DSVS 2023

DSVS 2023

Kroatië – De Stem van Songfestival.be 2023

In De Stem van Songfestival.be gaat deze website voor het achtste opeenvolgende jaar op zoek naar hét nummer voor het komende Eurovisiesongfestival. Dit jaar lees je hier geschreven recensies van telkens drie andere redacteurs. Natuurlijk kun je ook zelf weer meestemmen, verderop in dit artikel. Vandaag de inzending uit Kroatië.

play

Jonas

‘Mama kupila traktora, šč!, een zin die al weken in mijn hoofd zit. Ik kende Let 3 al van voor Dora 2023, dus wist aan welk spektakel we ons mochten verwachten. Ondanks mijn ‘voorkennis’ heb ik relatief lang geworsteld om dit nummer een plaats te geven. ‘Zijn dit niet de joke entries waar we af van willen?’, las ik vaak op sociale media. Wel, mijns inziens niet. Een beetje diversiteit op vlak van inzendingen mag wel. Het springt er volledig uit, het is iets unieks, en een deelnemer die de doorsnee Europeaan niet meteen zou verwachten uit een land als Kroatië. De landen uit de regio zullen veel punten over hebben voor de Kroatische jongens, zeker omdat ze trouw blijven aan hun moedertaal. Het is afwachten of ook West-Europa warm wordt van hun tractor.

Mocht de groep zijn ingedeeld in de tweede halve finale, zouden ze zonder twijfel naar de finale zijn gegaan. De eerste halve finale daarentegen is een pak sterker… Wordt het een soort Leto svet (ESF 2008, Estland) op vlak van resultaat of weet een opmerkelijke inzending uit de Balkan opnieuw een goede score neer te zetten zoals In corpore sano (ESF 2022, Servië), vormt dit jaar de vraag van één miljoen. Ik geef ze in ieder geval een 8/10.’

Jonathan

‘Ik weet dat deze inzending door het gros van mijn zeer gewaardeerde mederedacteurs de grond zal worden ingeboord en dus breek ik er expliciet een lans voor. Ik beken, ik vind Mama ŠČ oprecht fantastisch. Sinds Let 3 Dora won ben ik me gaan verdiepen in de geschiedenis van de groep. Dit lied is zo’n logisch gevolg van hun eerder werk en ik heb grenzeloos respect voor artiesten die schaamteloos hun eigen ding durven doen op een internationaal podium als dat van het Songfestival.

Toegegeven, de toeters, bellen en tractoren zorgen ervoor dat de echte anti-oorlogsboodschap van het lied wat ondergesneeuwd raakt. Ik betreur het nu al dat menig commentator vooral zal focussen op de verpakking en minder op de inhoud. Persoonlijk denk ik dat het lied en optreden té buitenissig zijn om echt indruk te maken op de gemiddelde televoter in Noorwegen of Zwitserland en ik maak me geen illusies over een topnotering voor Kroatië. Maar wat gun ik het Let 3 van harte! 9/10.’

Matthias

‘Over de inzending van Kroatië kan ik kort zijn. Ik voel plaatsvervangende schaamte wanneer ik naar het optreden uit de nationale finale kijk. Ik ben bij die personen die het jammer vinden dat door velen het Songfestival niet meer serieus genomen wordt en dan doet een act als deze er geen goed aan. Af en toe mag het wel wat excentrieker, zo was ik bijvoorbeeld grote fan van de inzending van San Marino in 2022 en de bijhorende act vond ik geweldig, maar bij Kroatië 2023 hoop ik bijna oprecht dat Let 3 niet naar de finale gaat.

Blijkbaar is er ook een anti-oorlogsboodschap in het lied. Fijn, hoe meer mensen tegen oorlog zijn, hoe beter, maar de boodschap in het lied komt inderdaad niet over. Dat zal met de taal te maken hebben en ook met de act. Als ik de betekenis van het lied op internet opzoek, vind ik zelfs terug dat er een verborgen politieke boodschap in de tekst zou zitten. Dat zou kunnen verklaren waarom EBU nog zo lang wachtte om de Kroatische kandidaat officieel bekend te maken. Al is de tekst zo cryptisch geschreven dat het naar mijn idee over eender wat zou kunnen gaan. Ongeacht de boodschap kan ik maar een 1/10 geven.’

Stem zelf mee!

Alle redacteurs van Songfestival.be samen geven het land van vandaag een gemiddelde score van 3,67/10. Zelf meestemmen kan hieronder, gedurende 24 uur na publicatie van dit artikel. Jouw stem telt mee voor twee derde van het totaal en de top tien van alle 37 songs voor Liverpool plaatst zich voor de finaleweek eind april. We delen de eindscore dagelijks mee op onze Facebookpagina.

Meer weten?

Meer lezen over de kandidaat van vandaag en alle andere deelnemers van het Songfestival 2023? Dat doe je in onze handige kandidatenfiches:

candidateflag

Australië

candidateflag

Estland

candidateflag

Georgië

candidateflag

IJsland

candidateflag

Kroatië

candidateflag

Polen

candidateflag

Verenigd Koninkrijk

candidateflag

Zweden

candidateflag

Zwitserland

Advertentie