Junior 2016

JUNIOR 2016

Alle laatste nieuwtjes

Over exact vier maanden, op zondag 20 november om 16.00 uur om precies te zijn, vindt het veertiende Junior Eurovisiesongfestival plaats op het eiland Malta. In dit artikel vind je alle laatste nieuwtjes op een rij.

Zo brengen we onder meer het laatste nieuws over de landen en jonge artiesten die deelnemen én is er meer bekend over de locatie van de happening – of moeten we zeggen locaties.

De landen

Er vinden opnieuw flinke verschuivingen plaats binnen het deelnemersveld. Elf landen hebben tot hiertoe hun deelname bevestigd, dat zijn er zes minder dan vorig jaar effectief deelnamen. San Marino en Slovenië sturen geen jonge afgevaardigden naar Valletta. Opvallend is dat Polen terugkeert. Dat land nam in 2003 en 2004 deel aan de eerste twee Junior Eurovisiesongfestivals, en trok zich terug na twee keer laatste te zijn geëindigd met exact drie punten. Aangezien sinds 2005 elk land twaalf punten cadeau krijgt aan de start van de puntentelling, staat het alvast buiten kijf dat het Poolse puntenrecord zal sneuvelen.

Intussen gonst het van de geruchten dat ook Frankrijk terug zou keren – het land nam in 2004 eenmalig deel én de Head of Delegation Edoardo Grassi was onlangs als jurylid te gast in de Maltese JESF-voorronde – en dat Duitsland zou debuteren, nadat het vorig jaar de liveshow online uitzond mét Duitstalige commentator.

Op een Belgische deelname hoeven we wellicht niet te hopen: een woordvoerder van de VRT laat onze redactie weten dat Ketnet opnieuw thuis zal blijven, omdat er al een “eigen zoektocht naar jong talent” wordt gehouden met Ketnet Musical. Volgens Oikotimes.com zouden er nog onderhandelingen gevoerd worden met de Waalse RTBF.

De kandidaten

Vier van de elf bevestigde landen hebben al kandidaten aangeduid, allemaal meisjes: Albanië vaardigt Klesta Qehaja af, Bulgarije Lidia Ganeva, gastland Malta Christina Magrin en Nederland het meidentrio Kisses. Dat trio bestaat uit Kymora, Stefania en Sterre. De Nederlandse song werd nog niet vrijgegeven, maar wel de titel: Kisses and Dancin’. Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne kiezen volgende maand en in september hun deelnemers.

De locatie(s)

De EBU maakte enkele maanden geleden bekend dat het JESF 2016 op “meerdere locaties” plaats zou vinden, en daarover is meer informatie vrijgegeven. Het grootste deel van de show zal doorgaan vanuit het Mediterranean Conference Centre in de Maltese hoofdstad Valletta, een congresgebouw met ongeveer 1500 plaatsen (foto). Daarnaast zullen op verschillende andere Maltese (toeristische) trekpleisters groepen kinderen zitten die supporteren voor de jonge deelnemers. De organiserende omroep PBS belooft “spannende overgangen” om de verschillende locaties te linken.

De trailer

Tot slot geven we nog mee dat de EBU poogt mensen warm te maken door alvast een officiële trailer voor het JESF 2016 op de wereld los te laten, met voldoende beelden van de afgelopen edities en natuurlijk van Malta zelf:

play

Advertentie