DSVS 2023

DSVS 2023

Nederland – De Stem van Songfestival.be 2023

In De Stem van Songfestival.be gaat deze website voor het achtste opeenvolgende jaar op zoek naar hét nummer voor het komende Eurovisiesongfestival. Dit jaar lees je hier geschreven recensies van telkens drie andere redacteurs. Natuurlijk kun je ook zelf weer meestemmen, verderop in dit artikel. Vandaag de inzending uit Nederland.

play

Arne

‘Sinds Anouk in 2013 de kentering voor Nederland inzette, ben ik quasi elk jaar laaiend enthousiast over de inzending van onze noorderburen. Enkel Trijntje Oosterhuis (2015) en Jeangu Macrooy (2021) wisten me niet te overtuigen. Dat doen Mia Nicolai en Dion Cooper wél. Dat Burning Daylight meegeschreven werd door oud-winnaar Duncan Laurence is ontegensprekelijk hoorbaar en dat verdient van mij enkel de loftrompet. Het zwaarbeladen nummer kent een mooie opbouw en resulteert in een climax waar elke zichzelf respecterende Songfestivalfan euforisch van wordt.

Helaas heeft Nederland dit jaar de pech in de halve finale te moeten opboksen tegen kleppers als Finland, Noorwegen en Zweden. Het is dan ook geen garantie dat we Mia en Dion zullen terugzien in de finale. Bij een nummer als Burning Daylight zal alles vallen of staan met de act, belichting en het camerawerk. Ik gok op een compositie à la The Common Linnets in 2014, al gebiedt de eerlijkheid mij te zeggen dat Ilse DeLange en Waylon over meer présence beschikken dan het duo dit jaar. Het wordt een dubbeltje op zijn kant voor Nederland, maar desalniettemin staat Burning Daylight nu al in mijn Spotify-playlist. Een puike 7/10 en Hup Holland Hup-aanmoediging!’

Jonas

Slecht kan je deze inzending allerminst noemen. Veel vernieuwing zit er jammer genoeg ook niet in. Een klassiek radionummer. Je hoort het misschien wel een keer in de schoenenwinkel of op de radio in de auto, je zingt mee maar veel belang hecht je er na die drie minuten eigenlijk niet aan. Dat is een beetje mijn gevoel over deze inzending. Ik heb gelezen dat er wel een achterliggend verhaal aanwezig is, maar ik voel het in ieder geval nog niet.

Het valt af te wachten of de twee een intiem moment weten te creëren on stage. Ik krijg in ieder geval flashbacks naar 2014. Deze keer misschien in een woonkamer in plaats van op de openbare weg. Of onze noorderburen zich weten te kwalificeren, is een goede vraag. Ze zitten -op papier- in de sterkste halve finale en zullen moeten strijden voor een plekje. Op dit moment zie ik ze in de gevarenzone zitten en zal het vooral afhangen van het feit of de Tsjechen toonvast zijn en of de Kroaten hun verhaal weten te brengen. Anders wordt het moeilijk. Op het eerste zicht een negatieve review, maar objectief gezien is het een goed nummer dus geef ik een 8/10.’

Matty

‘De afgelopen jaren hebben onze noorderburen de lat hoog gelegd voor hun inzendingen. Na het succes van Duncan Laurence en The Common Linnets hebben ze een cocktail gemaakt van ingrediënten waarmee ze opnieuw hopen te scoren. Persoonlijk heb ik niet de klik met Mia Nicolai en Dion Cooper als zangers of als groep. Ze missen uitstraling en proberen teveel van het goede. Ik ben heel benieuwd om ze live het nummer te zien brengen, wat natuurlijk wel voor een hele switch kan zorgen qua looks en vibe.

Het nummer op zich bouwt goed op en neemt je mee op een melancholisch en herkenbaar thema. Het zal aanspreken en zeker harten kunnen bekoren maar de grote vraag is hoe de act het nummer zal ‘elevaten’ en hoe ze live klinken want dit kan het uiteindelijk maken of kraken. Ik blijf persoonlijk op mijn honger zitten en geef daarom 6/10 aan de act van Nederland.’

Stem zelf mee!

Alle redacteurs van Songfestival.be samen geven het land van vandaag een gemiddelde score van 6,44/10. Zelf meestemmen kan hieronder, gedurende 24 uur na publicatie van dit artikel. Jouw stem telt mee voor twee derde van het totaal en de top tien van alle 37 songs voor Liverpool plaatst zich voor de finaleweek eind april. We delen de eindscore dagelijks mee op onze Facebookpagina.

Meer weten?

Meer lezen over de kandidaat van vandaag en alle andere deelnemers van het Songfestival 2023? Dat doe je in onze handige kandidatenfiches:

candidateflag

Australië

candidateflag

Estland

candidateflag

Georgië

candidateflag

IJsland

candidateflag

Kroatië

candidateflag

Polen

candidateflag

Verenigd Koninkrijk

candidateflag

Zweden

candidateflag

Zwitserland

Advertentie