DSVS 2023

DSVS 2023

IJsland – De Stem van Songfestival.be 2023

In De Stem van Songfestival.be gaat deze website voor het achtste opeenvolgende jaar op zoek naar hét nummer voor het komende Eurovisiesongfestival. Dit jaar lees je hier geschreven recensies van telkens drie andere redacteurs. Natuurlijk kun je ook zelf weer meestemmen, verderop in dit artikel. Vandaag de inzending uit IJsland.

Arne

‘Diljá mag zichzelf gelukkig prijzen dat ze tijdens de tweede halve finale aan de bak komt. Dat verhoogt aanzienlijk de kansen voor IJsland om dit jaar door te stoten naar de finale. Op zich heeft het popriedeltje van deze Scandinavische Eva Daeleman met nineties-dotjes heel weinig om het lijf. Het nummer mag dan wel Power heten, ik mis toch un peu de poivre et un peu de sel in de tekst.

Nochtans geeft de IJslandse het beste van zichzelf. Zeker op het einde van het nummer perst ze enkele noten uit haar strot die uit de diepste zones van haar lijf lijken te komen. Klinkt heel pijnlijk allemaal. Dat ze met zichzelf geen blijf weet, blijkt ook uit de wilde en spastische bewegingen die ze drie minuten aanhoudt. Leuke choreografie, al zou ik evengoed kunnen geloven dat ze met nierstenen of een lintworm kampt. 6/10 voor overgave en inzet.’

Dennis

‘De inzending uit IJsland begint als een prettig popnummer. Als de plaatselijke radiozender dit op de playlist heeft staan, zou ik niet raar opkijken. Het nummer start namelijk erg catchy. Tot het refrein begint. Waar Diljá ons lijkt te willen verrassen met een mysterieuze beat, slaat ze wat mij betreft snel de plank mis. Het p-p-p-power vind ik erg ouderwets.

Het nummer bereikt nergens een hoogtepunt en doet mij vooral denken aan de perfecte achtergrondmuziek in bijvoorbeeld een kledingwinkel. Ik blijf in herhaling vallen, zoals veel inzendingen dit jaar vind ik ook IJsland middelmaat: het is niet slecht, maar ook niet bijzonder. Ik ken een 6/10 toe.’

Jonas

‘Ik wist eigenlijk niet wat te schrijven over IJsland. Om mijn geheugen op te frissen heb ik toch nog een keer naar het nummer geluisterd en het live optreden bekeken, en wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb! De eerste minuut van het nummer begint veelbelovend. Een leuk deuntje met een tekst waarmee je makkelijk mee bent. Nadien start het refrein en zwakt het mijns inziens wat af, al bleef ik wel geboeid luisteren. Hetzelfde valt eigenlijk te zeggen over het visuele aspect: de eerste minuut is heel goed in beeld gebracht. Er wordt goed gespeeld met het licht op het kleine podium in IJsland en ook de rookmachine draagt zijn steentje bij. Naar het einde toe staat ze plotseling te springen op het podium, mogelijks verwijzend naar het feit dat ze zich heeft bevrijd uit de macht van de persoon over wie ze zingt? Soit, dat deel moet ze nog een keer uitleggen want daar was ze mij even kwijt.

Hoewel ik in beginsel dacht dat ik mijn mixed feelings over deze inzending zou neerschrijven, ben ik positief verrast! Ik hoop dat het optreden hetzelfde effect heeft op televisiekijkend Europa op 11 mei, want ik gun haar een plekje in de finale. In plaats van een – initieel voorziene – magere 6/10, geef ik graag een mooie 8/10.’

Stem zelf mee!

Alle redacteurs van Songfestival.be samen geven het land van vandaag een gemiddelde score van 5,22/10. Zelf meestemmen kan hieronder, gedurende 24 uur na publicatie van dit artikel. Jouw stem telt mee voor twee derde van het totaal en de top tien van alle 37 songs voor Liverpool plaatst zich voor de finaleweek eind april. We delen de eindscore dagelijks mee op onze Facebookpagina.

Meer weten?

Meer lezen over de kandidaat van vandaag en alle andere deelnemers van het Songfestival 2023? Dat doe je in onze handige kandidatenfiches:

candidateflag

Australië

candidateflag

Estland

candidateflag

Georgië

candidateflag

IJsland

candidateflag

Kroatië

candidateflag

Polen

candidateflag

Verenigd Koninkrijk

candidateflag

Zweden

candidateflag

Zwitserland

Advertentie