Stockholm 2016

STOCKHOLM 2016

Stockholm 2016: The story so far (1 januari 2016)

Elke maand houdt songfestival.be je op de hoogte van de recentste verwikkelingen in songfestivalland, met een beknopt overzicht van het laatste nieuws. Zo ook op de eerste dag van 2016.

Inmiddels kennen we van negen van de 43 deelnemende landen de kandidaten al. Rusland wordt vertegenwoordigd door lokale superster Sergey Lazarev, en ex-Sovjetstaat Georgië kiest voor een indieband met de olijke naam Young Georgian Lolitaz. Eind december was het zoals vertrouwd tijd voor het Albanese muziekfestival Festivali i Këngës, met uitsluitend liedjes in het Albanees en begeleid door een orkest. De vakjury koos voor zangeres Eneda Tarifa en haar liedje Përrallë, wat ‘Sprookje’ betekent. Of we ook dat liedje in die versie zullen horen in Stockholm, valt nog af te wachten. Zo zou Eneda van plan zijn om haar song te vertalen naar het Engels. Alle weetjes over de al gekozen deelnemers vind je terug op onze Kandidatenpagina.

Songfestival.be berichtte exclusief over de recente ontslaggolf bij de EBU, en ze maakte ook de gesplitste resultaten van het Junior Eurovisiesongfestival 2015. De Maltese Destiny bleek zowel de televoting als de jurysteming vlotjes gewonnen te hebben. Meer gedetailleerd vind je de resultaten op deze pagina. De Zweedse gastomroep SVT maakte op een persconferentie bekend dat Petra Mede net als in 2013 het Eurovisiesongfestival zal presenteren. Ditmaal doet ze dat niet solo, want ze wordt vergezeld door Måns Zelmerlöw, de winnaar van de afgelopen editie.

Spanje, Oekraïne, Litouwen, Moldavië, Oostenrijk, Italië, Estland, Malta en IJsland maakten meer informatie bekend over hun respectievelijke nationale finales. De maand februari geraakt al aardig vol qua voorrondes, met nu al vijf geplande finales op dezelfde zaterdagavond 27 februari. Het is voor songfestivalfans vooral uitkijken naar de terugkeer van Ira Losco naar de voorronde in Malta. In 2002 werd zij tweede op het songfestival in Tallinn met 7th Wonder.

Over Eurosong 2016 werden druppelsgewijs de zes experts bekend gemaakt die in de drie geplande uitzendingen vakkundig oordelen zullen vellen over de optredens van de vijf geselecteerde kandidaten. Het gaat om drie duo’s: Alexander Rybak en Stijn Kolacny, Tom Helsen en Beverly Jo Scott en Christer Björkman en Hadise.

Deze maand wordt beslissend voor België op het komende Eurovisiesongfestival: de komende drie zondagavonden vindt Eurosong 2016 plaats, live op Eén. We zullen ook de liedjes uit Wit-Rusland en Malta kennen, en op 25 januari zijn alle ogen al op Stockholm gericht. Dan vindt namelijk de zogenaamde allocation draw plaats, waarin willekeurig wordt bepaald in welke helft van welke halve finale de landen die niet tot de zes automatisch geplaatste landen behoren zullen deelnemen.

Advertentie