DSVS 2023

DSVS 2023

Servië – De Stem van Songfestival.be 2023

In De Stem van Songfestival.be gaat deze website voor het achtste opeenvolgende jaar op zoek naar hét nummer voor het komende Eurovisiesongfestival. Dit jaar lees je hier geschreven recensies van telkens drie andere redacteurs. Natuurlijk kun je ook zelf weer meestemmen, verderop in dit artikel. Vandaag de inzending uit Servië.

play

Jasper

Ik verwacht veel van Servië dit jaar. Onze krabbenvriend (check zijn foto’s!) gaat hoog eindigen! Mooi meegenomen dus dat ik zelf ook fan ben. Donkere elektromuziek met een hoek af – of het nu Lolita Zero in Litouwen is of Praga Khan in België – ik hou daar wel van. Komt daar nog bij dat Luke zingt dat hij voor altijd wil slapen. Omdat het leven in zijn dromen beter lijkt. Slapen en dromen? Bring it on!

Voor ikzelf onder de wol kruip, wil ik nog kwijt dat Luke het ook live weet te verkopen. Je blijft drie minuten geboeid kijken naar zijn optreden en terwijl je dat doet hoor je hem al bij al goed zingen. Maak die act nog iets groter en je scoort op het Songfestival. Wat volgens mij ontbreekt om de zeevruchtenschotel volledig binnen te halen, is een memorabel refrein. Al kan een kerel die graag telefoneert met een krab, je altijd verrassen. Opnieuw top tien? 8/10 van mij alvast.’

Jonas

‘Ik ga meteen met de deur in huis vallen: ik vond het niet het beste wat de Serviërs dit jaar in hun selectie hadden zitten. Mijn grootste probleem met deze inzending: er wordt nogal weinig gezongen. Mocht ik fan zijn van de act zou dat op zich geen groot probleem hoeven te zijn, maar dat is jammer genoeg niet volledig het geval. Gelukkig zijn de instrumentals wel sterk en spelen ze tijdens het optreden een beetje met de lichten, iets waar ik dan wel weer fan van ben. Een positief punt: wanneer er dan effectief gezongen worden, blijft het wel goed in het hoofd zitten.

Om een lang verhaal kort te maken: het nummer kan ik an sich wel pruimen, maar het optreden doet me absoluut niks. Ze zullen in mijn geval dus met een totaal nieuw plaatje moeten komen, iets wat in de praktijk niet zal gebeuren. Omdat het uiteindelijk toch nog altijd het Eurovisiesongfestival is, geef ik Samo mi se spava een 7/10, ondanks het feit dat het visuele ontbreekt.’

Jonathan

‘Het optreden uit de Servische preselectie voelt aan alsof je kijkt naar het afstudeerproject van een conservatoriumstudent die uiteindelijk met de hakken over de sloot z’n diploma krijgt. Conceptueel zeer sterk en innemend, maar inhoudelijk blijf ik toch wat op mijn honger zitten. De afwisseling tussen Servo-Kroatisch en Engels vind ik eerder stroef en persoonlijk vind ik het lied op z’n sterkst in de momenten waarop Luke Black niet zingt. De instrumentale versie van dit lied lijkt weggelopen uit een The Last of Us-achtig videospel en dat is allerminst negatief bedoeld. De compositie zit goed in elkaar en ik kan Samo mi se spava zeker smaken.

De zwakste schakel is voor mij echter jongeheer Black zelf. Geen twijfel mogelijk echter over de finalekansen wat mij betreft en een zeer verdienstelijke poging. Uiteraard komt het niet in de buurt van Konstrakta die haar drie minuten op het Songfestival tot een ware kunstvorm verhief, maar het is verfrissend hoe de Serviërs de platgetreden paden blijven negeren en voluit durven gaan voor meer alternatieve geluiden en visuals. 7/10.’

Stem zelf mee!

Alle redacteurs van Songfestival.be samen geven het land van vandaag een gemiddelde score van 7,11/10. Zelf meestemmen kan hieronder, gedurende 24 uur na publicatie van dit artikel. Jouw stem telt mee voor twee derde van het totaal en de top tien van alle 37 songs voor Liverpool plaatst zich voor de finaleweek eind april. We delen de eindscore dagelijks mee op onze Facebookpagina.

Meer weten?

Meer lezen over de kandidaat van vandaag en alle andere deelnemers van het Songfestival 2023? Dat doe je in onze handige kandidatenfiches:

candidateflag

Australië

candidateflag

Estland

candidateflag

Georgië

candidateflag

IJsland

candidateflag

Kroatië

candidateflag

Polen

candidateflag

Verenigd Koninkrijk

candidateflag

Zweden

candidateflag

Zwitserland

Advertentie