Tel Aviv 2019

TEL AVIV 2019TEL AVIV 2019 REPETITIES

Jury show finale – Live updates

Gisteren moesten alle 26 finalisten aan de bak tijdens de show die de jury’s beoordelen.  50 % van de punten werden al uitgedeeld. Ook de pauzeacts kwamen repeteren, behalve … Madonna.

flagMalta

Michela moest gisteren tot het laatste wachten om te weten of ze mee mocht naar zaterdag. Nu moet ze meteen openen. En je merkt dat druk er bij haar af is. Ze komt losser over en heeft meer zelfvertrouwen. Beste bewijs is de gigantische grote lach op haar gezicht. Leuke opener!

flagAlbanië

Dramatisch nummer, op de al even dramatische tweede startplek. Gelukkig is Jonida een rasartieste die weet wat ze met dit lied moet doen. Vocaal ook deze keer perfect. De Albanezen mogen trots zijn. Maar is dit sterk genoeg voor een topresultaat?

flagTsjechië

De vrolijke jongens van Tsjechië als derde aan beurt. Het catchy deuntje en de slimme visuele act horen anno 2019 thuis op een Eurovisiesongfestival. Albert is niet de beste zanger, maar dat is langs de andere kant de charme die Friend of a Friend nodig heeft. Kans is groot dat de jonge kijkers hier voor zullen vallen.

flagDuitsland

De bij elkaar gebrachte zusters van Duitsland overtuigen ook nu niet helemaal. Al is het wel leuk om deze keer publiek te zien terwijl de twee dames op de catwalk staan. Dat doet een beetje denken aan de act van Sennek vorig jaar … Al is er hier wel werk gemaakt van het visuele aspect, onder meer door een regen aan vuur. Maar de laatste plaats lijkt toch weer nabij.

flagRusland

Sergey Lazarev moet al héél vroeg aan de bak in deze lange finale. Hopelijk speelt dat niet in zijn nadeel, want deze inzending staat er op alle vlakken. Ook al is Scream niet meteen de grootste hit, Lazarev tilt zijn liedje naar een véél hoger niveau. In deze juryfinale geeft hij alles wat in zijn lijf zit. En dan moet de liveshow van morgen nog komen.

flagDenemarken

De schattige Leonora is gegroeid tijdens de verschillende repetities. Ze blijft de girl next door die een zomers, vrolijk deuntje brengt. Kans is groot dat het vooral de kijkers zijn die tussen al dat vocale en visuele geweld door, nood hebben aan ‘iets anders’. En dat brengen de Denen.

flagSan Marino

Lucky nr. 7 is voor sympathieke Serhat. Per optreden zakt zijn stem en klinkt ze zwaarder en vermoeider. In het perscentrum gedans en applaus voor San Marino. Gedateerd of belegen, het lied heeft ook heel wat fans. 24ste, hoger kwam de ministaat bij hun vorige finaleplaats niet. Iedereen is nieuwsgierig naar wat Serhat voor mekaar kan krijgen. Vocaal tot nu de grootste misser in deze juryshow.

flagNoord-Macedonië

Deze keer wél een finaleplek voor Tamara uit Noord-Macedonië. Ze zingt Proud, en trots mag ze zeker en vast zijn. Haar eerder middelmatige ballade krijgt een tweede leven dankzij de prachtige stem van Tamara, de mooie act én de présence van deze zangeres. Hopelijk kijkt en luistert Madonna mee.

flagZweden

John staat als zanger op het podium voor Zweden én is de man achter de inzending van de Britten. Kans is groot dat hij voor Zweden het beste resultaat zal leveren. Velen zien in deze inzending een kandidaat voor de overwinning. Maar ook dit lied komt al vroeg aan bod. De punten van de jury’s moeten binnen zijn, want ook vanavond perfect gebracht.

flagSlovenië

Een van de verrassingen uit de eerste halve finale. Weinig charisma, vreemde houding, geen connectie met de kijker … en toch als tiende aan bod in de grote finale van het festival in Tel Aviv. Misschien is dit gered door de jury’s, dat zal moeten blijken. Dit koppeltje mag tevreden zijn, want ze brengen hun lied ook vanavond op de – vreemde – manier die ze zelf willen.

flagCyprus

Professioneel is ze zeker en vast, deze Tamta. Drie minuten lang verkoopt ze haar liedje. De kans lijkt héél klein dat Tamta even goed als Eleni Foureira vorig jaar zal doen. Veel kapers op de kust voor die eerste en tweede plaats. Zeer degelijke popsong die deze keer beter gebracht werd door de lieve diva. Al ging het op einde van het liedje weer even mis op vocaal vlak.

flagNederland

De bookmakers geven Nederland 47 % kans op de winst morgen. Dat is gigantisch veel. Nummer twee Australië haalt ‘maar’ 12 %. Vanavond bewijst Duncan opnieuw waarom hij topfavoriet is. Niks op aan te merken, dit is volledig klaar voor morgen. Nederland 2020?

flagGriekenland

Daar zijn de Indische Griekse waterlelies opnieuw. Duska heeft een speciaal stemgeluid waar niet iedereen fan van is. Zonder twijfel een van de betere Griekse inzendingen van de afgelopen jaren, maar zakt het weg na het kippenvelmoment van de Nederlanders? Better Love maakt vanavond vanop deze startpositie minder indruk. Het zal spannend worden voor de Grieken.

flagIsraël

Een onverwacht intermezzo van presentator Assi Azar vlak voor gastland Israël op moet. Kobi Marimi moet proberen om het beste te halen uit zijn alles behalve moderne nummer. Gelukkig heeft hij een klok van een stem. Zijn wandeling naar de punt van de catwalk is zeer goed gevonden. Dit komt goed tot zijn recht met publiek in de zaal. De Israëli’s zijn duidelijk trots.

flagNoorwegen

Feestmomentje dankzij de Noren. Een ideale afwisseling qua muziekstijl. Maar waar zal dit zaterdagavond eindigen? Middenmoot of lager? Top tien lijkt te hoog gegrepen voor deze inzending. Voor de ogen van de jury’s alvast goed gebracht.

flagVerenigd Koninkrijk

Michael Rice heeft hier in Tel Aviv nog steeds niet in de zon gelegen. Zijn make-up blijft vreemd, al ziet de jongeman er toch al iets minder bleek uit. Rice zingt de pannen van het dak, maar John Lundvik is vergeten om voor een liedje te zorgen dat drie minuten interessant blijft. Want na één minuut weet je wel dat het allemaal ‘bigger than us’ is. Geen Britse overwinning in de maak, maar vocaal zou Michael zeker en vast punten moeten krijgen. Afwachten.

flagIJsland

Wat gaan onze grootmoeders hier van denken? IJsland smijt een bom binnen in Expo Tel Aviv. Hatari is outsider om toch nog met de overwinning te gaan lopen. Al schrikt dit liedje velen ook af. Geen idee waar ze zullen eindigen, maar vanavond hebben ze geen steken laten vallen.

flagEstland

Knappe Victor stootte ook onverwacht door naar de grote finale. Met dank aan de storm die je op het scherm te zien krijgt? Want zijn zangkunsten zijn vanavond ook weer niet perfect. Dat horen zowel de jury’s als de kijkers thuis. Hopelijk na de storm geen koude douche voor Estland …

flagWit-Rusland

Zelfzekere ZENA doet haar ding voor de jury’s. Live in de zaal komt dit meer tot zijn recht dan op je tv-scherm. Speciale aandacht voor haar kledij, want de Barbara Dex Award lijkt nabij. De stemming opent trouwens zondag. De jonge zangeres gebruikt ook vanavond haar podiumervaring om extra veel uit haar goedkoop deuntje te halen. Tot het lied op zijn einde loopt, dan gaat ZENA qua zang opnieuw de mist in. Al zijn we dat al gewoon van haar.

flagAzerbeidzjan

Deze show heeft een rotvaart. Act twintig al op het podium. Chingiz brengt op alle vlakken weer spektakel op het Songfestivalpodium. Hij doet mee voor een plaats in de top tien en wie weet hoe hoog scoort ie daarin. De zanger is het gewoon om een heel andere muziekstijl te zingen, maar daar merk je niks van. Eentje om in het oog te houden, zeker na de sterke prestatie van nu.

flagFrankrijk

De visuele effecten op het gelaat van Bilal bij het begin van de act, komen eindelijk goed over op tv. Net als het verhaal dat hij wil vertellen. De punten voor Frankrijk zullen misschien vooral te danken zijn aan wat er op het scherm te zien is. Want er zijn betere nummers en zangers in deze wedstrijd. Vooral dat laatste was nu goed te horen. Bilal wil iets teveel uit zijn stem halen en maakt hier en daar een vocale uitschuiver.

flagItalië

Vooraf getipt als winnaar, nu minder prominent in beeld: Italië. Dat komt misschien omdat het visuele aspect van deze inzending aan de povere kant is. Gelukkig staat Soldi als een huis. Ook vanavond.

flagServië

Wat kan deze Servische zangeres forceren in de finale? Er doen verschillende sterke ballades mee, maar Kruna is een van de weinige liedjes die op het einde van de show aan bod komen. Daarnaast maakt Nevena indruk met haar zangprestaties. Servië mag nu al héél trots zijn op haar vertegenwoordigster.

flagZwitserland

Lys Assia heeft het niet meer mogen meemaken; Zwitserland als een van de favorieten in de grote finale. Al zal Luca het niet makkelijk krijgen om het kunstje van 1956 en 1988  te herhalen. Gelukkig voor hem is er deze 24ste startplek. Dit maakt impact op het einde van een lange avond. Luca is vanavond buiten adem na zijn gedans, maar blijft vocaal behoorlijk goed zingen. Ook top tien?

flagAustralië

Daar weerklinkt Zero Gravity. Kate Miller-Heidke is uitgegroeid tot een van de (onverwachte) favorieten om punten af te snoepen van bijvoorbeeld Nederland, Zweden en Rusland. Deze ‘zwevende’ act is nooit eerder gebracht op het Songfestival, en dat loont. Iedereen spreekt erover. Om van de perfecte vocalen van Kate nog maar te zwijgen. ‘Australia, 12 points’, dat gaan we horen morgen. Maar of de punten vooral naar het lied gaan? In het perscentrum alvast het luidste applaus, zelfs Nederland kreeg minder gejuich.

flagSpanje

Het lukt niet om de op stokken gehesen Kate van Australië op tijd in de coulissen te krijgen. De attributen van Miki raken dus niet meteen geïnstalleerd en presentator Assi moet redding brengen. De organisatie sluit het 64e Songfestival af met een Spaans feestje. Maar is de fiësta indrukkend genoeg om veel punten te krijgen van zowel jury als publiek? We gaan met een glimlach op het gezicht naar de resem pauzeacts en de waarschijnlijk spannend puntentelling.

Advertentie