Tel Aviv 2019

TEL AVIV 2019

Na raketaanvallen op Tel Aviv: ‘Veiligheid Songfestival grootste prioriteit’

De voorbereidingen voor het komende Eurovisiesongfestival gaan gewoon door. ‘En de veiligheid garanderen, is de topprioriteit’ van organiserende omroep KAN. De EBU wil daarom geen paniek zaaien door te antwoorden op vragen over wat ze gaan doen als de situatie in Tel Aviv escaleert. De voorbije weken werden vanuit de Gazastrook twee raketaanvallen gepleegd op de stad.

Voor het eerst sinds 2014 zijn er opnieuw raketten afgeschoten richting Tel Aviv. Verontrustend nieuws met het Songfestival dat voor de deur staat. De eerste aanval werd gemeld op 14 maart, en twee weken later is ten noorden van de stad een raket ingeslagen in een woning. Verschillende kandidaten, o.a. Michael Rice (VK) en D-Moll (Montenegro), waren op dat moment aanwezig in de gaststad om hun ‘postcard’ op te nemen. Terwijl andere deelnemers zoals Sergey Lazarev (Rusland), Tamara Todevska (Noord-Macedonië) en Conan Osiris (Portugal) binnenkort arriveren.

De voorbereiding in de hal zelf zijn ondertussen begonnen. Die in de greenroom – in een andere zaal – starten binnenkort. KAN en de EBU hebben momenteel hun handen vol met het opnemen van de verschillende ‘postcards’. Blijkt dat de delegaties die langskomen allemaal gebriefd worden over de veiligheidssituatie in Tel Aviv. Alles loopt volgens plan. Eliot heeft zijn filmpje al opgenomen. De Belgische deelnemer zal te zien zijn in de Makhtesh Ramon, dat is de grootste erosiekrater ter wereld.

Netelige vragen 

Media in Israël willen daarom weten wat organisatoren KAN (organiserende omroep Israël) en de European Broadcasting Union van plan zijn om de veiligheid te garanderen tijdens het Songfestival. De EBU wil geen paniek zaaien door te antwoorden op vragen over wat ze gaan doen als de situatie in Tel Aviv escaleert. De voorbereidingen gaan door. ‘Veiligheid en beveiliging zijn altijd van het grootste belang voor ons. Samen met KAN en de Israëlische autoriteiten werken we verder om de veiligheid te garanderen van de delegaties en iedereen die in mei naar het Songfestival komt. We blijven de huidige situatie in Israël opvolgen!’, klinkt het.

Onder andere Haaretz krijgt geen antwoorden op netelige vragen. Zo wil dat dagblad weten wat er zal gebeuren moesten verschillende delegaties weigeren om omwille van veiligheidsredenen naar het land af te zakken. En wat met een mogelijke annulering van het Songfestival op het laatste moment? Blijkt dat alleen een grootschalig veiligheidsprobleem zoals een oorlog of een andere militaire operatie voor dat laatste kan zorgen.

Advertentie