlafsdóttirI Promised You Then
3Karlotta SigurðardóttirEye of the Storm
4Þórdís Birna Borgarsdóttir & Guðmundur Snorri SigurðarsonReady to Break Free
5Elísabet OrmslevÁ ný
6Alda Dís ArnardóttirNow

Advertentie