Interviews

INTERVIEWSSTOCKHOLM 2016

Mihai Traistariu: ‘Ik kan songfestival winnen’

Roemenië doet sinds 1994 mee aan het songfestival. Drie keer finishte het land in top 5, o.a. in 2006 toen het festival in Athene gehouden werd en Mihai Traistariu op de vierde plek eindigde met Tornero. Vorige week kon je hier lezen dat de Roemeen wil terugkeren naar het Europese podium. Aan Songfestival.be gaf hij een exclusief interview.

Mihai Traistariu is een grote songfestivalfan. ‘Mijn vroegste herinnering was toen ik 16 was en het festival met mijn familie bekeek, samen met een grote zak popcorn. Toen droomde ik ervan om een grote ster te worden’, aldus de Roemeen die zich zijn deelname in 2006 nog levendig herinnert. ‘Anna Vissi die me kuste, honderden journalisten die me om interviews vroegen, Griekse radiozenders die Tornero speelden, de liefde in de songfestivalgemeenschap en ook de tranen op mijn gezicht toen ik gezongen had in de finale’, zo denkt Traistariu terug aan zijn avontuur. Na alle emoties die hij twee weken lang beleefde, kwam de ontnuchtering een dag na de finale toen zijn moeder stierf.

Al in Athene vertelde hij iedereen dat hij ooit zou terugkeren naar de wedstrijd en zou zegevieren. ‘Tornero betekent terugkeren in het Italiaans, hier ben ik dus. Ik ben beter, zelfverzekerder, zelfs sexier dan ooit’, zegt de Roemeen die deze maand zijn 36ste verjaardag viert. Traistariu heeft zijn lied voor Stockholm klaar: Paradisio. ‘Het is een positief up-tempolied, heel geschikt voor radiozenders, clubs en zeker ook het songfestival. Ik heb tien jaar gewacht op dit lied want ik wilde eerder al terugkeren. Het voornamelijk Engelstalige lied leent zich uitstekend voor mijn hoge stem en daarmee hoop ik zowel het publiek als de jury’s te overtuigen. Ik geloof echt dat ik het songfestival kan winnen en Roemeense muziekgeschiedenis kan schrijven’, aldus Traistariu die met zijn uitzonderlijk stembereik van vijf octaven zelfs het Guinness Book of World Records haalde en ook wel de mannelijke Mariah Carey genoemd wordt.

Het is voorlopig onduidelijk of hij moet aantreden in de nationale voorronde. ‘Er zijn nog geen regels gekend, maar voor mij maakt dat niet uit. Het is niet makkelijk om een nationale finale te winnen, maar met Paradisio geloof ik dat dat lukt. Het is echt het perfecte lied, met een hele moderne sound en melodie’, zegt de Roemeen die talloze prijzen in zijn thuisland wist te winnen. Deze maand focust hij zich op het inblikken van de videoclip, pas na Nieuwjaar mogen we het lied verwachten. ‘Paradisio wordt het belangrijkste lied op mijn veertiende album Change. Eerst komt de release van Zombie Love eraan’, aldus Traistariu.

Tot slot legden we de enthousiaste Roemeen nog enkele korte vraagjes voor. Gevraagd naar zijn favoriete songfestivallied antwoordt hij ietwat verrassend Elnur Huseynov met Hour of the Wolf uit Azerbeidzjan (2015). Zijn favoriete Roemeense inzending was zijn voorgangster, Luminita Anghel & Sistem met Let Me Try (2005). Hij heeft vooral veel lof voor Kate Ryan, een van zijn concurrenten in Athene destijds. ‘Zij is een geweldige artieste. Ik bekijk haar vaak via YouTube en vind ze geweldig. Dat was beslist jullie beste inzending. Ik vond het heel bizar dat ze niet meer punten kreeg’, herinnert Traistariu zich.

Wat is Traistariu’s boodschap voor de lezers van Songfestival.be? ‘Ik ben net als jullie een grote fan van het songfestival. Ik beloof jullie dat ik België zal bezoeken om Paradisio aan jullie voor te stellen, net zoals ik dat deed bij Tornero. Ik hoop dat ik aan jullie verwachtingen te kunnen voldoen. Ik wil echt winnen dit jaar, ik heb jullie steun dus echt nodig’, besluit hij.

Je kan Mihai op sociale media zoals Facebook en Twitter volgen. Bekijk hieronder zijn debuut op het songfestival in 2006.

play

Advertentie