Tel Aviv 2019

TEL AVIV 2019UNCATEGORIZED

Presentatie puntentelling Songfestival 2019 verandert opnieuw

Vandaag werd officieel bekendgemaakt dat de presentatie van de punten van het Songfestival in Tel Aviv opnieuw wijzigingen ondergaat, nadat het in 2016 al een verandering doormaakte toen de jurypunten en de punten van de televoting apart werden gepresenteerd en opgeteld.

Het hoofd van de Tsjechische delegatie, Jan Bors, kwam na de delegatievergadering al eerder met het nieuws dat de manier waarop de punten worden gepresenteerd zal worden aangepast. Het begin van de puntentelling blijft zoals het sinds 2016 gebeurt, van elk land komen de jurypunten in beeld, de twaalf punten worden nog steeds uitgedeeld door iemand die door elke nationale omroep wordt gekozen.

Veranderingen bij afroepen landen

Nadat alle jurypunten zijn uitgedeeld wordt er het een en ander aangepast. Sinds 2016 krijgt het land met het laagste aantal punten van de televoting eerst punten, daarna gaat het zo voort totdat het land met de meeste punten aan bod is geweest. Vanaf dit jaar krijgt het land dat van de jury de minste punten heeft gekregen eerst punten, daarna het land dat bij de jury’s op 25 staat, enzovoort totdat de nummer één van de jury’s punten heeft gekregen.

Zo kan het dus zijn dat een land veel punten van de jury’s heeft gekregen en daardoor pas later punten van de televoting ontvangt, waardoor het ook niet meer vooraf duidelijk is dat een land meer punten krijgt dan het land wat daarvoor punten heeft gekregen. Zo kan de nummer 26 van de jury bijvoorbeeld 10 punten krijgen, terwijl de nummer 25 er 15 ontvangt.

Berekening blijft dezelfde 

Er gebeuren dus geen veranderingen aan de manier waarop de punten worden berekend. Alleen de manier waarop ze worden gepresenteerd wijzigt. Zo krijgt het land met de laagste publiekspunten ook het aantal punten dat het zou krijgen volgens het vorige systeem, maar het kan dus zo zijn dat dit land niet meer als eerste punten ontvangt van de televoting, tenzij het hiervan – net als bij de jury’s dus –  ook de laagste score ontvangt. De wijziging zou de puntentelling tot op het laatste moment spannend moeten houden.

Check dit filmpje om al een idee te krijgen van de wijzigingen. In deze simulatie is het resultaat van vorig jaar gebruikt als voorbeeld.

Advertentie