DSVS 2023

DSVS 2023

Australië – De Stem van Songfestival.be 2023

In De Stem van Songfestival.be gaat deze website voor het achtste opeenvolgende jaar op zoek naar hét nummer voor het komende Eurovisiesongfestival. Dit jaar lees je hier geschreven recensies van telkens drie andere redacteurs. Natuurlijk kun je ook zelf weer meestemmen, verderop in dit artikel. Vandaag de inzending uit Australië.

play

Jonas

‘Een moeilijke inzending om te beoordelen. Ik had verwacht dat we een tweede inzending van Dami Im op ons bord zouden krijgen, maar nu staan die Australiërs hier plots met een metalband. Ik moet eerlijk bekennen: ik heb eigenlijk geen echte connectie met het nummer, noch met de groep die het brengt. Dat gezegd zijnde, kom ik wel tot de vaststelling dat ik het nummer soms neurie. Enigszins verbazingwekkend, zeker voor iemand die eigenlijk minder van dit ‘soort’ nummers houdt. Misschien is het feit dat deze inzending één pot nat is juist wel goed op dat vlak. 

Ik vrees voor de kansen van Down Under op het Songfestival. Niet per se omdat dit nummer kansloos zou zijn in de tweede halve finale, integendeel, maar wel omwille van de wijzigingen in het stemsysteem. Nu de kijker alle touwtjes in handen heeft om te bepalen wie naar de finale mag, lijken de Australiërs te mogen beginnen beven. De Europeanen hebben al vaker getoond dat ze weinig punten over hebben voor Australische inzendingen, mijns inziens niet altijd terecht. Ook ik ben met een 6/10 eerder spaarzaam.’

Jonathan

‘In Songfestivalland vind ik weinig dingen meer frustrerend dan een kandidaat die met een ijzersterke song net naast een deelname grijpt om dan alsnog gestuurd te worden met een inferieure kopie. Voyager, een stel heren met een doorgedreven midlifecrisis als voornaamste ogenschijnlijke maïzena, is dit jaar in dat bedje ziek. Dreamer vond ik vorig jaar fantastisch in de Australische preselectie, maar de opvolger doet me eerder denken aan de Bulgaren van 2022, die met een angstvallig vergelijkbaar middelmatig poprockdeuntje genadeloos flopten. Voor Voyager voorspel ik hetzelfde lot.

Echt slecht is het allemaal niet en er zijn zeker meer beschamende zaken te identificeren in het deelnemersveld voor Liverpool. Maar deze Australische deelname, inclusief afgeschafte preselectie, ademt apathie. Dat lijkt me een bijzonder weinig positieve evolutie naar de verdere Songfestivaldeelnames van Down Under toe. It’s better to burn out than to fade away, schreef Kurt Cobain in zijn afscheidsbrief. Voor de Australiërs op het Songfestival dreigt het omgekeerde scenario. 3/10.’

Matty

‘Voyager vond ik persoonlijk één van de moeilijkste kandidaten om te beoordelen. Het is een allegaartje van stijlen met een sausje dat misschien beter een andere smaak had. De stem van zanger Daniel Estrin verpest de sfeer voor mij. Hij probeert teveel en vocaal vind ik hem persoonlijk niet sterk genoeg om het nummer naar een hoger niveau te brengen. Het plaatje past desondanks wel volledig ,maar het mist voor mij vooral het Songfestivalgehalte dat een liedje moet afleveren in de wedstrijd.

Het liedje op zich kan ik wel smaken en heeft best goeie noten en melodieën om eventueel live een sterke act te brengen. Ik ben heel benieuwd hoe ze het er vanaf gaan brengen. Algemeen blijft het ook een moeilijke inzending, de deelname van Australië. Na al enkele jaren een povere inzending te sturen, vrees ik voor hun toekomst bij het Songfestival. In mijn persoonlijke top 10 zal dit niet terechtkomen, maar naar mijn smaak en mening geef ik het nog een 7/10.’

Stem zelf mee!

Alle redacteurs van Songfestival.be samen geven het land van vandaag een gemiddelde score van 5,11/10. Zelf meestemmen kan hieronder, gedurende 24 uur na publicatie van dit artikel. Jouw stem telt mee voor twee derde van het totaal en de top tien van alle 37 songs voor Liverpool plaatst zich voor de finaleweek eind april. We delen de eindscore dagelijks mee op onze Facebookpagina.

Meer weten?

Meer lezen over de kandidaat van vandaag en alle andere deelnemers van het Songfestival 2023? Dat doe je in onze handige kandidatenfiches:

candidateflag

Australië

candidateflag

Estland

candidateflag

Georgië

candidateflag

IJsland

candidateflag

Kroatië

candidateflag

Polen

candidateflag

Verenigd Koninkrijk

candidateflag

Zweden

candidateflag

Zwitserland

Advertentie