DSVS 2023

DSVS 2023

België – De Stem van Songfestival.be 2023

In De Stem van Songfestival.be gaat deze website voor het achtste opeenvolgende jaar op zoek naar hét nummer voor het komende Eurovisiesongfestival. Dit jaar lees je hier geschreven recensies van telkens drie andere redacteurs. Natuurlijk kun je ook zelf weer meestemmen, verderop in dit artikel. Vandaag de inzending uit België.

play

Jonas

Dat we het misschien wel eens beter zouden kunnen doen dan iedereen verwacht! Was Gustaph mijn persoonlijke favoriet tijdens Eurosong 2023? Neen, maar hij is nu eenmaal de rechtmatige winnaar. Ik ben in ieder geval blij dat we eindelijk het straatje van funky nummers zijn ingeslagen, want het vat van de zwaarbeladen nummers was volledig leeg getapt. De man kan zingen en het nummer blijft ongelooflijk goed hangen. Het is nu hopen dat ook de staging een voltreffer zal worden. Ik moet wel zeggen, en dat zal hij waarschijnlijk niet graag horen, dat ik geen fan ben van de outfits. Wat dat betreft hou ik mijn hart al vast voor Liverpool. Ik denk dat de outfit misschien wel de zwakste schakel van het optreden wordt. Het zal vast en zeker wel bij iemand in de smaak vallen, maar is het gewoon niet té? Verder ben ik héél blij dat Sandrine eindelijk ook een Songfestival mag bijwonen!

Veel fans op sociale media vinden de tweede halve finale een zeer zwakke halve finale. Ik deel die mening niet. Ik ga de deelnemerslijst niet gelijkstellen aan die van de eerste halve finale, maar ik kan toch al meteen negen landen opsommen die ik naar de finale zie gaan, en ja ook België zit in die groep op dit moment. Startpositie lijkt in ieder geval ook goed te zitten, al is het misschien wat vroeg in de show: net na een mooie ballade uit Estland en voor het relatief basic pop nummer van Cyprus. Go Go Belgium, een 7/10!”

Philip

‘België objectief beoordelen, het blijft een moeilijke zaak. Dit jaar is het iets makkelijker voor mij, ben ik fan van onze inzending? Laat ons klaar en duidelijk zijn: Nee. ‘Nee’ inderdaad met grote letter. Redenen waarom zijn voor mij duidelijk. Is Gustaph een goede zanger? Zeker. Is hij een sympathieke gast? Absoluut. Is dit nummer daarom goed?  Allerminst. Dit nummer is gemaakt voor een duidelijk publiek, laat ons eerlijk zijn.

Ja, de queer gemeenschap maakt een groot deel van het Songfestivalpubliek uit, maar het is niet enkel zij die punten uitdelen aan de eindstreep. Dit is niet het nummer waarmee België het Songfestival kan winnen en is dat niet het uiteindelijke doel? Is dit het nummer dat door een halve finale geraakt? Met het huidige puntensysteem mogelijk wel, maar is dat dan onze enige ambitie? De halve finale overleven? Het nummer is oubollig en veel te repetitief. Het bestaat uit oneliners die op menig Gay Pride in koor meegezongen zullen worden, maar hedendaags is het jammer genoeg niet. 

Daar is het nu net dat het schoentje wringt. Als we dit pakweg twintig jaar geleden naar het festival hadden gestuurd, hadden we heel vernieuwend geweest. In de huidige tijdsgeest is het belangrijk dat de queer boodschap weer onder de aandacht gebracht wordt, maar het had leuker geweest dat Gustaph naast de boodschap ook het nummer naar deze eeuw gebracht had.

Ik hoop van harte dat Gustaph en zijn entourage de sfeer en beelden van de videoclip kunnen creëren op het podium. Enkel dan maakt België in mijn ogen kans om door de halve finale te geraken. Maar in de finale zie ik dit dan nog niet hoog scoren. Het ‘Laura Tesoro effect’ gaat dit nummer niet teweeg brengen. Als Gustaph trouw wil blijven aan zijn huidige stylist, dan hoop ik dat hij eens heel kritisch in de spiegel kijkt voor hij het podium opstapt zodat het “roze flamingo” misbaksel van de Eurosong-finale ons bespaart blijft.

Dit nummer hoort eerder thuis in de gemiddelde aflevering van RuPaul’s Drag Race dan op het ESF. Door de backings in de spotlight te zetten en de hoop dat de visuals van de videoclip het geheel naar een hoger niveau tillen op het festivalpodium, geef ik dit nummer nog een 5/10.’

Sven

‘Er is al heel wat (virtuele) inkt gevloeid over de Belgische inzending van dit jaar, maar hierbij out ik mij met veel plezier als een echte fan van Gustaph en zijn Because of You. In januari was ik best verrast dat hij aan het langste eind trok in de finale van Eurosong, maar ik heb het geen seconde jammer gevonden. Ik hou gewoon van het nummer en de hele sfeer die het ook visueel uitademt. Ik ben zo oprecht blij dat België dit jaar weer eens voor feest zorgt op het Songfestival, na jaren donkere en meer zwaarbeladen nummers. Oké, het lied is misschien niet bijster origineel, maar waarom altijd het warm water willen uitvinden als dat uiteindelijk toch niet voor het grote Songfestivalsucces zorgt?

Bovendien moeten we ons dit jaar geen zorgen maken over de live performance: Gustaph is een steengoede, geschoolde en mature zanger, die volgens mij moeite zou moeten doen om vals te zingen en het energieke achtergrondkoortje tilt het lied naar een hoger niveau. Met de juiste visuals, massa’s energie en positieve soul vibes zie ik Gustaph toch verrassen in Liverpool. Because of You is een nummer dat volgens mij zowel een Moldavische oma als een Deense boekhouder kan aanspreken en dat is nu net wat nodig is op het Songfestival. Wat het ook wordt, een mooie inzending waar ik trots op ben. I have your back, Gustaph! 8/10.’

Stem zelf mee!

Alle redacteurs van Songfestival.be samen geven het land van vandaag een gemiddelde score van 7,11/10. Zelf meestemmen kan hieronder, gedurende 24 uur na publicatie van dit artikel. Jouw stem telt mee voor twee derde van het totaal en de top tien van alle 37 songs voor Liverpool plaatst zich voor de finaleweek eind april. We delen de eindscore dagelijks mee op onze Facebookpagina.

Meer weten?

Meer lezen over de kandidaat van vandaag en alle andere deelnemers van het Songfestival 2023? Dat doe je in onze handige kandidatenfiches:

candidateflag

Australië

candidateflag

Estland

candidateflag

Georgië

candidateflag

IJsland

candidateflag

Kroatië

candidateflag

Polen

candidateflag

Verenigd Koninkrijk

candidateflag

Zweden

candidateflag

Zwitserland

Advertentie