Tel Aviv 2019

TEL AVIV 2019

De interne selecties: wie kiest wanneer?

Naar aanloop van het Songfestival van 2019 hebben al verschillende landen hun nationale voorronde afgerond en zijn er al 26 liedjes en 36 artiesten bekendgemaakt. Welke voorronde wanneer plaatsvindt en waar je deze kunt bekijken verschijnt iedere week in een artikel en ook in ons handig overzicht. In een aantal landen wordt geen nationale voorronde gehouden, maar wordt de artiest en het lied intern gekozen. Een mooi moment om ook deze even op een rijtje te zetten.

28 februari

De laatste dag van de maand is voor alle Belgen het spannendst. Eerder werd al bekend gemaakt dat Eliot Vassamillet voor ons land naar Israël zal afreizen. 28 februari zal de RTBF ook het nummer presenteren dat Eliot zal gaan zingen. In de wandelgangen wordt verteld dat het nummer Wake Up zal heten, maar dat is voorlopig nog niet bevestigd. Wat wel zeker is, is dat Pierre Dumoulin het nummer heeft geschreven. Dumoulin schreef twee jaar geleden ook al het nummer City Lights, waarmee Blanche een vierde plaats wist te behalen.

5 maart

Op 5 maart zal het land dat vorig jaar succesvol tweede werd het Engelstalige nummer Replay presenteren, waarmee de Grieks-Georgische Tamta Goduadze Cyprus zal vertegenwoordigen. Ook deze keer kiest Cyprus dus voor het derde jaar op rij voor een artiest met een niet-Cypriotische afkomst. Net als vorig jaar zal de Grieks-Zweedse Alex Papaconstantinou het nummer schrijven.

6 maart

Griekenland zal vertegenwoordigd worden door Katerina Duska met het nummer Better Love. Ook het Griekse nummer zal dit jaar Engelstalig zijn en zal dus op 6 maart bekend zijn.

7 maart

Onze noorderburen zijn op 7 maart aan de beurt. Nederland maakte al bekend dat Duncan Laurence zal afreizen naar Tel Aviv. Verschillende demo’s gingen al de ronde, zo zou het nummer I miss you kunnen heten. Ook Closer to the heart werd vaak genoemd. Volgens het Nederlandse Shownieuws zou Arcade ook de titel kunnen zijn van het lied dat Duncan zal brengen. Voorlopig blijft het dus afwachten tot 7 maart.

Dan hebben we nog het kleinste ‘land’ op het Songfestival. San Marino zal opnieuw vertegenwoordigd worden door de Turkse Serhat, die ook in 2016 al meedeed voor San Marino. Over het lied is nog weinig bekend, maar San Marino hoopt door ervaring op meerdere vlakken beter te gaan presteren op het festival. We zullen het dus horen op 7 maart.

Zwitserland kiest dit jaar niet meer via een nationale voorronde, deze keer kiest het land intern. Op 7 maart worden de artiest en het lied tegelijk naar buiten gebracht. Veel is er nog niet bekend, hopelijk maakt het de verrassing des te groter.

8 maart

Een artiest en titel hadden we al voor Oostenrijk. Pænda zakt af naar Tel Aviv met Limits. Het nummer komt uit op 8 maart.

Ook over Ierland is nog niet veel bekend. Wel gaat de ronde dat de Ierse omroep geïnteresseerd zou zijn in Una Healy, zangeres van The Saturdays. Ook Janet Devlin werd al meerdere keren genoemd in de wandelgangen. Op 8 maart weten we dus meer over de artiest en het lied.

Noord-Macedonië zal niet zoals eerder vermeld bekendmaken op 4 maart, maar op 8 maart. De zangeres en de titel van het nummer zijn wel al bekend. Tamara Todevska zal het land vertegenwoordigen met het lied Proud. De zangeres stond in 2008 ook al eens op het podium voor het Balkanland.

Azerbeidzjan maakte ook een wijziging. Het lied en de artiest zullen niet op 5 maart, maar op 8 maart worden bekendgemaakt. Na vorig jaar voor de eerste keer niet in de finale te hebben gestaan, heeft het land weer goed hoop.

Polen maakte 2 dagen hiervoor ook bekend op 8 maart het lied te presenteren dat de vrouwengroep Tulia zal brengen. Dit werd hiervoor al eens uitgesteld.

Rusland koos opnieuw voor Sergey Lazarev, die in 2016 nog derde werd met zijn nummer You Are the Only One. Het bekende Dream Team zal opnieuw voor de Russische inzending zorgen. 8 maart wordt dus een drukke dag in Songfestivalland.

10 maart

Op die dag valt de deadline voor alle inzendingen. Israël, het gastland van dit jaar zal daarmee een van de laatste landen zijn die hun lied presenteert. Kobi Marimi werd al gekozen via de nationale voorronde HaKokhav HaBa L’eurovizion 2019, nu is het dus nog wachten op het nummer. Op 20 februari maakte KAN alvast bekend dat het Israëlische lied Home zal heten.

Nog niet bekend

Een aantal landen hebben nog niet precies laten weten wanneer de artiest en/of het lied bekend gemaakt zullen worden.

Voor Armenië zal Srbuk naar Tel Aviv vliegen. Wanneer het lied er zal zijn, valt nog af te wachten.

Malta koos voor het eerst een artiest via X-Factor Malta, na jaren vast te hebben gehouden aan Malta Eurovision Song Contest. Michela Pace won de competitie en zal Malta dus vertegenwoordigen. Ook het lied voor de eilandstaat moet nog worden bekendgemaakt op een nader te bepalen datum.

Advertentie