DSVS 2023

DSVS 2023

Georgië – De Stem van Songfestival.be 2023

In De Stem van Songfestival.be gaat deze website voor het achtste opeenvolgende jaar op zoek naar hét nummer voor het komende Eurovisiesongfestival. Dit jaar lees je hier geschreven recensies van telkens drie andere redacteurs. Natuurlijk kun je ook zelf weer meestemmen, verderop in dit artikel. Vandaag de inzending uit Georgië.

play

Jonathan

‘Veel koude drukte en style over substance, dat vat voor mij de Georgische inzending van 2023 samen. Er is veel moeite gestoken in de sfeerschepping in de videoclip en ik hoop dat dat voor visueel vuurwerk kan zorgen in Liverpool. Het zal namelijk ook broodnodig zijn, want het lied staat ver op de achtergrond. Echo slaagt erin om tegelijkertijd bombastisch te zijn als een kolkende rivier die uitmondt in een dramatische waterval én om te kabbelen als een beekje.

Na drie minuten besef je dat Iru veel gesproken heeft, maar niets heeft gezegd. De hilarisch slechte tekst waarbij leerkrachten Engels collectieve zelfmoord overwegen bevat parels als Life is love / Thing is known / Like in dreams. Ik ken CD&V-slogans die minder hol zijn, en dat zegt veel. Maar, dat gezegd zijnde, is er maar een kniesoor die let op de tekst en werkt het sfeertje naar behoren. Als ze dat in Liverpool geregeld krijgen, kan het nog goedkomen. Voorlopig voor mij een dubbeltje op z’n kant. 5/10.’

Matthias

‘Wat een fris geluid van Georgië. Bij de eerste noten van het lied ben ik al meteen wakker. In tegenstelling tot de flauwe inzendingen van de laatste jaren heeft Georgië nog eens een poging gedaan om een degelijk resultaat te behalen. Of zou het aan de artieste liggen die meer muzikaliteit heeft dan sommige eerdere deelnemers? De beste inzending ooit van het land is het niet – dat is naar mijn mening nog altijd Warrior – maar een finaleplaats moet zeker mogelijk zijn.

Alleen vind ik het ook hier jammer dat dit lied in het Engels is. Doen artiesten dat omdat ze zich beter kunnen uitdrukken in het Engels? Of eerder opdat de luisteraars het lied kunnen begrijpen? Dat eerste geloof ik niet van een artiest die niet uit een Engelstalig land komt. Dat tweede lijkt mij veel aannemelijker. Daarop kan ik zeggen dat het mij niet kan schelen dat ik een tekst niet begrijp. Kuula bijvoorbeeld is een van mijn favoriete niet-winnende inzendingen aller tijden.

Het beste resultaat ooit voor Georgië durf ik nog niet met zekerheid te zeggen. Misschien als de videoclip vertaald kan worden naar een podiumact. Al denk ik dat te veel andere liedjes meer populariteit hebben dan Georgië, waardoor dit land weleens de top tien kan missen. Een plaats in de middenmoot in de finale zie ik voor Iru nog gebeuren, meer niet. Het refrein is makkelijk mee te zingen, van de tekst in het algemeen begrijp ik niet helemaal waarover het gaat. Echo wil ik ondanks sommige kanttekeningen van mijn kant toch 9/10 geven.’

Philip

‘We zijn al enkele weken na de release van Echo en ik weet nog steeds niet wat ik nu van dit nummer moet denken. In eerste instantie vond ik de inzending best ok, maar hoe meer ik het nummer beluister, hoe slechter ik het ga vinden. Het nummer start bombastisch, zakt weer wat weg, komt dan terug om dan plots te eindigen en jezelf af te vragen waarnaar je drie minuten zitten luisteren hebt. Het lijken verschillende nummers in een en dat is nooit een goed teken. Het nummer is veel te repetitief, maar op een slechte, beetje zagende toon. 

Het is ook heel onduidelijk dat ze in het Engels zingt en over wat ze zingt. Ik hou er wel van om teksten van nummers te ontleden, maar van dit nummer kan ik echt niets maken. Het geheel kan mogelijk wel mysterieus overkomen met de juiste staging, dus veel zal afhangen van hoe dit er op het podium gaat uitzien. Enkel afgaande op Spotify zal dit nummer het niet halen in mijn jaaroverzicht van 2023. Ik heb dan ook niet meer dan een 4/10 over voor dit nummer.’

Stem zelf mee!

Alle redacteurs van Songfestival.be samen geven het land van vandaag een gemiddelde score van 6,89/10. Zelf meestemmen kan hieronder, gedurende 24 uur na publicatie van dit artikel. Jouw stem telt mee voor twee derde van het totaal en de top tien van alle 37 songs voor Liverpool plaatst zich voor de finaleweek eind april. We delen de eindscore dagelijks mee op onze Facebookpagina.

Meer weten?

Meer lezen over de kandidaat van vandaag en alle andere deelnemers van het Songfestival 2023? Dat doe je in onze handige kandidatenfiches:

candidateflag

Australië

candidateflag

Estland

candidateflag

Georgië

candidateflag

IJsland

candidateflag

Kroatië

candidateflag

Polen

candidateflag

Verenigd Koninkrijk

candidateflag

Zweden

candidateflag

Zwitserland

Advertentie