DSVS 2023

DSVS 2023

Roemenië – De Stem van Songfestival.be 2023

In De Stem van Songfestival.be gaat deze website voor het achtste opeenvolgende jaar op zoek naar hét nummer voor het komende Eurovisiesongfestival. Dit jaar lees je hier geschreven recensies van telkens drie andere redacteurs. Natuurlijk kun je ook zelf weer meestemmen, verderop in dit artikel. Vandaag de inzending uit Roemenië.

play

Dennis

‘Spoiler alert: de recensie die je nu leest, is beduidend meer positief dan de overige reacties die je in dit artikel zult tegenkomen. In tegenstelling tot mijn mede-redacteuren, ken ik D.G.T. (Off and On) een voldoende toe. Waarom? Dit nummer is misschien wel één van de nummers die sinds de release bij mij het meest is gegroeid na elke luisterbeurt. Ik geef toe: ik baalde dat Theodor Andrei de Roemeense preselectie won, hier had ik namelijk andere favorieten, maar hoe vaker ik zijn nummer luister, hoe meer ik het kan waarderen.

De coupletten vind ik niet bijzonder, maar de bridge en het refrein vind ik erg pakkend. Het refrein laat me zelfs elke keer meeneuriën. De stem van de zanger past bij het nummer, al hadden de uithalen, met name die aan het einde, in het nummer van mij achterwege mogen blijven. Voor mij al bij al een voldoende: 6/10.

Jasper

‘Echt waar: ik heb het geprobeerd. Ik bekeek het optreden uit de Roemeense nationale finale, gaf de studioversie een kans en nam er zelfs de Engelse vertaling van zijn liedjestekst bij. Alles om iets goed te horen in de inzending van Theodor Andrei. Helaas. Hij zingt over ‘af en aan’, ik wil zijn nummer enkel en alleen maar afzetten. Voor altijd. Dit is voor mij een van de slechtste nummers van dit jaar. De dreunende zanglijnen werken me op de zenuwen. Om nog maar te zwijgen over de zangstem van de jonge zanger. Niets voor mij.

Zelfs als ik mijn eigen smaak aan de kant zet, kan ik weinig positiefs zeggen. Want zijn act is te druk, hij is te druk. De hele inzending slaat nergens op. Ik zou bijna durven zeggen dat hier niemand op zit te wachten. Dit draagt in geen enkele vorm bij aan de diversiteit van het Songfestival. Soms is slecht, gewoonweg slecht. 1/10

Jonathan

‘Over Roemenië kan ik kort zijn dit jaar: bagger van de bovenste plank. Elk jaar weer vraag ik me van minstens een inzending af hoe ze in vredesnaam een nationale preselectie kon winnen en hoe slecht de rest van het deelnemersveld geweest moest zijn. Die twijfelachtige eer valt de Roemenen dit jaar te beurt.

Theodor zingt, of beter: produceert klanken, in een koeterwaals dat de grenzen van het fatsoen aftast, en dan heb ik het nog niet eens gehad over de act in de preselectie, die linea recta de prullenmand in mag. Als ik iets positiefs moet zeggen: Theodor kan mij krijgen. Maar toch geef ik de laagst mogelijke score, net als Jasper: voor sfeer en gezelligheid een welverdiende 1/10.’

Stem zelf mee!

Alle redacteurs van Songfestival.be samen geven het land van vandaag een gemiddelde score van 2,56/10. Zelf meestemmen kan hieronder, gedurende 24 uur na publicatie van dit artikel. Jouw stem telt mee voor twee derde van het totaal en de top tien van alle 37 songs voor Liverpool plaatst zich voor de finaleweek eind april. We delen de eindscore dagelijks mee op onze Facebookpagina.

Meer weten?

Meer lezen over de kandidaat van vandaag en alle andere deelnemers van het Songfestival 2023? Dat doe je in onze handige kandidatenfiches:

candidateflag

Australië

candidateflag

Estland

candidateflag

Georgië

candidateflag

IJsland

candidateflag

Kroatië

candidateflag

Polen

candidateflag

Verenigd Koninkrijk

candidateflag

Zweden

candidateflag

Zwitserland

Advertentie