IJsland

IJSLANDEBUTEL AVIV 2019

IJslandse omroep krijgt boete voor Palestijnse sjaals Hatari

De IJslandse omroep RÚV krijgt van EBU, de organisator van het Eurovisiesongfestival, een boete voor de Palestijnse sjaals waar hun inzending Hatari in mei van dit jaar mee zwaaide bij het bekendmaken van de punten die ze van het publiek gekregen hadden. Dat heeft de IJslandse omroep zelf bekendgemaakt in een persbericht op hun website.

De IJslandse omroep heeft nog bezwaar gemaakt bij EBU uit onvrede over de behandeling en de uitkomst van de zaak. RÚV liet in een brief aan EBU weten dat het verkeerd zou zijn om hen een boete te geven, terwijl zij net alle mogelijke maatregelen genomen hebben om de regels te volgen. De omroep zelf heeft immers de regels niet geschonden. RÚV is van mening dat een deelnemende omroep nooit volledig kan voorkomen dat de artiest die hen vertegenwoordigt iets zegt of doet dat tegen de regels in gaat. De EBU ging daar echter niet in mee en gaf de omroep een minimumboete van € 5000.

Trots

De IJslanders stellen ook dat ze nog steeds trots zijn op Hatari. De groep was indrukwekkend en ze trokken veel aandacht met hun optreden. IJsland zal ondanks de boete volgend jaar deelnemen in Rotterdam. De kijkcijfers voor het Songfestival zijn in IJsland enorm hoog. 98 % van de mensen die op dat moment naar tv kijkt, kijkt naar het Songfestival.

Op 29 februari 2020 vindt in IJsland de finale van Söngvakeppnin plaats, hun voorronde voor het Songfestival. Dan kennen we de opvolger van Hatari.

Advertentie