Tel Aviv 2019

TEL AVIV 2019

België neemt deel in 1e halve finale Songfestival 2019

Tijdens de allocation draw voor het 64e Songfestival werd willekeurig bepaald in welke helft van welke halve finale de 42 deelnemende landen deelnemen en/of stemmen.

Zes landen staan al in de finale van zaterdag 18 mei: gastland Israël en de Grote Vijf (Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Verenigd Koninkrijk). De overige 36 landen moeten eerst door de twee halve finales, die worden gehouden op dinsdag 14 en donderdag 16 mei. Vandaag werd in Tel Aviv, waar het Songfestival in mei neerstrijkt, willekeurig bepaald in welke helft van welke halve finale de 36 landen deelnemen. Bij de allocation draw hoorde ook de jaarlijkse ceremonie waarbij afgelopen gaststeden een sleutel aan een groot slot mogen hangen. In Tel Aviv was daarom een delegatie van Lissabon aanwezig. Lucy Ayoub en Assi Azar presenteerden de ceremonie, en zij zullen in mei ook mee het Songfestival presenteren.

Het belangrijkste aspect was uiteraard de loting. Die gebeurde op basis van zes ‘potten’ met elk zes landen, samengesteld op basis van stemgedrag van de afgelopen jaren. De bedoeling daarvan is vermijden dat te veel landen die elkaar vaak en graag punten geven deelnemen in dezelfde halve finale. De zes al geplaatste landen moeten ook meestemmen in een van de halve finales, en ook dat werd geloot: Frankrijk, Israël en Spanje stemmen in de eerste halve finale, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk in de tweede.

De resultaten van de allocation draw vind je terug in onderstaande tabel:

1e helft 1e halve finale2e helft 1e halve finale1e helft 2e halve finale2e helft 2e halve finale
SloveniëEstlandZwitserlandAlbanië
Wit-RuslandPortugalZwedenAzerbeidzjan
TsjechiëSan MarinoIerland(VJR) Macedonië
MontenegroIJslandOostenrijkNoorwegen
CyprusGeorgiëMoldaviëRusland
ServiëAustraliëLetlandNederland
FinlandBelgiëRoemeniëKroatië
PolenOekraïneDenemarkenLitouwen
HongarijeGriekenlandArmeniëMalta

België neemt dus deel in de eerste halve finale, op dinsdag 12 mei. Sinds de invoering van de tweede halve finale in 2008 stond ons land op slechts twee keer na (in 2011 en 2016) altijd in de eerste halve finale, en daar komt in 2019 geen verandering in. Voor het eerst sinds 2016 zijn we wel nog eens geloot in de tweede helft van het songprogramma. De exacte startposities worden bepaald door de producers van het Songfestival. Dat gebeurt pas nadat alle inzendingen bekend zijn, om zo gelijkaardige songs uit elkaar te houden en een meer gevarieerde uitzending te creëren. De startvolgorde wordt gewoonlijk pas in april bekendgemaakt.

Onze noorderburen staan in de tweede helft van de tweede halve finale. Duncan Laurence moet het dus waarmaken op donderdagavond, net als Waylon en OG3NE in de afgelopen twee Songfestivaledities.

De hele ceremonie kun je hieronder (her)bekijken:

play

Advertentie