België

BELGIESTOCKHOLM 2016

Laura Tesoro in eerste helft van finale: ‘Oh nee, dan moet ik vroeg opstaan’

Ja, we hebben het gehaald! Ons land mag voor het tweede jaar op rij naar de finale van het Eurovisiesongfestival. En voor het tweede jaar op rij moesten we tot op het allerlaatste moment wachten. Maar de euforie is groot, bij Laura Tesoro en bij de andere negen nieuwe finalisten. Zoveel was duidelijk tijdens de persconferentie na de show.

Laura kwam als laatste op, maar werd als eerste geïnterviewd. ‘Ik moest tot de allerlaatste wachten daarnet  en ik dacht eventjes dat we er niet bij zouden zijn’, zei onze jonge spring-in-‘t-veld. ‘Maar ik ben zo blij. Ik ben drie keer van de zetel in de green room gevallen.’

Van een Belgische journalist met twee linkervoeten kreeg ze de vraag om haar danspasjes nog eens voor te doen. En dat deed ze, met een grote glimlach. En haar outfits maken indruk op de internationale pers. Ze droeg haar sweater met ‘Belgique Belchique’ en kreeg de vraag die slogan uit te leggen. ‘Wel, zo ben ik chic en comfortabel gekleed tegelijk.’ Ze lootte daarna een plaatsje in de eerste helft van de finale. ‘Oh nee, dan zal ik vroeg moeten opstaan.’

Jamala uit Oekraïne mocht op de persconferentie bloemen en een hoop cadeautjes uit haar thuisland in ontvangst nemen. Ze vertelde de pers nog dat ze haar optreden vanavond opdraagt aan haar grootmoeder, over wie het nummer gaat, en aan alle mensen in de Krim en in haar land. Daarna lootte ze een plaatsje in de tweede helft.

Laura was niet de enige enthousiasteling op het perspodium. Ook Poli Genova uit Bulgarije kon haar blijheid niet onder stoelen of banken steken. ‘Vijf jaar geleden zat ik ook in de halve finale en ging ik niet door’, was de verklaring. De Bulgaarse pers ziet het alvast groots want ze vroegen haar of ze na het Junior Songfestival nu ook klaar is om het echte songfestival te presenteren. Wisten jullie trouwens dat ze het logo van het Junior Songfestival op haar linkerarm getatoeërd heeft? Poli zal in de eerste helft van de finale optreden.

Een mooi geschenk

En laten we Dami Im niet vergeten. Haar familie in Australië is om 5 uur ’s ochtends opgestaan om haar live bezig te kunnen zien. Na haar optreden is ze in tranen uitgebarsten backstage door alle steun die ze gekregen heeft, van haar omgeving, maar ook van het publiek. Ze mag haar Sound of Silence zaterdag nog eens brengen, in de eerste helft van de finale.

De Georgische kandidaat was niet veel van zeg, maar zit in de tweede helft van de finale. Donny Montell uit Litouwen mag, na zijn deelname in 2012, nog eens naar de finale en zal deze keer in de tweede helft aantreden. De Servische Sanja Vucic zit naast haar ‘goede vriend’ Hovi Star uit Israël. De twee zijn close geworden tijdens de vele preview concerten van het songfestival. Sanja zal in de tweede helft optreden, Hovi in de eerst helft. De zanger vindt het geweldig dat hij door mag: ‘Vandaag is het de Israëlische feestdag en ik ben heel blij dat ik hen dit geschenk kan geven.’

Michal Szpak uit Polen zette een heel emotionele act neer vanavond. Dat mag hij zaterdag nog eens doen, in het eerste deel van de finale. Tot slot was er Justs uit Letland. Hij heeft de tweede halve finale geopend en werd als eerste afgeroepen als finalist, maar of hij nu ook als eerste de finale zaterdag zal openen? Neen, want hij treedt op in de tweede helft.

De exacte startvolgorde zal binnen enkele uren bekendgemaakt worden.

LandPlaats in finale
BelgiëEerste helft
GeorgiëTweede helft
OekraïneTweede helft
BulgarijeEerste helft
AustraliëEerste helft
LitouwenTweede helft
ServiëTweede helft
IsraëlEerste helft
PolenEerste helft
LetlandTweede helft

Advertentie