België

BELGIEEUROSONG 2016

Peter van de Veire: ‘Eurosong 2016’ gaat van scherm spatten

Eurosong 2016 gaat een grootse show worden waarin scoren op het songfestival de hoofdzaak is. Dat zegt de Eurosong-presentator in een interview dat wij met hem hadden. Peter is ambitieus: ‘Na de goede resultaten uit Wallonië, kan de VRT niet achter blijven. We moeten naar de linkerhelft van het scorebord’, klinkt het.

In 2016 is het concept van de Vlaamse voorronde veel eenvoudiger en komen er maar drie shows. ‘Het kan dat de besparingen daar voor iets tussen zitten. Na 2014 wouden we het vooral anders aanpakken. Eurosong 2014 was een leuke selectie, maar de resultaten waren niet zo goed. Axel Hirsoux haalde zelfs de finale niet. Ik hoop dat de vijf kandidaten een grote hit hebben met hun liedje, maar scoren op songfestival is en blijft de hoofdzaak van deze selectie. Het zou als organisatie hypocriet zijn om die insteek te veranderen. Natuurlijk mag de winnaar van Eurosong 2016 een deelname weigeren, maar dat is helemaal de bedoeling niet’, weet Peter.

De nieuwe formule van Eurosong 2016 ligt Peter van de Veire nauw aan het hart, hij was dan ook betrokken bij de selectieprocedure. ‘Ik heb de uiteindelijke keuze natuurlijk niet gemaakt, maar het team achter de voorronde is me wel komen polsen over bepaalde namen. Tom Frantzis is een talent dat wij bij MNM ontdekt hebben en wij gaven zijn naam door’, zegt Peter.

‘Het begint pas na de voorronde’

‘Geloof me; de shows gaan van het scherm spatten. Het publiek krijgt drie liveshows te zien, maar er is een heel proces aan vooraf gegaan. In de tweede liveshow stellen de vijf hun liedje voor Stockholm voor, nadien hebben ze nog een weekje de tijd om hun lied en act wat bij te sturen. Zie het als de halve finale en de grote finale op het Eurovisiesongfestival zelf. Experts (onder wie Hadise en Christer Björkman) doen na de optredens hun zegje en in de finale stemt televisiekijkend Vlaanderen, samen met Europese jury’s.

‘Na Eurosong begint het natuurlijk pas allemaal écht. Dan moet er hard gewerkt worden om in mei te kunnen scoren in Stockholm. Roberto Bellarosa en Loïc Nottet hebben het uitstekend gedaan, nu is het onze beurt. De VRT kan niet achter blijven. Als je deelneemt aan het songfestival ga je eigenlijk om te winnen. Wel, laat ons al beginnen met in de linkerhelft van het scorebord te belanden. Bij de Rode Duivels duurde het ook lang vooraleer ze een topploeg hadden.’

Solo

Peter van de Veire presenteert de Vlaamse voorronde dit jaar solo en dat was niet zijn keuze. ‘Ik ga Eva Daeleman zeker missen aan mijn zijde. Ik hoop dat ze in mei weer helemaal terug is en misschien kan ze dan samen met mij weer de commentaren geven bij de drie shows in Zweden.’

De voorbereidingen voor de liveshows zijn trouwens volop aan de gang:

Vandaag namen de kandidaten van Eurosong de trailer op en was er een fotoshoot.

Geplaatst door Songfestival.be op donderdag 10 december 2015

 

 

 

Advertentie