Tel Aviv 2019

TEL AVIV 2019

Wat doen in Israël wanneer er geen liveshow is?

Je bent in Tel Aviv voor het 64e Songfestival en wil ook buiten de liveshows wat meepikken van de stad en het land Israël? Met deze tips kom je (letterlijk en figuurlijk) al een heel eind!

Als je toevallig al in Israël zou zijn, kun je op zowel 9 als 10 mei een feestdag meemaken. Al is de term ‘feest’ voor 9 mei niet helemaal gepast. Dan is er de Dag van de Herinnering (Jom Hazikaron), de dag waarop alle Israëlische slachtoffers uit alle oorlogen worden herdacht, net als degenen die door terroristische aanslagen om het leven zijn gekomen. Schrik niet als je plots sirenes hoort, het is geen luchtalarm. Op woensdag 8 mei om 20.00 uur zal gedurende een minuut een sirene weerklinken. Iedereen stopt dan waarmee hij of zij bezig is, zelfs al is dat autorijden, en staat rechtop om eer te betuigen aan degenen die gestorven zijn in hun strijd voor vrijheid. Op dat moment begint aan de Klaagmuur in Jeruzalem een herdenkingsceremonie, bijgewoond door onder andere de stafchef van het Israëlisch leger, de president van Israël en de burgemeester van Jeruzalem. De vlag wordt halfstok gehangen, er zijn speeches, er wordt gebeden en een herdenkingstoorts wordt aangestoken. De ceremonie aan de Klaagmuur kun je volgen op alle Israëlische tv-kanalen. Wellicht is dat dan ook op The Israeli Network, dat in België te ontvangen is via Telenet. Online kan het gevolgd worden op onder andere The Knesset Channel.

Bloemenkrans

Op donderdagochtend 9 mei klinkt om 11.00 uur ook een sirene, dat keer gedurende twee minuten. Ook nu vinden ceremonies plaats. Om 09.00 uur vinden aan monumenten doorheen Israël ceremonies plaats die geleid worden door de burgemeester, raadsleden van Jeruzalem en hogeschoolstudenten. Op hetzelfde moment vindt ook een ceremonie plaats aan het Museum of Underground Prisoners en om 09.15 uur begint een ceremonie aan het Safraplein. Om 11.00 uur vindt een ceremonie plaats voor de gevallen Israëlische soldaten aan het kerkhof van de Herzlberg (letterlijk vertaald Herdenkingsberg), op de middag wordt een bloemenkrans neergelegd aan het Mitzpor Haarbaa-monument en om 13.00 uur is er, ook aan de Herzlberg, een herdenking voor de slachtoffers van terrorisme.

Op 10 mei gaat het er vrolijker aan toe. Dan is het Onafhankelijkheidsdag en wordt de stichting van de staat Israël herdacht. Vanaf 22.00 uur zijn er straatfeestjes met veel muziek, drank en de grote Isräelische hamers zoals we die kennen vanop het Songfestival. Om 21.30 uur is er een concert ter ere van de Onafhankelijkheidsdag in het Jeruzalem Theater en vanaf 22.30 uur is er in de Alrov Mamilla Avenue een feest voor de viering van de onafhankelijkheid met de populairste dj’s van Israël.

Naar het museum van Dana International 

Je leest het goed. De winnares van 1998 krijgt haar eigen expositie in Tel Aviv. Dana draait al lang mee in de showbizzwereld. Dat overzicht, met bijvoorbeeld haar Songfestivaljurk en andere memorabele stukken, is bij elkaar gezet in een kleine tentoonstelling. Van 3 tot 18 mei kan je de expo gratis bezoeken. Je kans zelfs een gegidste tour reserveren. Waar? Pavilion 24 in de haven van Tel Aviv.

EuroClub

Op 12 en 13 mei is er van 16.00 uur tot 23.30 uur een Eurovision Karaoke Marathon in Stardust Karaoke (Alenbi 35). Reserveren kan door een bericht te sturen via de site van secrettelaviv.com. Haal de artiest in jezelf boven!

Op 14 en 15 mei (10.00-13.00 uur) is er de Eurovisions International Conference, een conferentie over internationaal onderzoek naar het Songfestival met bijdrages van fans, academici en stakeholders die het festival mee organiseren. Dit is de tweede editie na de eerste vorig jaar in Lissabon.

Je kan ook iedere avond terecht in de EuroClub, als je een accreditatie bemachtigd hebt of een ticket gekocht hebt, wat nu mogelijk is via www.eventer.co.il/euroclub. De EuroClub is te vinden in Hangar 11 in de haven van Tel Aviv, op vier kilometer van de Eurovision Village. Op 11 mei is er een Nordic Party met alleen Scandinavische muziek. Op 12 mei is er de afterparty van de oranjeloperceremonie en op 18 mei de afterparty van het Eurovisiesongfestival. Iedere avond zullen er lokale dj’s en dj’s van over heel Europa optreden en ook onder andere Emmelie de Forest, Christer Björkman, Linda Martin, Timebelle en SunStroke Project zullen tijdens deze week langskomen voor een optreden. De EuroClub is telkens ook iedere avond tussen 11 mei en 18 mei open, op 11 mei vanaf 23.00 uur, daarna vanaf 21.30 uur.

OGAE-feestjes

Ook van 12 tot en met 18 mei is er een EuroCafe (Ha-Oman 17, Florentin district) met feestjes van OGAE. Doorheen de week zullen een heleboel Eurovisieberoemdheden optreden zoals Dana International, Emmelie de Forest, Conchita Wurst, Charlotte Perrelli, Hera Björk, Imri Ziv en Nadav Guedj. Tickets kunnen hier gekocht worden.

Een aantal Israëlische Eurovisiesterren zal ook optreden in The Theatre Club (Jerusalem Boulevard 10, Jaffa), eveneens van 12 tot en met 18 mei. Onder hen zijn Imri Ziv, Moran Maoz, Mei Finegold, Nadav Guedj en Izhar Cohen. In deze club zul je ook de drie liveshows kunnen volgen als je niet aan tickets geraakt bent voor de shows en er zullen dragqueens shows plaatsvinden. De club is iedere dag open vanaf 21.00 uur.

The Theatre Club is ook het decor voor de jaarlijkse Wiwijam van Wiwibloggs, dit keer op woensdag 15 mei vanaf 22.00 uur. Onder de bevestigde artiesten zijn Darude en Sebastian Rejman (Finland), Katerine Duska (Griekenland), Victor Crone (Estland), John Lundvik (Zweden), Bilal Hassani (Frankrijk), Tamta (Cyprus) en Zala Kralj en Gašper Šantl (Slovenië). Tickets kunnen hier gekocht worden.

Liveshows volgen

De liveshows volgen, kan uiteraard ook in de Eurovision Village. Wanneer er geen liveshow is of voor het begin van een liveshow, zullen er optredens zijn van de vier Israëlische Eurovisiewinnaars (Izhar Cohen, Gali Atari, Dana International en Netta) en van Carola, Loreen en Anne-Marie David. Na de tweede liveshow is er de jaarlijkse Tel Aviv White Night, met feestjes de hele nacht en winkels en restaurants die niet sluiten, net als een aantal musea en galerijen.

Op 17 mei, de avond voor de finale, kun je ook nog de Sabbat vieren bij een Israëlische familie. Bij ieder gezin zullen zes toeristen kunnen meevieren. Registreren kan je doen via Eatwith, een platform om bij mensen thuis te kunnen gaan eten. De kostprijs voor het diner bedraagt officieel 50 Shekel (12,38 euro), maar wanneer je kijkt op de website en zoekt naar de datum van 17 mei, zie je bedragen staan van 63 euro tot 76 euro. Bij het diner zul je Challahbrood en wijn krijgen, traditioneel Shabbatvoedsel. Het volledige menu is telkens bij het zoekertje te zien. Het doel is om toeristen samen te brengen met inwoners van Israël. Ook de burgemeester van Tel Aviv, die we kennen vanop de lotingceremonie, zou meedoen en toeristen ontvangen. ‘De stad bereidt zich non-stop voor om Eurovisiefans en inwoners een kwalitatieve ervaring te geven,’ zo zegt hij. Ook bekende Israëli’s zoals muzikanten en comedians zullen meedoen.

Advertentie