Algemeen

ALGEMEEN

Belgische voorrondes: herbeleef de vier deelnames van Petra

Belgische voorrondes voor het Eurovisiesongfestival. Kijkplezier voor de een, ergernis en een flauw niveau voor de ander. De preselecties kwamen er in verschillende methodes, concepten en tv-formats. Tijd om dat allemaal eens te herbeleven in ons boek 65 jaar België op het SongfestivalBestel alvast jouw exemplaar en krijg hieronder een voorsmaakje. Want naast een uitgebreide geschiedenissectie van het grote Songfestival, lees je in dit unieke boek ook de historiek van onze Belgische voorrondes. Niet alleen met tekst en uitleg, maar ook via puntentabellen en foto’s.

Sympathieke Petra. Wil er iemand liever naar het Songfestival? Maar liefst vier pogingen ondernam de zangeres. Elke keer met een opvallend nieuw kapsel. Van Ga door tot Killer Touch. Dit was Petra in Eurosong.

Ga door – Eurosong 1993

De eerste poging, toen met witte kleurspoeling, kwam er in 1993. Ga door is misschien wel de inzending die bij de meeste Vlamingen, ook niet-fans, een belletje doet rinkelen. Al werd het nooit een succes in de hitlijsten. Petra brengt haar energieke popliedje op een vrolijke manier, gepaard met strakke danspasjes. Ze verbaast door de tweede halve finale van Eurosong met gemak te winnen. Ze laat bekende namen als Mieke, John Terra en Toast achter zich. Op naar Millstreet? Nee! Want in de finale speelt Petra plots geen enkele rol van betekenis meer. Zeven puntjes en een tiende plaats, net onder Wendy Van Wanten. In een Songfestivaljaar vol ballades had Ga door uiteindelijk geen slechte inzending geweest om mee op te vallen.

play

Diep in mijn huid – Eurosong 1999

Petra ging inderdaad door. Ze wacht zes jaar vooraleer ze opnieuw deelneemt aan de preselecties. Nieuw (kort en rood) kapsel, en dito muziekstijl. De zangeres start met goede hoop, want van VRT krijgt ze onmiddellijk een plaats in de finale van toen. Diep in mijn huid is zo het enige (deels) Nederlandstalige liedje dat nog kans maakt om naar Jeruzalem te gaan.

Met haar niet voor de hand liggende lied en act brengt Petra je naar hogere sferen. ‘We zijn een in m’n lichaam en ziel. En in ruimte en tijd. Een satelliet die om de aarde draait. Verbonden en vrij.’ Jurylid Anja Daems is nieuwsgierig naar de hersenspinsels van Petra, terwijl Diep in mijn huid de grote favoriet is van voorzitster Liliane Saint-Pierre. Marcel Van Thilt brengt iedereen weer met de voetjes op de grond: ‘Ik dacht dat ik naar Les Misérables zat te kijken, want dat maakt me óók miserabel!’ Op het einde van de avond is Petra zesde.

play

Wonderland – Eurosong 2006

Na 1999 had Petra eventjes genoeg van onze voorrondes. Tot ze een comeback maakt in 2006. En wat voor een terugkeer! Als hoogblonde La Sakhra, Petra in het Hebreeuws, verbaast ze vriend en vijand. Lied Wonderland klinkt alweer niet doorsnee. Ze wil in de stijl van de jaren dertig naar Athene. In voorronde vier moet ze Belle Perez laten voorgaan. Dankzij de aandacht in de media stijgt de populariteit van Petra. Op 12 februari 2006 schrijft ze de tweede halve finale op haar (nieuwe) naam. Barbara Dex én Belle Perez laat ze achter zich. Maar Kate Ryan, die is niet te verslaan. Jurylid André Vermeulen had niets liever gewild dat Wonderland onze inzending van 2006 werd. Je t’adore blijkt echter niet te kloppen. Nét niet voor Petra, tweede. Met piekpositie vier in de Ultratop scoort ze nu wél een hit. De carrière van de zangeres krijgt opnieuw een boost.

play

Killer Touch – Eurosong 2014

‘Vierde keer, goede keer!’, zo begint Petra haar deelname aan de voorronde van 2014. Voor haar auditie in een leeg Sportpaleis kiest ze voor het lied waarmee Dana in 1970 won. ‘All Kinds of Everything to win Eurosong’, maakt ze er van. De strenge juryleden zijn laaiend enthousiast en Petra start samen met Udo als een van de grote favorieten aan de liveshows.

play

Dat jaar zijn de juryleden, o.a. Ruslana en Ozark Henry, vooral experts. Zij mogen (weliswaar samen met de artiest) de potentiële inzending kiezen die je als kandidaat zingt in de liveshow(s). Daar gaat het mis voor Petra. De opgelegde liedjeskeuze brengt haar niet in wonderland … De zangeres denkt dat een van haar eigen nieuwe nummers meer potentieel heeft én haar bijpassende act is al klaar. ‘Nee’, zegt de jury. Petra gaat niet in discussie en brengt op 23 februari 2014 als lustig Roodkapje het aangereikte burleske cabaretnummer Killer Touch. Wat blijkt? De voltallige jury is geen fan van de hele inzending en bedankt Petra met de laatste plaats. De kijker volgt als grote boze wolf en maakt een einde aan de droom van de zangeres. Sinds dan geen pogingen meer.

play

Petra brengt achteraf ‘haar lied’ voor Kopenhagen uit op single. Zo klinkt I Can Feel It:

play

Ontdek alle geschiedenis van onze Belgische voorrondes in een uniek boek

Wil je nog meer vreemde kapsels ontdekken? Via deze link schaf je een exemplaar aan van het boek 65 jaar België op het Songfestival. Alle artiesten. Alle verhalen. Ons boek is het allereerste volledige naslagwerk met alle informatie over onze voorrondes én ons land op het Eurovisiesongfestival. Herbeleef 1987, 2004 of een ander jaar. Of verrijk jezelf met kennis over onze interne keuzes. Dit boek wil je hebben!

Advertentie