Turijn 2022

TURIJN 2022

Vanavond: finale Songfestival 2022

Vanavond vindt vanuit de PalaOlimpico in het Italiaanse Turijn de grote finale plaats van het Eurovisiesongfestival 2022. 25 landen strijden voor de titel, inclusief België en Nederland.

De uitzending is vanaf 21.00 uur stipt te volgen op onder meer Eén en VRT NU, NPO1 en NPO Start, en het YouTube-kanaal van het Songfestival. Naar schatting neemt de uitzending een goede vier uur in beslag; morgennacht dus weten we welk land de 66e finale wint en waar Jérémie Makiese en S10 stranden in het klassement. Peter Van de Veire becommentarieert de uitzending voor de Vlaamse kijkers, het duo Cornald Maas en Jan Smit voor de Nederlandse. NPO1 zendt vanaf 20.30 uur een voorbeschouwing uit, gepresenteerd door Rik van de Westelaken. Eén gooit het over een andere boeg en vertoont voorafgaand aan de finale een aflevering van F.C. de kampioenen uit 1993.

Die uitslag wordt bepaald door vijfkoppige vakjury’s en stemmende kijkers uit alle veertig deelnemende landen van de editie van dit jaar. Aan het einde van de liveshow leiden de presentatoren (Laura Pausini, Mika en Alessandro Cattelan) de puntentelling in goede banen, met eerst de jury- en nadien de publiekspunten. De gedetailleerde uitslag van alle stemmende landen, zowel van de finale als van de halve finales, wordt na afloop van de finale bekendgemaakt.

Naast de deelnemende songs zijn er gastoptredens van onder meer presentatoren Laura Pausini en Mika, de Italiaanse rockgroep Rockin’ 1000 en de winnaars van 1964, Gigliola Cinquetti, en vorig jaar, Måneskin. De band brengt in wereldpremière haar nieuwe single SUPERMODEL.

Het deelnemersveld van vanavond, op startvolgorde:

Advertentie