DSVS 2023

DSVS 2023

Polen – De Stem van Songfestival.be 2023

In De Stem van Songfestival.be gaat deze website voor het achtste opeenvolgende jaar op zoek naar hét nummer voor het komende Eurovisiesongfestival. Dit jaar lees je hier geschreven recensies van telkens drie andere redacteurs. Natuurlijk kun je ook zelf weer meestemmen, verderop in dit artikel. Vandaag de inzending uit Polen.

play

Arne

‘Meisjes die Blanka / Blanca heten en dit jaar hun kans wagen op het Eurovisiesongfestival, krijgen van mij bitter weinig punten. Geen paniek, ik discrimineer niet op voornaam, wel op barslechte nummers. Je hebt namelijk slechte liedjes en dan heb je ook nog Solo van de Poolse Blanka. I Can’t Live If Living Is Without You in de versie van Véronique De Kock was mogelijk toonvaster gezongen dan dit inhoudsloos misbaksel.

Tijdens haar humaniora heeft de Poolse brunette duidelijk ook vaak de Engelse les gemist. Ze zou zichzelf allicht een grotere dienst bewijzen door het nummer in het Pools te brengen. Dat zou weliswaar weinig zoden aan de dijk brengen. Ik zie Solo in Liverpool geen potten breken. Met een beetje geluk kan het nummer wel nog gerecycleerd worden in een goedkope reclamespot voor het gelijknamige botermerk. Ikzelf smelt helaas totaal niet voor Blanka en geef haar dan ook het absolute minimum: 1/10.’

Dennis

‘Guilty pleasure! Deze term komt direct naar boven wanneer ik denk aan de Poolse inzending. Er is, vooral online binnen diverse Eurovisiefanpagina’s, inmiddels genoeg gezegd en geschreven over de selectie van de Poolse kandidate. Waar de meeste fans op een andere kandidaat hoopten, ben ik ook tevreden met Blanka.

Solo is een lekker, zomers nummer en zou ik graag horen op een terras met een koel drankje, op een zonnige vakantiebestemming of in de auto met de ramen opengedraaid. Bij deze gelegenheden past het nummer perfect. Hier komt de maar: het nummer zie ik niet scoren op het Eurovisiepodium. Ondanks dat de looks van de zangeres doen denken aan Ariana Grande, doet haar stem dat allerminst. Tijdens live uitvoeringen valt Blanka op door haar slechte Engelse uitspraak en zwakke stem. Heel jammer. 7/10.’

Matthias

‘De inzending van Polen klinkt heel zomers en zal naar ik vermoed een zomerhit worden in Polen en wie weet ook nog in andere Europese landen. Al is er onder de fans, ik heb niet gevolgd waarom, veel negativiteit rond de Poolse kandidate. Ondanks het zomerse gevoel dat ik krijg en het redelijk aanstekelijke ritme denk ik dat ik het liedje snel vergeten zal zijn met erna Slovenië en Georgië. Het lied is allesbehalve origineel. Voor een finaleplaats zal het nipt worden voor Blanka. Er zijn wat mij betreft zes of zeven zekerheden voor de finale in de tweede halve finale, voor de laatste plaatsen zal het vechten worden. Polen zal met een sterkere act moeten komen dan de allesbehalve originele videoclip met vrouwen in bikini. Dat laatste kan een visuele vertaling zijn van de tekst die Blanka zingt, namelijk dat ze haar ex-lief toont wat die mist.

De boodschap van het lied kan ik nog enigszins smaken. Blanka zingt dat het soms beter is alleen te zijn dan in een relatie met een persoon die het niet meent. Vandaar de titel Solo, die volgens mij een tweede betekenis kan krijgen als in Blanka die alleen staat in de halve finale, met niet genoeg stemmen. Van mij krijgt ze voor nu een 5/10.’

Stem zelf mee!

Alle redacteurs van Songfestival.be samen geven het land van vandaag een gemiddelde score van 3,44/10. Zelf meestemmen kan hieronder, gedurende 24 uur na publicatie van dit artikel. Jouw stem telt mee voor twee derde van het totaal en de top tien van alle 37 songs voor Liverpool plaatst zich voor de finaleweek eind april. We delen de eindscore dagelijks mee op onze Facebookpagina.

Meer weten?

Meer lezen over de kandidaat van vandaag en alle andere deelnemers van het Songfestival 2023? Dat doe je in onze handige kandidatenfiches:

candidateflag

Australië

candidateflag

Estland

candidateflag

Georgië

candidateflag

IJsland

candidateflag

Kroatië

candidateflag

Polen

candidateflag

Verenigd Koninkrijk

candidateflag

Zweden

candidateflag

Zwitserland

Advertentie