Spanje

SPANJETEL AVIV 2019

Songfestival 2019 kostte Spanje ruim half miljoen euro

De RTVE heeft dit jaar exact 508.862 euro uitgegeven om zijn deelname aan het Eurovisiesongfestival in Tel Aviv te bekostigen, het hoogste bedrag ooit. Dat meldt de Spaanse openbare omroep aan het onlineplatform Newtral.

De geldkraan voor het ESF is gevoelig opengedraaid de afgelopen jaren: vijf jaar geleden werd nog ‘maar’ 386.994 euro gespendeerd aan Ruth Lorenzo, en dat bedrag is flink opgelopen. Nadat vorig jaar al een record werd gevestigd met 493.235 euro als totaal budget, is het dit jaar voor het eerst opgelopen tot boven de kaap van een half miljoen. Spanje is een van de landen van de Grote Vijf, de vijf landen die het meeste geld geven aan de EBU en het Songfestival. Hoewel weinig exacte bedragen bekend zijn, mogen we er wel vanuit gaan dat het bedrag van ruim 500.000 euro een van de hogere zal zijn van alle 41 landen die in Israël aan de startblokken stonden.

Ook de verdeling van de kosten werd vrijgegeven. De deelname aan de wedstrijd en de kosten van de uitzendrechten voor de drie liveshows slorpten al ruim de helft van het bedrag op. Verder kroop het meeste geld logischerwijs in de act en de backings die Miki (foto) flankeerden op het podium. Opvallend detail: de Spaanse omroep had vorige maand nog geweigerd de bedragen bekend te maken, maar werd nu gedwongen door een Spaanse wet die openbaarheid van overheidsinstellingen garandeert.

KostBedrag
Uitzendrechten halve finals & finale281.000
Artiesten (achtergrondzangers en -dansers, choreograaf)70.000
Podiumact40.000
Verblijf en maaltijden35.500
Commentaarcabine in Tel Aviv23.500
Transport naar en van Tel Aviv14.000
Outfit en andere props10.000
Sociale zekerheid en verzekeringen7.500
Goederentransport 6.500
Grafiek en videoclip6.000

Het is lastig om dergelijke kosten te vertalen naar een Belgisch of Nederlands scenario omdat er minder transparantie is in beide landen. Het totale budget van de RTBF en VRT is een groot vraagteken, al is dat veel eerder regel dan uitzondering. Eerder schreven we al een analyse over de kosten die meedoen met de liedjeswedstrijd met zich meebrengen, voor zover we die weten. Die kun je lezen door hier te klikken. Daarin vind je onder meer terug hoeveel de deelname van Nederland drie jaar terug, met Douwe Bob, precies kostte, en lees je ook waarom het Songfestival feitelijk goedkope televisie is voor omroepen.

Advertentie