Junior 2016

JUNIOR 2016

Alle laatste nieuwtjes

Over twee weken is het veertiende Junior Eurovisiesongfestival alweer achter de rug. Inmiddels is er nog heel wat nieuws bekendgemaakt over de talloze wijzigingen die dit jaar aan de kinderwedstrijd worden aangebracht. Een overzicht.

Landen

Zeventien landen nemen deel. Cyprus, Israël en Polen nemen voor het eerst sinds respectievelijk twee, vier en twaalf jaar weer deel. Montenegro, San Marino en Slovenië blijven thuis.

De kandidaten en hun liedjes

Het volledige deelnemersveld is eindelijk bekend, twee weken voor de finale. De Ierse nationale finale, op voorhand opgenomen, werd gisterenavond afgesloten op het Ierstalige net TG4. De song uit Israël is evenwel nog altijd niet vrijgegeven. Alle deelnemers van dit jaar:

LandDeelnemer(s)Nummer
AlbaniëKlesta QehajaBesoj
ArmeniëAnahit & MaryTarber
AustralieAlexa CurtisWe Are
BulgarijeLidia GanevaMagical Day
CyprusGeorge MichaelidesDance Floor
GeorgiëMariam MamadashviliMzeo
IerlandZena DonnellyBríce ar Bhríce
IsraëlShir & TimFollow My Heart
ItaliëFiamma BocciaCara Mamma (Dear Mom)
(VJR) MacedoniëMartija StanojkovićLove Will Lead Our Way (Ljubovta ne vodi)
MaltaChristina MagrinParachute
NederlandKissesKisses & Dancin'
OekraïneSofia RolPlanet Craves for Love
PolenOlivia WieczorekNie zapomnij
RuslandThe Water of Life ProjectWater of Life
ServiëDunja JeličićU La La La
Wit-RuslandAlexander MinyonokMusyka moih pobed (Music is my only way)

Meer informatie over hen vind je terug op onze Kandidatenpagina’sUpdate: ook het liedje uit Israël is inmiddels gekend. Daarmee zijn nu ook alle inzendingen vrij te beluisteren.

De presentatoren

De EBU maakte ook al bekend dat het JESF 2016 door een duo gepresenteerd zal worden, na twee jaar van dames die alleen de klus moesten klaren. Valerie Vella en Ben Camille zullen de namiddag aan elkaar praten. Beiden zijn op hun eiland bekend als presentatoren, en hebben ze links met het (J)ESF. Valerie is al jaren de commentator bij de Juniorversie voor de Maltese tv, en gaf in het verleden al tweemaal de punten van haar land tijdens de puntentelling op het songfestival. Ben presenteerde dit jaar al de Maltese voorronde voor het ESF.

De wijzigingen

Dit jaar wordt gemarkeerd door ingrijpende wijzigingen in het reglement en het verloop van de wedstrijd:

  • De show wordt live uitgezonden op een zondagnamiddag om 16.00 uur, in plaats van op een zaterdagavond.
  • De leeftijdsgrens voor de jonge deelnemers is verplaatst van tien- tot vijftienjarigen naar negen- tot veertienjarigen.
  • Televoting wordt afgevoerd: de punten per land komen van een vakjury (50%) en een kinderjury (50%). De punten van een tot en met twaalf blijven overeind.
  • Drie expertjuryleden stemmen ook mee. Ze hebben elk hetzelfde gewicht als dat van een stemmend land. In totaal stemmen dus zeventien landen en drie juryleden, wat betekent dat er twintig stemrondes zullen zijn. De Zweed Christer Björkman en de Deen Mads Grimstad zijn bevestigde juryleden. Het derde lid is nog niet bekendgemaakt.

De pauzeacts

Enkele dagen geleden werd ook bekendgemaakt wie de tijd tussen de deelnemende songs en de stemming mag opvullen. Er wordt een beroep gedaan op Destiny Chukunyere, winnares van het JESF 2015 met Not My Soul en op Poli Genova (foto: EBU), die vierde eindigde op het afgelopen ESF in Stockholm met If Love Was a Crime en vorig jaar als presentatrice van het JESF fungeerde toen dat in haar gastland Bulgarije werd gehouden.

De openingsceremonie

Volgende week zondag wordt de officiële openingsceremonie gehouden van het JESF 2016. Dan wordt ook de startvolgorde bepaald waarop de zeventien landen zullen aantreden. De deelnemers zelf loten of ze in de eerste of de eerste helft aan bod komen, en de landen die de wedstrijd openen en afsluiten worden willekeurig geloot. De rest van de startvolgorde wordt samengesteld door de producers, zoals op het ESF.

Advertentie