Roemenië

ROEMENIESTOCKHOLM 2016

Roemenië kiest op 6 maart

Er zijn eindelijk details vrijgegeven over de nationale voorronde van Roemenië. Er komt een halve finale op vrijdag 4 maart, en de finale volgt op zondag 6 maart.

Omdat Roemeense omroep TVR zolang stil bleef over hun plannen voor 2016, werd er even gedacht dat ze intern een kandidaat zouden aanduiden. Daar blijkt nu niks van aan. Net als vorig jaar kiest TVR zijn kandidaat via Selecţia Naţională 2016, de nationale voorronde van Roemenië. Geïnteresseerden kunnen zich vanaf 18 januari inschrijven, die periode loopt tot 7 februari. Een jury kiest intern twaalf kandidaten, en de Roemeense omroep maakt de gelukkigen bekend op 11 februari.

In de halve finale van 4 maart zullen twaalf kandidaten hun kans wagen. Zes van hen zullen doorstoten naar de grote finale van 6 maart. Een jury kiest vier kandidaten, het televotende publiek mag er twee aan toevoegen. In de finale heeft enkel het publiek stemrecht.

Mihai Traistariu, in 2006 nog de Roemeense kandidaat, zet alles op alles om zijn land opnieuw te vertegenwoordigen. We schreven al dat zijn song Paradisio heet en hadden al een interview met de zanger. Of hij ook een van de kandidaten in de nationale finale wordt, weten we volgende maand.

Vorig jaar eindigde de groep Voltaj op een vijftiende plek in de finale in Wenen, met het tweetalige lied De la capăt/All Over Again.

 

Advertentie