Bosnië & Herzegovina

BOSNIE & HERZEGOVINAEBU

Wordt ook Bosnische staatsomroep geweerd van songfestival?

Nadat de EBU te elfder ure besloot om de Roemeense omroep TVR luttele weken voor het songfestival uit het organisatieverband voor openbare omroepen te zetten, en zodoende ook de deelnamekansen aan het songfestival de kop indrukte, dreigt nu eenzelfde scenario voor de Bosnische collega’s. (Foto: EBU)

De BHRT, de staatsomroep van Bosnië & Herzegovina, zit al jaren in diepe schulden. Zo nam het land dit jaar voor het eerst sinds 2012 pas weer deel aan het songfestival, omdat er eerder geen budget kon voor worden vrijgemaakt. De EBU laat weten dat de BHRT al voor ruim vijf miljoen euro schulden heeft opgebouwd in de afgelopen jaren. Dat gebeurde bijvoorbeeld door de dure uitzendrechten voor internationale evenementen zoals het Eurovisiesongfestival en grote sportwedstrijden nooit terug te betalen.

In een persmededeling laat de EBU weten dat er de afgelopen twee jaar geregeld gesprekken zijn geweest met de BHRT om een betalingsplan op te stellen, om de opgebouwde schulden gefaseerd terug te betalen. Al die onderhandelingen draaiden echter nooit op iets uit. Ingrid Delterne, de directeur-generaal van de EBU, vindt het welletjes geweest: ‘We kunnen het niet toestaan dat de BHRT een hogere schuldenberg blijft opbouwen op kap van de andere Europese omroepen. We blijven echter samenwerken met de Bosnische staat om een langetermijnoplossing te vinden, om zo de openbare omroep te kunnen blijven financieren.’

30 juni

Op zijn officiële website laat de BHRT weten dat het op 30 juni aanstaande stopt met uitzenden op radio en televisie. De maatregel is tijdelijk, maar een duur wordt niet gespecifieerd. Bosnië & Herzegovina wordt zo het enige land in Europa zonder publieke omroep. Als de situatie lange tijd blijft aanhouden en er geen akkoord wordt bereikt over een terugbetalingsplan, lijkt de kans groot dat het Balkanland opnieuw eventjes weg zal blijven van het songfestivalpodium.

Ter vergelijking: enkele jaren terug gingen de Grieken doorheen een gelijkaardig scenario. Staatsomroep ERT werd gesloten en al gauw vervangen door het goedkopere NERIT. Inmiddels zendt de ERT zelf alweer uit, en het land stopte nooit met deelnemen aan het songfestival.

Net als Griekenland haalde ook Bosnië & Herzegovina dit jaar voor het eerst sinds de invoering van de halve finales in 2004 de finale niet. Het kwartet Deen, Dalal, Ana en Jala kreeg onvoldoende punten voor hun song Ljubav je.

Advertentie