Turijn 2022

TURIJN 2022

België neemt deel in 2e halve finale Songfestival 2022

In Turijn vond op dinsdag 25 januari de allocation draw plaats. Dat is de loting waarbij wordt bepaald in welke helft van welke halve finale de 36 landen deelnemen die eerst langs die halve finales moet passeren. Ook België en Nederland kregen hun posities toebedeeld: de tweede en eerste halve finale, respectievelijk.

De allocation draw is een jaarlijkse traditie in januari waarbij de gaststad van het vorige Songfestival officieel de eer om de wedstrijd te organiseren overdraagt aan zijn opvolger. Zo was de Rotterdamse burgemeester, Ahmed Aboutaleb, afgereisd naar het Palazzo Madama e Casaforte degli Acaja (foto) om de honneurs over te dragen aan zijn Turijnse collega, Stefano Lo Russo. Volgens een in 2007 opgestarte traditie werd er ook een sleutel van de stad Rotterdam toegevoegd aan de levensgrote sleutelhanger van afgelopen gaststeden.

De loting

Maar belangrijker is dus ook de loting van de twee halve finales. In totaal nemen 41 landen deel aan het Eurovisiesongfestival 2022. Vijf daarvan (Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) zijn onmiddellijk geplaatst voor de finale van zaterdag 14 mei. De andere 36 moeten eerst langs de halve finales op dinsdag 10 en donderdag 12 mei passeren om zo een finaleplek in de wacht te slepen.

Tijdens de allocation draw in Turijn werd bepaald in welke helft van welke halve finale de 36 landen deelnemen. Daarbij werden ze ingedeeld in zes potten op basis van stemgedrag in de afgelopen vijftien jaar, om te vermijden dat veel buurlanden samen zitten en elkaar zo royaal belonen met punten. België zat zo samengehokt met Ierland, Nederland, Oostenrijk, Tsjechië en Zwitserland. De exacte startposities worden bepaald door de producenten van het Songfestival nadat alle liedjes bekend zijn gemaakt. Ze worden gewoonlijk pas in april vrijgegeven.

De 1e halve finale

Onderstaande landen nemen deel aan de eerste halve finale, op dinsdag 10 mei. Daarnaast stemmen Frankrijk en Italië mee in deze halve finale.

1e helft2e helft
AlbaniëNoorwegen
LetlandRusland
ZwitserlandPortugal
SloveniëDenemarken
BulgarijeArmenië
MoldaviëOostenrijk
OekraïneKroatië
LitouwenIJsland
NederlandGriekenland

Aan S10 uit Nederland om een finaleplaats te versieren vanuit de eerste helft van de eerste halve finale.

De 2e halve finale

Onderstaande landen nemen deel aan de tweede halve finale, op donderdag 12 mei. Daarnaast stemmen Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk mee in deze halve finale.

1e helft2e helft
AustraliëMontenegro
GeorgiëRoemenië
CyprusTsjechië
ServiëPolen
FinlandBelgië
AzerbeidzjanNoord-Macedonië
San MarinoZweden
IsraëlEstland
MaltaIerland

Dat betekent dat onze Jérémie Makiese het moet waarmaken vanuit de tweede helft van de tweede halve finale. Het is sinds de invoering van de twee halve finales in 2008 nog maar de derde keer dat België deelneemt op donderdagavond. Eerder gebeurde dat in 2011 en in 2016.

Meer weten?

Alle belangrijke data in aanloop naar het Songfestival 2022, met onder meer momenten waarop landen hun kandidaten selecteren, vind je terug in onze handige kalender. Meer lezen over de al gekozen artiesten voor Turijn kan in onze overzichtelijke onderstaande kandidatenfiches.

candidateflag

Armenië

candidateflag

Cyprus

candidateflag

Denemarken

candidateflag

Estland

candidateflag

Frankrijk

candidateflag

Montenegro

candidateflag

Nederland

candidateflag

Noord-Macedonië

candidateflag

Polen

candidateflag

Roemenië

candidateflag

Slovenië

candidateflag

Spanje

candidateflag

Verenigd Koninkrijk

Advertentie