DSVS 2023

DSVS 2023

Moldavië – De Stem van Songfestival.be 2023

In De Stem van Songfestival.be gaat deze website voor het achtste opeenvolgende jaar op zoek naar hét nummer voor het komende Eurovisiesongfestival. Dit jaar lees je hier geschreven recensies van telkens drie andere redacteurs. Natuurlijk kun je ook zelf weer meestemmen, verderop in dit artikel. Vandaag de inzending uit Moldavië.

play

Matty

‘Ik was al weg van Pasha Parfeny bij zijn deelname in 2012 met Lăutar, en hij maakt gelukkig een geslaagde retour dit jaar op het Songfestival. Matuurder, mysterieuzer, ritmischer en sterker brengt hij zijn nummer Soarele şi luna en zingt hij letterlijk over de zon en de maan. Zijn act zat al sterk in mekaar en deze gaat enkel nog maar versterkt worden op het grote podium in Liverpool.

De Moldavische invloeden brengen het magische nummer ook naar een ander niveau en Pasha zijn diepe stem neemt je mee op de golven van het ritme. Een echte kanshebber voor de overwinning zou ik hem niet noemen, maar hij mag best wel zeker zijn van een plaats in de grote finale. Pasha krijgt van mij een 8/10 voor de geslaagde retour na elf jaar.’

Philip

‘Ik ben nooit echt een fan geweest van Pasha Parfeny, maar dit jaar is dat anders. Het etnisch getinte Soarele şi luna is één van de nummers die bij mij op repeat staan. Het is vrolijk en mysterieus tegelijkertijd. Het is misschien iets te repetitief, maar voor een songfestivalnummer is dat geen slechte zaak.

Hoe meer je het refrein herhaalt, hoe beter het blijft hangen bij de kijker thuis. Pasha’s vorige deelname indachtig verwacht ik ook dat dit visueel een sterke indruk zal maken. Een donkere mysterieuze setting, een goede zanger en een van de weinige etnische nummers op het festival dit jaar. Dit kan alleen maar resulteren in een hoge eindpositie voor Moldavië. Een welverdiende 8/10 voor Moldavië dit jaar van mij.’

Sven

‘Wat ben ik toch altijd blij als een Oost-Europees land zich niet laat verleiden tot een commercieel geschreven Engelstalig lied door een of andere Amerikaanse componist en trouw blijft aan de eigen muzikale identiteit. Dat is nu exact wat de Moldaviërs dit jaar doen. Door het liedje Soarele şi luna heb ik meteen zin om mijn rugzak te pakken en de Moldavische Karpaten in te trekken, ook al ben ik allesbehalve een avontuurlijk type dat eerder de zekerheid van een goede apotheek in de buurt verkiest dan een gebied zonder 4G.

Maar toch, de mysterieuze beats, de typische fluit (toch wel gepikt van de Oekraïense buren van vorig jaar, lijkt me) en het opzwepende deuntje vervelen me geen minuut en doen me echt dromen van de magie van de Karpaten. Ik kijk uit naar een leuke act in Liverpool en ik denk dat Moldavië het voortreffelijk zal doen dit jaar. Wat mij betreft helemaal terecht, ik vind dit leuk! Een zeer verdiende 8/10.’

Stem zelf mee!

Alle redacteurs van Songfestival.be samen geven het land van vandaag een gemiddelde score van 7,22/10. Zelf meestemmen kan hieronder, gedurende 24 uur na publicatie van dit artikel. Jouw stem telt mee voor twee derde van het totaal en de top tien van alle 37 songs voor Liverpool plaatst zich voor de finaleweek eind april. We delen de eindscore dagelijks mee op onze Facebookpagina.

Meer weten?

Meer lezen over de kandidaat van vandaag en alle andere deelnemers van het Songfestival 2023? Dat doe je in onze handige kandidatenfiches:

candidateflag

Australië

candidateflag

Estland

candidateflag

Georgië

candidateflag

IJsland

candidateflag

Kroatië

candidateflag

Polen

candidateflag

Verenigd Koninkrijk

candidateflag

Zweden

candidateflag

Zwitserland

Advertentie