EBU

EBUKIEV 2017

Songfestivalseizoen 2017 gestart

1 september is niet enkel de eerste schooldag, maar ook de eerste dag van het songfestivalseizoen 2017. Al wordt dat op veel minder getrom onthaald.

We spreken vanaf vandaag over een nieuw songfestivalseizoen op basis van een regel van het Eurovisiesongfestival. Die regel stelt dat liedjes die in mei aan een songfestival deelnemen voor een land, niet vóór 1 september van het jaar voordien commercieel mogen worden uitgebracht. Dat betekent dat alle songs die vanaf vandaag gereleaset worden, in theorie in aanmerking komen om een songfestivalinzending te worden.

De zogenaamde 1-septemberregel kwam er in 2010. Tot dan was het een 1-oktoberregel, en die wijziging heeft een Belgische verklaring: de RTBF had voor het songfestival 2011 een voorronde met een online platform waarop artiesten hun liedjes konden plaatsen en via crowdfunding een plekje in de nationale finale konden verzekeren. Het platform ging op 20 september 2010 al online, officieel tien dagen te vroeg. Omdat de RTBF al flinke kosten had gemaakt en er al verschillende inzendingen waren, besloot de EBU te zwichten, en de datum te vervroegen naar 1 september.

Het songfestivalseizoen 2016 is hiermee dus ‘officieel’ afgesloten. De shows van afgelopen mei in Stockholm zijn daarom vanaf vandaag terug te vinden op onze geschiedenispagina’s. Je leest er besprekingen van de eerste halve finale, de tweede halve finale en de grote finale. Ook alle voorgaande jaren vind je er terug.

Advertentie