België

BELGIESTOCKHOLM 2016

Zo stemden België en Nederland

Michał Szpak, die voorlaatste eindigde bij de jury’s maar derde bij de kijkers, kreeg van de Belgische televoters de topscore in zowel de halve finale als de finale. Nederland gaf de Pool tien punten, en twaalf aan onze Laura Tesoro.

In dit artikel brengen we enkel de top-10 van de jury- en publieksstemming van België en Nederland in hun halve finale en in de finale. De gedetailleerde resultaten, met volledige rangschikkingen en de uitslag per jurylid van alle 42 landen, kunnen uitgevlooid worden op de officiële website van het songfestival.

België

België - Halve finaleVakjuryTelevoting
12AustraliëPolen
10IsraëlAustralië
8GeorgiëLitouwen
7SloveniëBulgarije
6BulgarijeOekraïne
5OekraïneDenemarken
4NoorwegenIerland
3LitouwenLetland
2ServiëAlbanië
1ZwitserlandIsraël

In de tweede halve finale kozen de Belgische juryleden voor Dami Im uit Australië en de kijkers voor Michał Szpak uit Polen. Georgië en Slovenië, die in de top-5 van onze vakjury strandden, zijn niet terug te vinden in het lijstje van de kijkers. Andersom is dat het geval voor Polen en Litouwen.

België - FinaleVakjuryTelevoting
12AustraliëPolen
10ItaliëNederland
8FrankrijkFrankrijk
7GeorgiëArmenië
6BulgarijeRusland
5OostenrijkBulgarije
4NederlandAustralië
3OekraïneOostenrijk
2IsraëlOekraïne
1TsjechiëZweden

In de finale zijn de verschillen nog opmerkelijker. Australië en Polen wonnen opnieuw de jury- en publieksstemming, en Amir uit Frankrijk werd derde bij beide. Maar runner-up bij de jury Italië is niet te zien in de top-10 van de kijkers. Georgië en Armenië doen het enkel goed bij of de jury of het publiek. Douwe Bob kreeg tien punten toegekend van de telestemmers, maar ‘slechts’ vier van de vakjury. Winnares Jamala eindigt bij beide onderaan de top-10.

Nederland

Nederland - Halve finaleVakjuryTelevoting
12KroatiëArmenië
10CyprusOostenrijk
8MaltaRusland
7AzerbeidzjanBosnië & Herzegovina
6OostenrijkHongarije
5ArmeniëKroatië
4TsjechiëSan Marino
3HongarijeCyprus
2FinlandTsjechië
1RuslandMalta

In de eerste halve finale gingen de Nederlandse televoters voor Iveta uit Armenië, terwijl de jury koos voor Nina uit Kroatië. Beide zangeressen eindigen op een zesde plek bij de andere stemmers. Cyprus en Malta halen veel meer profijt uit de jury- dan uit de publieksstemming. Andersom boeren Oostenrijk, Rusland en Bosnië & Herzegovina stukken beter.

Nederland - FinaleVakjuryTelevoting
12AustraliëBelgië
10ZwedenPolen
8OostenrijkArmenië
7IsraëlOekraïne
6ItaliëOostenrijk
5FrankrijkAustralië
4BelgiëFrankrijk
3OekraïneRusland
2ArmeniëZweden
1AzerbeidzjanBulgarije

In de finale zijn de Nederlanders gul voor hun buren, met de volle twaalf punten voor Laura Tesoro van de kijkers. De jury geeft België vier punten, hetzelfde aantal als de Belgische jury overhad voor Douwe Bob. Frans uit Zweden doet het veel beter bij de jury dan bij de kijkers, terwijl ook hier Michał Szpak uit Polen meer werd gesmaakt door het publiek. Winnaar Oekraïne vond meer bijval bij de Nederlandse kijkers dan bij de jury.

Advertentie