DSVS 2023

DSVS 2023

Israël – De Stem van Songfestival.be 2023

In De Stem van Songfestival.be gaat deze website voor het achtste opeenvolgende jaar op zoek naar hét nummer voor het komende Eurovisiesongfestival. Dit jaar lees je hier geschreven recensies van telkens drie andere redacteurs. Natuurlijk kun je ook zelf weer meestemmen, verderop in dit artikel. Vandaag de inzending uit Israël.

play

Jasper

‘Dit is een instant hit … Wat had ik dat graag geschreven over de Israëlische inzending. Het team achter Unicorn wil dat zelf ook heel graag. Dat hoor je aan alle knopjes waaraan gedraaid is. Hier is niets aan het toeval overgelaten. Noa moest en zou niet alleen hedendaags klinken, ook de ingrediënten om te scoren op een Songfestival moesten in het liedje gepropt worden. Dus ik moet Jonathan gelijk geven: je hoort in deze drie minuten van alles, maar tegelijk ook niks.

Terwijl het nummer veelbelovend begint. Het lijkt alsof ik naar een zoveelste spektakelmusical van Studio 100 ga kijken. Maar eens het doek opent en het nietszeggende refrein begint, verdenk ik de makers ervan om gespioneerd te hebben in de muziekstudio van Pat Krimson. Sommige strofen zijn namelijk zo ‘prefab’, dat Unicorn evengoed door Loredana in de songclub van Eurosong had kunnen gebracht worden. Om helemaal op veilig te spelen, serveert Kirel ons op het einde nog een dansintermezzo waarmee Chanel wist te scoren. Het had allemaal wat rauwer en gedurfder gemogen. Die ‘U-N-I-C-O-R-N’ scanderende cheerleaders had ik er graag voor ingeruild. 6/10’

Jonathan

Drie voor de prijs van één, heet dat dan. Unicorn is een rollercoaster die je drie minuten aan je scherm gekluisterd houdt, maar nadien vraag ik me toch vooral af: wat heb ik nu precies gezien en gehoord? En vond ik het feitelijk wel goed? Als een kameleon neemt het lied verschillende gedaantes aan waarbij het tempo, ritme en genre misschien wel iets te vlekkeloos afwisselt. Dat zorgt ervoor dat het totaalpakket voor mij eerder vlees noch vis blijft en dat ik kop noch staart aan de eenhoorn kan krijgen.

Het lied speelt slim in op huidige muziektrends en is een van de weinige inzendingen die daarom niet zou misstaan in de hitlijsten in Europa – maar misschien is het van het goede ook allemaal een tikje te veel om echt indruk te maken. Zelf blijf ik eerder verbouwereerd achter en vind ik het verrassend moeilijk om een eindoordeel te vellen over de liedjes vervat in Unicorn. Voor de Israëlische delegatie hoop ik oprecht dat dit lied werd geschreven met een verbluffend live optreden in Liverpool indachtig, want dit stagen lijkt me een zeer lastige opdracht. 6/10.’

Matthias

‘Israël is een van de landen waarvan ik er niet noodzakelijk rouwig om zou zijn als ze eens een jaar Songfestival overslaan. Dikwijls brengen ze wel een sterke, Engelstalige popsong, maar dat is dan ook ineens mijn probleem. Van Angelsaksische/Engelstalige muziek heb ik zo stilaan mijn buik vol. Dat Songfestivalinzendingen vaak niet op de radio gespeeld worden, zal deels door de kwaliteit van sommige van die inzendingen te verklaren zijn. Al vind ik dat onze blik veel te veel gericht is op het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. We krijgen eenheidsworst geserveerd, liedjes die zoals Salvador Sobral dat zou noemen fast food music zijn.

Daarvoor is een Songfestival handig, om liedjes uit andere landen te horen. Dan wil ik ook de muziek uit die landen horen. Hebreeuwse invloeden voor Israël bijvoorbeeld. Israël verwacht ik top tien te zien halen dit jaar, al zal ik het eerder ergens in de grijze middenmoot rangschikken. Omdat het lied ook niet slecht te noemen is en goed geproduceerd is, geef ik het nog een 5/10.’

Stem zelf mee!

Alle redacteurs van Songfestival.be samen geven het land van vandaag een gemiddelde score van 6,56/10. Zelf meestemmen kan hieronder, gedurende 24 uur na publicatie van dit artikel. Jouw stem telt mee voor twee derde van het totaal en de top tien van alle 37 songs voor Liverpool plaatst zich voor de finaleweek eind april. We delen de eindscore dagelijks mee op onze Facebookpagina.

Meer weten?

Meer lezen over de kandidaat van vandaag en alle andere deelnemers van het Songfestival 2023? Dat doe je in onze handige kandidatenfiches:

candidateflag

Australië

candidateflag

Estland

candidateflag

Georgië

candidateflag

IJsland

candidateflag

Kroatië

candidateflag

Polen

candidateflag

Verenigd Koninkrijk

candidateflag

Zweden

candidateflag

Zwitserland


Advertentie